”En ole ollut koskaan kova tunturissa juoksija”, Anne Suojanen toteaa ja muistelee, että vapaa-aika vierähti samojen ihmisten seurassa kuin työtkin.

”En ole ollut koskaan kova tunturissa juoksija”, Anne Suojanen toteaa ja muistelee, että vapaa-aika vierähti samojen ihmisten seurassa kuin työtkin.

Anne Suojanen – Erämiehiä ja hulluja poroja

Hanna-Mari Lahtinen
12.12.2024

Anne Suojanen lähti viisikymmentä vuotta sitten Keski-Suomesta pohjoiseen töiden perässä, ja on sillä tiellä edelleen. Eläkepäiviään viettävä ravintola-alan konkari muistelee lämmöllä niin Hullu Poron hulluja vuosia kuin omaa ruokaravintolaansa Erämiestä.

Kun pa­ri­kymp­pi­nen An­ne Suo­ja­nen läh­ti en­sim­mäi­sen ker­ran kau­si­töi­hin Enon­te­ki­ön Kil­pis­jär­vel­le, hän ei ar­van­nut, et­tä elä­mä ra­ken­tui­si vä­hi­tel­len ko­ko­naan na­pa­pii­rin pa­rem­mal­le puo­lel­le. Ny­ky­ään Suo­ja­nen asuu Kit­ti­län kir­kon­ky­läs­sä, ei­kä kai­paa enää tun­tu­ri­ky­lien syk­kee­seen, jos­sa hän on teh­nyt vai­he­rik­kaan työ­u­ran­sa.

Se, et­tä Suo­ja­nen pää­tyi työ­u­ran­sa alus­sa juu­ri Lap­piin, oli het­ken mie­li­joh­de ja pää­hän­pis­to.

– Kä­vin kou­lua Jär­ven­pääs­sä, ja opet­ta­ja ky­syi mi­nul­ta ja ys­tä­väl­tä­ni, mitä me ai­om­me teh­dä, kun kou­lu päät­tyy. Kek­sim­me vas­ta­ta, et­tä me läh­dem­me töi­hin Lap­piin. Ei sitä ol­tu suun­ni­tel­tu sen tar­kem­min, Suo­ja­nen muis­te­lee.

Opis­ke­lut tu­li­vat pää­tök­seen jou­lu­na 1974, ja pian sen jäl­keen al­koi työn­ha­ku. Suo­ja­sen ys­tä­vän ko­tiin tuli Hel­sin­gin Sa­no­mat, jon­ka työ­paik­kail­moi­tuk­set ka­ve­ruk­set lu­ki­vat tar­kas­ti. Kun Kil­pis­jär­ven mat­kai­lu­ho­tel­li haki työn­te­ki­jöi­tä, kä­vi­vät pu­he­lin­lin­jat kuu­mi­na.

– Ys­tä­vä­ni soit­ti en­sin ho­tel­liin, ja löi työt luk­koon sen pu­he­lun ai­ka­na. Tä­män jäl­keen hän soit­ti mi­nul­le, ja ke­hot­ti te­ke­mään sa­moin. Tein työ­tä käs­ket­tyä ja mi­nun­kin pes­ti­ni keit­ti­öa­pu­lai­se­na oli sil­lä siis­ti. Sil­loin töi­hin pää­si vä­hän eri ta­val­la kun tänä päi­vä­nä, Suo­ja­nen nau­rah­taa.

Vakipöytiä ja bussimatkailua

Al­koi kii­vas val­mis­tau­tu­mi­nen läh­töön. Ys­tä­vys­ten piti sel­vit­tää, mitä pi­tää pa­ka­ta mu­kaan. 70-lu­vul­la ei ol­lut Goog­lea tai ne­tin kes­kus­te­lu­pals­to­ja, jois­ta ky­syä. Taas piti ot­taa pu­he­lin kä­teen ja soit­taa.

