Kuva: Christer Ådahl
Avaruusfyysikon vinkit revontulibongareille
Lappi on revontulten maa. Täällä voi nähdä revontulia 200 yönä vuodesta, Pohjois-Lapissa vielä useammin. Todennäköisyyden ollessa näin hyvä, ei tärkein mittari taivaan tansseille ole Auringon aktiivisuus, vaan pilvisyys. Tässä avaruusfyysikko Esa Turusen vinkit, kuinka voit itse arvioida revontulien näkymistä tänä yönä.
1. Tutki sääennusteita, mutta luota vain omiin silmiisi
Sääennusteet ovat usein hieman erilaisia eri lähteissä, koska ne pohjautuvat mallinnuksiin. Meteorologit päättävät eri mallien pohjalta, mikä on todennäköisin skenaario.
– Jos itse haluan tarkasti katsoa sääennustusta, otan ensin Suomen Ilmatieteenlaitoksen, sitten ruotsalaisten sääennusteen ja vielä norjalaisen Yr.non, joka on luotettavin täällä Lapissa, ei sille mitään voi, aloittaa astrofyysikko Esa Turunen, joka on Oulun yliopistolle kuuluvan Sodankylän geofysiikan observatorion emeritusjohtaja.
Avaruusfyysikko Esa Turunen. Kuva: Minttu Heimovirta
40 vuoden tutkimusuran jälkeen hän edelleen jaksaa innostua revontulista ja jakaa tietoa mielellään muillekin. Sääennusteita vertailemalla saa tarkemman arvion, mitä muutoksia säässä saattaa tapahtua. Mikäli eri tahot kaikki povaavat sankkaa lumimyrskyä, on saderintama varmasti tulossa. Jos taas illan ja yön ennusteessa näkyy yhtään kuuta pilven lisäksi, on mahdollisuus nähdä revontulia.
– Luota vain omiin silmiisi. Käy katsomassa ulkona, näkyykö yhtään tähteä. Jos näkyy yksikin tähti, on toivoa, Turunen ohjeistaa.
Tähtien näkyminen pilvien seasta tarkoittaa, että pilvikerros saattaa rakoilla enemmänkin ja paljastaa taivasta. Täytyy vain malttaa odottaa.
Turunen huomauttaa, etteivät kännyköiden revontuliennusteita antavat sovellukset välttämättä osaa huomioida Lapin erityisiä olosuhteita, vaan antavat ennusteen enintään Keski-Suomen korkeudelle. Sovellus saattaa antaa nollan prosentin todennäköisyyden revontulille, silti niitä voi loimottaa taivaalla.
– Meillähän revontulia on lähes aina. Ei meidän tarvitse katsoa sovelluksia, meidän täytyy katsoa pilvisyyttä, Turunen toteaa.
2. Tarkastele pilvien liikkeitä
Paikallissääennusteissa kannattaa seurata sadetutkaa. Mikäli lähituntien sadetutka näyttää, että alueella varmasti sataa, silloin ei kannata lähteä ulos. Sadetutkasta voi arvioida pilvilautan liikkumissuuntaa ja nopeutta lähitunteina. Rintaman mentyä yli on taas parempi mahdollisuus nähdä tähtitaivasta. Joskus revontulet ovat niin voimakkaat, että ne näkyvät ohuen pilviverhon läpikin.
Tuulisuus on myös hyvä mittari, sillä tuuli usein kuljettaa pilviä nopeammin pois.
– Mitä kovempi tuuli on, sen todennäköisemmin pilvisyys muuttuu jollakin hetkellä, Turunen arvioi.
3. Kolmen hiljaisen päivän jälkeen tapahtuu
Revontulien syntymiseen tarvitaan avaruussäähäiriö. Auringossa voi tapahtua selkeä purkaus, jonka hiukkasmyrsky aiheuttaa upeat revontulet, jotka voivat näkyä Keski-Eurooppaan asti. Lapissa ei kuitenkaan tarvita aktiivista Auringon toimintaa revontulien näkemiseen.
Auringon hiukkasista ja sähkömagneettisesta energiasta koostuva aurinkotuuli puhaltaa normaalisti 300 km/s. Tämä on rauhallista ja tavallista aurinkotuulta, joka sekin synnyttää revontulia jonnekin pohjoiselle Jäämerelle, ei kuitenkaan meille Lappiin. Tämä rauhallinen aurinkotuuli ei purjehdi planeettamme ohi, vaan lataa energiaa magneettikenttään Maan varjopuolelle. Hiukkaset ikään kuin ottavat vauhtia Maan varjopuolelta, mutta päätyvät lopulta magneettikenttiä pitkin navoilla ilmakehään, aiheuttaen hienot revontulet.
Jos et ole pariin yöhön nähnyt revontulia, tulee asia korjaantumaan varsin pian.
– Kolme vuorokautta rauhallista on ihan maksimi, sen jälkeen jotakin tapahtuu, Turunen lupaa.
4. Laske 27 päivää aurinkomyrskystä
Aktiivisen auringonpilkun ympäriltä lähtevä hiukkasmyrsky aiheuttaa todennäköisesti isoja revontulia. Jos et satu juuri tätä revontulinäytelmää näkemään, voit laskea 27 vuorokautta ja yrittää uudestaan. Auringon pyörimisnopeus on 27 vuorokautta. Samat auringonpilkut ovat tavallisesti aktiivisia 2-4 kuukautta, joten Lapissa pidemmän aikaa oleskelevalle on monta mahdollisuutta nähdä isot leimuavat tulet – mikäli pilvisyys sen sallii. Sama 27 päivän sääntö pätee Auringon koronan aukkoihin, joista lähtee nopeaa aurinkotuulta.
5. Anna silmien tottua pimeään
Revontulet loimuavat myös päivällä, mutta ihmissilmä näkee niitä vasta sitten, kun taivaalla erottaa tähtiäkin. Kun tähtiä näkyy, pukeudu lämpimästi, aseta kamera ja jalusta valmiiksi ja lähde ulos avoimelle paikalle. Yleensä revontulia näkee Lapissa eniten pohjoisella taivaalla. Kun olet paikallasi, sammuta otsalamppu ja anna silmien tottua pimeään. Kestää 20 minuuttia, että silmien valoa aistivat sauvasolut alkavat toimia kunnolla ja piirtää hämärästä kuvaa.
– Vasta kun silmä on tottunut pimeään, voi nähdä kunnolla taivaan eri sävyt, Turunen myöntää.
Vältä otsalampun ja kännykän valoa. Yksikin vilkaisu kännykän kirkkaaseen näyttöön ja silmien sopeutumiseen tarvittava aika alkaa alusta. Punainen valo käy, sillä sauvasolut eivät reagoi siihen.
6. Kärsivällinen saa palkinnon
Moni tekee virheen, että kurkkaa taivaalle vain nopeasti ja menee takaisin sisälle, jos mitään lupaavaa vihreää kaarta ei taivaalla näy. Revontulten paras tanssiajankohta voi vaihdella tunneilla. Tilastollisesti todennäköisin kellonaika nähdä revontulia on suunnilleen klo 22-0. Taivaalle katselu kannattaa aloittaa pari–kolme tuntia ennen keskiyötä.