Kuva: Christer Ådahl

Kuva: Christer Ådahl

Avaruusfyysikon vinkit revontulibongareille

Minttu Heimovirta
12.12.2024

Lappi on revontulten maa. Täällä voi nähdä revontulia 200 yönä vuodesta, Pohjois-Lapissa vielä useammin. Todennäköisyyden ollessa näin hyvä, ei tärkein mittari taivaan tansseille ole Auringon aktiivisuus, vaan pilvisyys. Tässä avaruusfyysikko Esa Turusen vinkit, kuinka voit itse arvioida revontulien näkymistä tänä yönä.

1. Tutki sääennusteita, mutta luota vain omiin silmiisi

Sää­en­nus­teet ovat usein hie­man eri­lai­sia eri läh­teis­sä, kos­ka ne poh­jau­tu­vat mal­lin­nuk­siin. Me­te­o­ro­lo­git päät­tä­vät eri mal­lien poh­jal­ta, mikä on to­den­nä­köi­sin ske­naa­rio.

– Jos it­se ha­lu­an tar­kas­ti kat­soa sää­en­nus­tus­ta, otan en­sin Suo­men Il­ma­tie­teen­lai­tok­sen, sit­ten ruot­sa­lais­ten sää­en­nus­teen ja vie­lä nor­ja­lai­sen Yr.non, joka on luo­tet­ta­vin tääl­lä La­pis­sa, ei sil­le mi­tään voi, aloit­taa ast­ro­fyy­sik­ko Esa Tu­ru­nen, joka on Ou­lun yli­o­pis­tol­le kuu­lu­van So­dan­ky­län ge­o­fy­sii­kan ob­ser­va­to­ri­on eme­ri­tus­joh­ta­ja.

Avaruusfyysikko Esa Turunen. Kuva: Minttu Heimovirta

Avaruusfyysikko Esa Turunen. Kuva: Minttu Heimovirta

40 vuo­den tut­ki­mu­su­ran jäl­keen hän edel­leen jak­saa in­nos­tua re­von­tu­lis­ta ja ja­kaa tie­toa mie­lel­lään muil­le­kin. Sää­en­nus­tei­ta ver­tai­le­mal­la saa tar­kem­man ar­vi­on, mitä muu­tok­sia sääs­sä saat­taa ta­pah­tua. Mi­kä­li eri ta­hot kaik­ki po­vaa­vat sank­kaa lu­mi­myrs­kyä, on sa­de­rin­ta­ma var­mas­ti tu­los­sa. Jos taas il­lan ja yön en­nus­tees­sa nä­kyy yh­tään kuu­ta pil­ven li­säk­si, on mah­dol­li­suus näh­dä re­von­tu­lia.

– Luo­ta vain omiin sil­mii­si. Käy kat­so­mas­sa ul­ko­na, nä­kyy­kö yh­tään täh­teä. Jos nä­kyy yk­si­kin täh­ti, on toi­voa, Tu­ru­nen oh­jeis­taa.

Täh­tien nä­ky­mi­nen pil­vien se­as­ta tar­koit­taa, et­tä pil­vi­ker­ros saat­taa ra­koil­la enem­män­kin ja pal­jas­taa tai­vas­ta. Täy­tyy vain malt­taa odot­taa.

Tu­ru­nen huo­maut­taa, et­tei­vät kän­ny­köi­den re­von­tu­lien­nus­tei­ta an­ta­vat so­vel­luk­set vält­tä­mät­tä osaa huo­mi­oi­da La­pin eri­tyi­siä olo­suh­tei­ta, vaan an­ta­vat en­nus­teen enin­tään Kes­ki-Suo­men kor­keu­del­le. So­vel­lus saat­taa an­taa nol­lan pro­sen­tin to­den­nä­köi­syy­den re­von­tu­lil­le, sil­ti nii­tä voi loi­mot­taa tai­vaal­la.

– Meil­lä­hän re­von­tu­lia on lä­hes ai­na. Ei mei­dän tar­vit­se kat­soa so­vel­luk­sia, mei­dän täy­tyy kat­soa pil­vi­syyt­tä, Tu­ru­nen to­te­aa.

2. Tarkastele pilvien liikkeitä

Pai­kal­lis­sää­en­nus­teis­sa kan­nat­taa seu­ra­ta sa­de­tut­kaa. Mi­kä­li lä­hi­tun­tien sa­de­tut­ka näyt­tää, et­tä alu­eel­la var­mas­ti sa­taa, sil­loin ei kan­na­ta läh­teä ulos. Sa­de­tut­kas­ta voi ar­vi­oi­da pil­vi­lau­tan liik­ku­mis­suun­taa ja no­peut­ta lä­hi­tun­tei­na. Rin­ta­man men­tyä yli on taas pa­rem­pi mah­dol­li­suus näh­dä täh­ti­tai­vas­ta. Jos­kus re­von­tu­let ovat niin voi­mak­kaat, et­tä ne nä­ky­vät ohu­en pil­vi­ver­hon lä­pi­kin.

Tuu­li­suus on myös hyvä mit­ta­ri, sil­lä tuu­li usein kul­jet­taa pil­viä no­pe­am­min pois.

– Mitä ko­vem­pi tuu­li on, sen to­den­nä­köi­sem­min pil­vi­syys muut­tuu jol­la­kin het­kel­lä, Tu­ru­nen ar­vi­oi.

