Pauliina ja Hannu Tirkkosen All Huskies on tarjonnut rekikoirapalveluita jo kymmenen vuotta. Yritys toimii ympärivuotisesti. Kesällä on kennelvierailuja, syksyisin treenisafareita mönkijällä tai kärryllä, talvella valjakkoajeluita. Koirien hyvinvointi on merkittävässä osassa All Huskiesin vastuullisuutta.
Askel askeleelta kohti vastuullisempaa Leviä
Onko vastuullinen toiminta vastuullista, jos sitä ei ole todennettu sertifikaatilla? Visit Levin Satu Pesonen kertoo, että matkailuyritysten vastuullisuudesta kysytään matkailuinfosta viikoittain. Matkailuyrittäjä Pauliina Tirkkoselle vastuullisuuden todentaminen sertifikaatilla on ollut itsestäänselvyys.
– Se vain on nykypäivää. Sekä matkanjärjestäjät että yksittäiset matkailijat kysyvät meiltä vastuullisuudesta. Osa tulee meille juuri siksi, että he ovat huomanneet nettisivuillamme Green Activity -sertifikaatin, koirasafariyritys All Huskiesin yrittäjä Pauliina Tirkkonen sanoo.
Pauliina ja hänen yrittäjäpuolisonsa Hannu Tirkkonen näkevät koiratarhat olohuoneensa sohvalta. Koiria on himpun alle 70. Koiratarhojen lisäksi talon ympärillä on huoltorakennuksia, sesonkityöntekijöiden asunto sekä omat kahvittelumökit työntekijöille ja asiakkaille. Rekireitit lähtevät talon kulmalta. Vastuullisuus puolestaan on kuin näkymätön sateenvarjo kaiken yllä.
– Green Activity -sertifikaatissa huomioidaan aivan kaikki ympäristöpolitiikasta henkilöstön hyvinvointiin ja hankintojen paikallisuuteen. Green Activityssä on myös oma rekikoirakriteeristönsä, jossa keskitytään koirien hyvinvointiin: koirat on tunnistemerkitty, työntekijöillä on ohjeet koirien ruokinnasta, pentueet on suunniteltuja ja on myös mietitty, mitä koirille tapahtuu, kun ne jäävät eläkkeelle. Lisäksi koirilla on kilometrikalenteri, jolla varmistetaan, että jokaiselle koiralle tulee kahdeksan lepopäivää kuukaudessa. Kaikilla koirillamme on torstaisin ja sunnuntaisin lepopäivä. Koirat pitää myös olla treenattu vähintään kolme kuukautta ennen kuin talvisesonki alkaa – kylmiltään ei lähdetä töihin. Ja sekin pitää olla suunniteltuna, mitä koirille tapahtuu, jos omistajille käy jotain, Tirkkonen luettelee.
All Huskiesin yrittäjälle sertifiointi oli itsestäänselvyys.
– Kyse on ennen kaikkea yhteiskuntavastuusta, mutta sertifikaatilla on toki myös suuri markkinointiarvo, Tirkkonen summaa.
Kunnianhimoinen tavoite
Kaikille sertifikaatin tavoittelu ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Visit Levi järjesti lokakuussa alueen yrittäjille Kipinäpäivät, joiden aikana keskusteltiin muun muassa vastuullisuuskysymyksistä. Vastuullisuus koettiin tärkeänä, mutta sertifikaattien hakeminen nähtiin työläänä.
Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen kertoo toivoneensa, että Levi matkailukohteena olisi ottanut jo isompia harppauksia aluesertifioinnissa. Levi tavoittelee Sustainable Travel Finland (STF) -aluemerkkiä.
– Viime vuoden aikana viimeistelimme Kasvua kestävämmästä matkailusta -hankkeen, jossa laadittiin koko alueelle vastuullisuussuunnitelma, Kestävän matkailun käsikirja. Samaan aikaan teimme Levin tulevaisuustyötä, strategiaa, joka tähyää vuoteen 2030. Silloin totesimme, ettei voi olla erikseen matkailustrategiaa ja kestävyysstrategiaa, vaan pitää olla yksi kestävän matkailun strategia, joka pitää sisällään kaiken, Pesonen kertoo.