– Sii­hen ai­kaan Kil­pis­jär­vel­lä ei ol­lut edes kaup­paa. Lä­hin kaup­pa si­jait­si Kaa­re­su­van­nos­sa sa­dan ki­lo­met­rin pääs­sä, ei­kä meil­lä ol­lut omaa au­toa. Pos­ti­au­tol­la sai ti­lat­tua, jos sel­lais­ta tar­vet­ta tuli. Ma­joi­tus ja ruo­ka tar­jot­tiin työn puo­les­ta, Suo­ja­nen muis­te­lee.

En­sim­mäi­nen ke­vät ja kesä ku­lui­vat no­pe­as­ti. Syk­syl­lä Suo­ja­nen pa­la­si het­kek­si ete­lään, mut­ta pa­la­si ke­vääl­lä ta­kai­sin Saa­na­tun­tu­rin ku­pee­seen. Ke­säl­lä töi­tä oli ho­tel­lin li­säk­si mat­ka­muis­to­ki­os­kis­sa. Hil­jai­si­na ai­koi­na Suo­ja­nen työs­ken­te­li Pal­las­tun­tu­rin mat­kai­lu­ho­tel­lis­sa, joka oli Kil­pis­jär­ven ho­tel­lin ta­paan Suo­men Mat­kai­lu­lii­ton paik­ka.

– Tal­vi­sin asi­ak­kaat oli­vat suo­ma­lai­sia ja vuo­des­ta toi­seen sa­mo­ja. Tie­sin, et­tä tie­tyl­lä vii­kol­la tu­le­vat sen ja sen ni­mi­set ih­mi­set. Heil­lä saat­toi ol­la jopa ra­vin­to­la­sa­lis­sa va­ki­pöy­tä, jon­ka ää­res­sä he söi­vät lo­ma­viik­kon­sa ate­ri­at, Suo­ja­nen ku­vai­lee.

Töi­tä teh­tiin aa­mu- ja il­ta­vuo­rois­sa. Ajal­le ku­vaa­vaa oli, et­tä ruo­kaa sai ai­na va­lo­merk­kiin as­ti, joka oli puo­li yh­del­tä yöl­lä.

Ke­säl­lä vaih­tu­vuut­ta oli tal­vea enem­män, ja asi­ak­kai­na oli suo­ma­lai­sia oma­toi­mi­mat­kai­li­joi­ta sekä sak­sa­lai­sia ryh­miä. Par­haim­mil­laan mat­kai­lu­ho­tel­lin eteen ajoi kol­me ker­taa vii­kos­sa lin­ja-au­to, joka oli täyn­nä sak­sa­lai­sia. Kylä kas­voi ja ke­hit­tyi vuo­si vuo­del­ta.

– Kil­pis­jär­vel­le saa­tiin kaup­pa sinä ai­ka­na, kun työs­ken­te­lin siel­lä. Lop­pu­ai­ka­na­ni vie­tin ky­läl­lä koko vuo­den, jol­loin oli sel­ke­äs­ti näh­tä­vis­sä alu­een vil­kas­tu­mi­nen. Tal­vi­kin oli hy­vin vil­kas, kun suo­ma­lais­ten li­säk­si kä­vi­jöi­nä oli nor­ja­lai­sia, Suo­ja­nen ker­too.

Sirkassa on kaikki

Kil­pis­jär­ven mat­kai­lu­ho­tel­lis­sa al­koi pe­rus­kor­jaus 70–80-lu­ku­jen tait­tees­sa. Se sii­vit­ti Suo­ja­sen vaih­ta­maan työ- ja asuin­paik­kaa hie­man ete­läm­mäk­si – Kit­ti­lään, Sir­kan ky­lään. Ho­tel­li Le­vi­tun­tu­ri oli juu­ri avaa­mas­sa oven­sa, ja ra­vin­to­la­pääl­li­kök­si pes­tat­tu en­ti­nen työ­to­ve­ri palk­ka­si Suo­ja­sen.

– Le­vil­lä näki jo vä­hän enem­män mui­ta­kin ih­mi­siä. Sirk­ka oli jo sil­loin kun­non kylä. Tun­tui, et­tä elin­pii­ri laa­je­ni ker­ta­hei­tol­la. Ai­ka har­voin oli tar­vet­ta läh­teä Sir­kas­ta mi­hin­kään, siel­lä oli kaik­ki, Suo­ja­nen nau­raa.