3. Kolmen hiljaisen päivän jälkeen tapahtuu

Re­von­tu­lien syn­ty­mi­seen tar­vi­taan ava­ruus­sää­häi­riö. Au­rin­gos­sa voi ta­pah­tua sel­keä pur­kaus, jon­ka hiuk­kas­myrs­ky ai­heut­taa upe­at re­von­tu­let, jot­ka voi­vat nä­kyä Kes­ki-Eu­roop­paan as­ti. La­pis­sa ei kui­ten­kaan tar­vi­ta ak­tii­vis­ta Au­rin­gon toi­min­taa re­von­tu­lien nä­ke­mi­seen.

Au­rin­gon hiuk­ka­sis­ta ja säh­kö­mag­neet­ti­ses­ta ener­gi­as­ta koos­tu­va au­rin­ko­tuu­li pu­hal­taa nor­maa­lis­ti 300 km/s. Tämä on rau­hal­lis­ta ja ta­val­lis­ta au­rin­ko­tuul­ta, joka se­kin syn­nyt­tää re­von­tu­lia jon­ne­kin poh­joi­sel­le Jää­me­rel­le, ei kui­ten­kaan meil­le Lap­piin. Tämä rau­hal­li­nen au­rin­ko­tuu­li ei pur­jeh­di pla­neet­tam­me ohi, vaan la­taa ener­gi­aa mag­neet­ti­kent­tään Maan var­jo­puo­lel­le. Hiuk­ka­set ikään kuin ot­ta­vat vauh­tia Maan var­jo­puo­lel­ta, mut­ta pää­ty­vät lo­pul­ta mag­neet­ti­kent­tiä pit­kin na­voil­la il­ma­ke­hään, ai­heut­ta­en hie­not re­von­tu­let.

Jos et ole pa­riin yö­hön näh­nyt re­von­tu­lia, tu­lee asia kor­jaan­tu­maan var­sin pian.

– Kol­me vuo­ro­kaut­ta rau­hal­lis­ta on ihan mak­si­mi, sen jäl­keen jo­ta­kin ta­pah­tuu, Tu­ru­nen lu­paa.

4. Laske 27 päivää aurinkomyrskystä

Ak­tii­vi­sen au­rin­gon­pil­kun ym­pä­ril­tä läh­te­vä hiuk­kas­myrs­ky ai­heut­taa to­den­nä­köi­ses­ti iso­ja re­von­tu­lia. Jos et satu juu­ri tätä re­von­tu­li­näy­tel­mää nä­ke­mään, voit las­kea 27 vuo­ro­kaut­ta ja yrit­tää uu­des­taan. Au­rin­gon pyö­ri­mis­no­peus on 27 vuo­ro­kaut­ta. Sa­mat au­rin­gon­pil­kut ovat ta­val­li­ses­ti ak­tii­vi­sia 2-4 kuu­kaut­ta, jo­ten La­pis­sa pi­dem­män ai­kaa oles­ke­le­val­le on mon­ta mah­dol­li­suut­ta näh­dä isot lei­mu­a­vat tu­let – mi­kä­li pil­vi­syys sen sal­lii. Sama 27 päi­vän sään­tö pä­tee Au­rin­gon ko­ro­nan auk­koi­hin, jois­ta läh­tee no­pe­aa au­rin­ko­tuul­ta.

5. Anna silmien tottua pimeään

Re­von­tu­let loi­mu­a­vat myös päi­väl­lä, mut­ta ih­mis­sil­mä nä­kee nii­tä vas­ta sit­ten, kun tai­vaal­la erot­taa täh­ti­ä­kin. Kun täh­tiä nä­kyy, pu­keu­du läm­pi­mäs­ti, ase­ta ka­me­ra ja ja­lus­ta val­miik­si ja läh­de ulos avoi­mel­le pai­kal­le. Yleen­sä re­von­tu­lia nä­kee La­pis­sa eni­ten poh­joi­sel­la tai­vaal­la. Kun olet pai­kal­la­si, sam­mu­ta ot­sa­lamp­pu ja an­na sil­mien tot­tua pi­me­ään. Kes­tää 20 mi­nuut­tia, et­tä sil­mien va­loa ais­ti­vat sau­va­so­lut al­ka­vat toi­mia kun­nol­la ja piir­tää hä­mä­räs­tä ku­vaa.

– Vas­ta kun sil­mä on tot­tu­nut pi­me­ään, voi näh­dä kun­nol­la tai­vaan eri sä­vyt, Tu­ru­nen myön­tää.

Väl­tä ot­sa­lam­pun ja kän­ny­kän va­loa. Yk­si­kin vil­kai­su kän­ny­kän kirk­kaa­seen näyt­töön ja sil­mien so­peu­tu­mi­seen tar­vit­ta­va ai­ka al­kaa alus­ta. Pu­nai­nen valo käy, sil­lä sau­va­so­lut ei­vät re­a­goi sii­hen.

6. Kärsivällinen saa palkinnon

Moni te­kee vir­heen, et­tä kurk­kaa tai­vaal­le vain no­pe­as­ti ja me­nee ta­kai­sin si­säl­le, jos mi­tään lu­paa­vaa vih­re­ää kaar­ta ei tai­vaal­la näy. Re­von­tul­ten pa­ras tans­si­a­jan­koh­ta voi vaih­del­la tun­neil­la. Ti­las­tol­li­ses­ti to­den­nä­köi­sin kel­lo­nai­ka näh­dä re­von­tu­lia on suun­nil­leen klo 22-0. Tai­vaal­le kat­se­lu kan­nat­taa aloit­taa pari–kol­me tun­tia en­nen kes­kiy­ö­tä.