Visit levin toimitusjohtaja Satu Pesonen luottaa siihen, että Levin yrittäjät työskentelevät yhdessä kohti koko matkailualueen yhteistä vastuullisuusmerkkiä.
Hankkeen yhteydessä Visit Levi järjesti klinikoita, joissa autettiin yrittäjiä sertifioimaan toimintaansa. Kaivosyhtiö Agnico Eagle puolestaan tuki yrittäjiä sertifiointikustannuksissa.
– Nyt etujoukot ovat työstäneet sertifioinnit ja alueella on 15 voimassa olevaa STF-merkkiä, Pesonen laskeskelee.
Levin mittakaavassa luku on vielä vaatimaton. Kipinäpäivillä yrittäjät näkivät, että aluesertifiointi olisi mahdollista tavoittaa ehkä vasta vuoden 2025 kesällä.
– Olisin toki toivonut enemmän sen suuntaista ajattelua, että kyllä me tästä yhdessä selvitään, mutta samaan aikaan ymmärrän sen, että edessä on kiireinen talvi ja kun töitä tehdään monessa yrityksessä pienellä porukalla, rahkeet eivät riitä kaikkeen, Pesonen sanoo.
Liisa Kokkarinen Visit Finlandista kertoo, että kun matkailualue lähtee STF-polulle, se määrittelee oman yritysverkostonsa, jolle merkkiä lähdetään tavoittelemaan.
– Yritysverkosto voi muodostua esimerkiksi alueorganisaation jäsenistä; alueella toimivista kansainvälistä matkailijaa palvelevista matkailuyrityksistä, jotka kuuluvat destinaation kansainvälisen markkinoinnin, myynninedistämis- tai kehittämistyön alle.
Pesonen kertoo, että Levi on kirjannut STF-ohjelmaan yritysverkoston kooksi yli sata yritystä.
– Tavoite on kunnianhimoinen. Näistä 51 prosentilla eli 67 yrityksellä pitäisi olla STF-merkki, jotta voimme hakea destinaatiomerkkiä, Pesonen sanoo.
Vaikka eteneminen on hidasta, Levi on naapuritunturia pidemmällä. Visit Finlandin tietojen mukaan Ylläkseltä on STF-ohjelmassa mukana yksitoista yritystä, joista kuudella on STF-merkki. Ylläs on kirjannut STF-ohjelmaan yritysverkoston kooksi 85 yritystä.
Pienikin pystyy
Levin verkkosivuilta löytyy lista yrityksistä, joilla STF-merkki jo on. Suurin osa on isoja organisaatioita, kuten Levi Ski Resort, Lapland Hotelsin hotelli- ja ohjelmapalvelukohteet, Levi Hotel Spa, Break Sokos Hotel Levi, Hotel Hullu Poro ja Kittilän lentoasema.
Onko merkin hakeminen helpompaa isolle konsernille kuin pienelle yrittäjävetoiselle yritykselle?
– Onhan siinä työtä yrityksen koosta riippumatta. Pienemmälle yritykselle on suhteessa vähemmän työtä kuin isolla yrityksellä, mutta isossa kohteessa voidaan pyhittää ihminen tälle yhdelle asialle. Pienessä yrityksessä se ei ole mahdollista, Pesonen summaa.
All Huskiesin Pauliina Tirkkonen kannustaa silti pieniäkin yrityksiä tavoittelemaan sertifikaatteja.
– Mekin kun olemme Hannun kanssa pääosin tässä kahdestaan, on ollut vaikea puristaa päiviä kirjoittamistyölle. Mutta se on otettava samalla tavalla kuin vaikka veroilmoituksen tekeminen. On vain istuttava alas ja tehtävä. Loppujen lopuksi prosessi oli kuitenkin aika helppo. Ja toukokuuhan on yleensä hyvä aika tehdä tällaisia, Tirkkonen naurahtaa.
Työ ei toki lopu siihen, kun merkki on takataskussa.