Le­vi­ho­tel­li oli am­mat­ti­liit­to­jen ra­ken­nut­ta­ma, ja asi­ak­kaat oli­vat pää­o­sin suo­ma­lai­sia per­hei­tä ja pa­ris­kun­tia. A-oi­keuk­sin va­rus­tet­tu Le­vi­ho­tel­li oli aluk­si ai­noa paik­ka, jos­sa jär­jes­tet­tiin tans­se­ja ja or­kes­te­ri­mu­siik­kia.

– Se­son­ki­na ho­tel­lin ra­vin­to­la oli jo­kai­se­na il­ta­na tu­pa­ten täyn­nä, kun kaik­ki alu­een lo­mai­li­jat tu­li­vat meil­le. Ke­säl­lä oli pal­jon hil­jai­sem­paa ja hen­ki­lö­kun­taa­kin oli vä­hem­män.

Muu­ta­man Le­vil­lä vie­te­tyn vuo­den jäl­keen Suo­ja­nen läh­ti ete­lään, mut­ta pian poh­joi­nen veti taas puo­leen­sa – täl­lä ker­taa elä­män­kump­pa­nin ja Hul­lu Po­ron muo­dos­sa.

– Vap­pu­na 1989 pa­la­sin Sirk­kaan ja aloi­tin työt Hul­lu Po­ros­sa, jos­sa toi­min sa­lin yleis­mie­he­nä.

Hul­lu Po­ros­ta keh­key­tyi ajan saa­tos­sa me­no­paik­ka vail­la ver­taa. Ka­ra­o­ke oli ran­tau­tu­nut Suo­meen ja tie­ten­kin myös Hul­lu Po­roon, jos­sa ka­ra­o­kei­sän­tä kävi lait­tei­neen ve­tä­mäs­sä lau­luil­to­ja. Suo­ja­sen ete­län vuo­sien ai­ka­na Levi oli kas­va­nut, ja tun­tu­ri­ky­lään oli avat­tu kyl­py­lä ja ho­tel­li Sir­kan Täh­ti. Edes lama ei hi­das­ta­nut tah­tia, pi­kem­min­kin päin­vas­toin.

– Olin Hul­lu Po­ros­sa yh­teen­sä seit­se­män vuot­ta, ja vuo­si vuo­del­ta meno kiih­tyi hul­lum­mak­si, Suo­ja­nen muis­te­lee.

Käristystä ja karaokea

Van­kas­ta ra­vin­to­la-alan ko­ke­muk­ses­taan huo­li­mat­ta Suo­ja­nen ei ol­lut aja­tel­lut, et­tä pe­rus­tai­si oman yri­tyk­sen. Elä­män­kump­pa­ni oli kui­ten­kin tois­ta miel­tä ja niin Ra­vin­to­la Erä­mies pi­to­pal­ve­lui­neen ava­si oven­sa Kit­ti­län kes­kus­tas­sa.

– On­ni oli se, et­tä pe­rus­tet­ta­va yri­tys oli ra­vin­to­la, Suo­ja­nen hy­mäh­tää.

Sa­mal­la pai­kal­la ja sa­mal­la ni­mel­lä va­rus­tet­tu ra­vin­to­la oli sul­ke­nut oven­sa jo vuo­sia ai­em­min, ja ti­loi­hin teh­tiin iso sa­nee­raus. En­sim­mäis­tä vuot­ta var­jos­ti elä­män­kump­pa­nin äkil­li­nen me­neh­ty­mi­nen, ei­kä tuo­reen yrit­tä­jän ar­ki ol­lut help­poa, kun ko­to­na oli pie­ni lap­si.

– Var­sin­kin al­ku­ai­koi­na saa­toin ol­la en­sin päi­väl­lä het­ken Erä­mie­hes­sä, ja il­lal­la Sir­kas­sa toi­mit­ta­mas­sa pi­to­pal­ve­lun ruo­ka­ti­lauk­sia. Tie­ten­kin yri­tin ol­la myös mah­dol­li­sim­man pal­jon ko­to­na, Suo­ja­nen muis­te­lee.