– Vuosittain on mietittävä, kuinka suunnitelmat ovat toteutuneet ja mitä voisi tehdä paremmin.
Pesonen arvioi, että Levillä suurin osa yrittäjistä tekee jo nyt kaiken paremmin kuin hyvin. Kyse on monen kohdalla vain asioiden kirjaamisesta paperille.
------------------
VISIT FINLAND, MIHIN VASTUULLISUUSMERKKIÄ TARVITAAN?
Head of Sustainable Development Liisa Kokkarinen Visit Finlandista, onko merkki todella tarpeen – eikö riitä, että tietää yrityksensä toimivan vastuullisesti?
– On ehdottomasti tärkeintä, että toimitaan vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Huomennakin tulee olla hyvä olla!
Mutta:
– Vastuullisuusraportointivaatimusten kiristyessä ja EU:n viherpesudirektiivin astuessa voimaan on kuitenkin välttämätöntä, että yrityksillä on tekojen ja sanojen lisäksi myös keino todentaa toiminnan vastuullisuus. Vaikka pienellä matkailuyrityksellä ei itsellään olisi suoria raportointivelvollisuuksia, lähitulevaisuudessa heidän palveluita ja tuotteita myyvä matkanjärjestäjä tulee tätä vaatimaan, ellei jo nyt, Kokkarinen muistuttaa.
Myös rahoittajat ja investoijat voivat pyytää vastuullisuusraportointia tai -todenteita.
– Erityisesti pienempien yrittäjien saattaa olla haasteellista lähteä kehittämään omaa järjestelmää, joka vastaisi esimerkiksi rahoittajien tai yhteistyökumppaneiden tarpeisiin. Lisäksi todentaminen vaatii ulkopuolisen verifioinnin.
Sustainable Travel Finland -ohjelma tarjoaa matkailuyrityksille ilmaiset työkalut ja systemaattisen lähestymistavan kestävien toimintatapojen omaksumiseen.
– STF-ohjelman myötä myös oma kestävän matkailun osaaminen kasvaa. Jos yritys täyttää kaikki STF-ohjelmalle asetetut kriteerit, myönnetään sille STF-merkki. STF-merkki on esimerkiksi juurikin rahoittajille, matkanjärjestäjille tai matkailijoille merkki todennetusta vastuullisuustyöstä.
Kokkarinen kuvailee STF-merkkiä koko Suomen matkailuelinkeinon yhteiseksi viestintävälineeksi.
– Yhdessä tehty viestintä on vaikuttavampaa! Meillä on nyt viisi matkailualuetta ja 359 matkailuyritystä, jotka tuottavat yli tuhat matkailupalvelua. Näitä me priorisoimme kaikessa viestinnässämme, eli tuuppaamme markkinoille kanaviemme kautta ensisijaisesti todennetusti vastuullisia matkailuelämyksiä.
Sertifioinnilla on merkitystä sekä matkailijalle että paikalliselle
Sertifikaatti auttaa löytämään todennetusti vastuullisemmin toimivat matkailuyritykset.
Valitsemalla sertifioidun yrityksen vastuullisuutta arvostava matkailija voi luottaa siihen, että palvelu tuotetaan hänen arvomaailmaansa vastaavalla tavalla.
Vastuullisuus tarkoittaa asiakkaalle myös laatua ja turvallisuutta.
Koska monissa sertifikaateissa painotetaan paikallisia hankintoja ja palveluja, asiakkaat saavat nauttia matkakohteen paikallisista ominaispiirteistä. Sertifioitujen yritysten tulee suosia paikallisia yhteistyökumppaneita ja tuotteita, mikä tukee alueen elinkeinoelämää.
Sertifikaateissa, joissa huomioidaan vastuullisuuden kaikki osa-alueet, painotetaan myös paikallisasukkaiden työllistämisen merkitystä.
Monissa sertifikaateissa edellytetään tekemään toimenpiteitä, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta ja ylläpitävät esimerkiksi perinnemaisemaa. Ilman matkailuyritystä ne voisivat pahimmassa tapauksessa heiketä tai hävitä kokonaan.