Anne Suojanen (kuvassa keskellä) Erämiehen keittiössä pitämässä palaveriä. Kuva Anne Suojaselta.

Anne Suojanen (kuvassa keskellä) Erämiehen keittiössä pitämässä palaveriä. Kuva Anne Suojaselta.

Erämiehessä järjestettiin muun muassa karaoketansseja. Kuva Anne Suojaselta.

Erämiehessä järjestettiin muun muassa karaoketansseja. Kuva Anne Suojaselta.

Erä­mie­hen asi­a­kas­kun­ta muo­dos­tui pai­kal­li­sis­ta ja mat­kai­li­jois­ta. Se­son­ki­ai­ko­jen tun­net­tu vaih­to­päi­vä lau­an­tai oli myös Erä­mie­hes­sä vil­kas päi­vä, kun mat­kai­li­jat py­säh­tyi­vät syö­mään.

– Me saim­me osam­me Sirk­kaan mat­kaa­vis­ta tu­ris­teis­ta, kun au­toi­li­jat poik­ke­si­vat Erä­mie­hes­sä syö­mäs­sä me­no­mat­kal­laan, Suo­ja­nen ker­too.

Per­jan­tai-il­tai­sin ra­vin­to­las­sa lau­let­tiin ka­ra­o­kea, joka veti vä­keä. Sy­ner­gia Sir­kan kans­sa toi­mi täs­sä­kin – Erä­mie­hen sul­keu­dut­tua osa asi­ak­kais­ta jat­koi il­taa mat­kai­lu­kes­kuk­sen ra­vin­to­loi­hin.

Elä­mä ete­ni eteen­päin, ja Suo­ja­nen ta­pa­si ny­kyi­sen mie­hen­sä, Esa Hä­mä­läi­sen, joka työs­ken­te­li sit­tem­min Erä­mie­hes­sä sa­lin puo­lel­la. Vä­lil­lä kes­tit­tä­vä­nä oli kuu­lui­si­a­kin asi­ak­kai­ta.

Kari Ta­pio oli ihan mei­dän va­ki­kä­vi­jä. Muu­si­koi­ta kävi muu­ten­kin usein, heil­lä oli Le­vil­lä keik­ko­ja, ja he aje­li­vat sit­ten päi­vä­sel­tään Kit­ti­lään syö­mään, Suo­ja­nen ker­too ja jat­kaa:

– Niin hy­vää po­ron­kä­ris­tys­tä ei var­mas­ti saa­nut mis­sään muus­sa ra­vin­to­las­sa kuin meil­lä. Kä­ris­tys ei ol­lut mis­sään isos­sa sam­mi­os­sa, mis­tä sitä oli­si kau­hot­tu lau­ta­sil­le päi­vän mit­taan, vaan me teim­me sen ai­na jo­kai­sel­le ruo­kai­li­jal­le erik­seen.

Kit­ti­län kir­kon­ky­län il­ta­e­lä­mä al­koi hii­pua, kun­nes se tun­tui sam­mu­van ko­ko­naan. Erä­mie­hen tai­val tuli pää­tök­seen 2010-lu­vun alus­sa, noin seit­se­män­tois­ta vuot­ta sen jäl­keen kun ra­vin­to­la oli avat­tu.

– Pää­dyim­me sii­hen, et­tä ra­vin­to­la­toi­min­ta kan­nat­ti lo­pet­taa. Pi­to­pal­ve­lu­puo­li jat­kui, ja pyö­ri­tin sitä ai­na elä­ke­päi­vii­ni as­ti, Suo­ja­nen ker­too.

Elä­ke­päi­viä ele­tään nyt, ja Suo­ja­nen viih­tyy edel­leen Tun­tu­ri-La­pis­sa, ei­kä suun­nit­te­le muut­toa ko­ti­seu­dul­leen. Koti, puo­li­so ja ty­tär per­hei­neen ovat Kit­ti­läs­sä.

– Tu­lin nuo­re­na tyt­tö­nä poh­joi­seen töi­den pe­räs­sä, ja ra­ken­sin elä­mä­ni tän­ne, Suo­ja­nen päät­tää.