Henrik Kristoffersenin palkintoporo Trenki alias Trenkke keloo sarviaan. Sarvi kasvaa ihon ja karvan alla. Kelominen tarkoittaa sitä, kun poro hinkkaa ihon pois sarven päältä. Kelomisen jälkeen sarvia kutsutaan luusarviksi.
Hyvännäköisiä ja korkeajalkaisia – palkintoporot on valikoitu syksyn erotuksissa
Maailmancupin palkintoporoiksi ei kelpaa mikä tahansa sarvipää. Ounaskievarin porotilan yrittäjä Johanna Hietanen valitsee sopivat yksilöt syksyn erotuksista. Tänä vuonna podiumille pääsevät paistattelemaan työnimillä Ville ja Valle kulkevat nuoret poroherrat.
Jos pääsisi käymään niin harmillisesti, että Korvatunturilla joulupukin porot jäisivät sairauslomalle juuri sesongin kynnyksellä, saattaisipa pukki kääntää katseensa Ounaskievarin porojen suuntaan – tässä tokassa on meinaan sen verran runsaasti tähtipölyä, että sillä jos jollain lentäisi maapallon ympäri.
Nimien kanssa pukilla kyllä piisaisi opeteltavaa: Valkko, Ailu ja Pyry saisivat korvaajikseen Mr Grun, Trenkin ja Grogun. Tilkku, Turpo ja Kipinä puolestaan vaihtuisivat Mr Snow’hun, Sveniin ja Borikseen. Petterin tilalle keulan kärkeen voitaisiin nostaa naisenergiaa eli Suzanne, joukon ainoa vaami.
– Petra Vlhova on nimennyt omat palkintoporonsa perheenjäsentensä mukaan, ja Suzanne on hänen äitinsä nimi. Kaikki muut palkintoporot ovat olleet hirvaita, mutta tämän kohdalla tehtiin viime vuonna poikkeus, Ounaskievarin porotilan yrittäjä Johanna Hietanen nauraa.
Porot, joita olen tullut Ounaskievariin ihastelemaan, ovat maailmanlaajuista mediajulkisuutta nauttivia Levin maailmancupin palkintoporoja. Ensimmäiset palkintoporot luovutettiin vuonna 2013 Mikaela Shiffrinille ja Marcel Hirscherille. Vuosien saatossa palkinnoksi on päätynyt jo 20 poroa, joista Shiffrin on napannut seitsemän.
– Joskus joku aina kysyy, että no laitatteko te ne porot pakettiin ja lähetätte perässä, Hietanen nauraa.
– Emme paketoi – emme elävänä emmekä kuolleina, Johannan työntekijä Jenna Uusikartano täydentää.
Ideasta toteutukseen
Vlhovan tavoin Shiffrin on nimennyt osan voittoporoistaan hänelle merkityksellisten henkilöiden mukaan. Porotokkaan kuuluu esimerkiksi Lorax, joka on saanut nimensä Shiffrinin edesmenneen isän mukaan. Ingemar puolestaan on Shiffrinin kunnianosoitus ruotsalaiselle alppihiihtäjä Ingemar Stenmarkille, jonka Shiffrin ohitti voittojen määrässä vuonna 2019.
– Groku on musta poro, ja sen nimi on tullut lastenohjelman hahmolta, Uusikartano kertoo
– Mikaelan poroista täällä aidassa on nyt Mr Gru ja Grogu. Erotukset ovat venyneet vähän tavallista pidemmäksi ja osa poroista on vielä metsässä. Marcel Hirscherin Leksa-poro ja Tanja Poutiaisen nimikkoporo Samppa tulivat juuri lauantaina erotuksesta, Johanna esittelee.
Mikaela Shiffrinin Mr Gru ruokailemassa. Mikaelalla on yheteensä seitsemän palkintoporoa: Mr Grun lisäksi Rudolf, Sven, Ingemar, Sunny, Lorax ja Grogu.
Poropalkintojen synty juontaa juurensa vuoteen 2013, jolloin kilpailun yhteistyökumppanuuksista vastannut Mikko Luukkaa sattui samalle lennolle Michael Langin kanssa. Hän on alppihiihdon maailmancupin perustaja Jean-Jacques ”Serge” Langin poika. Lennolla herrat olivat keksineet, että rahapalkinnon lisäksi olisi hienoa antaa voittajalle elävä poro. Levin maailmancupin pääsihteerinä toiminut Mikko Saarinen sai kuulla ideasta lennon laskeuduttua, jonka jälkeen asiaa lähdettiin viemään Kansainvälisessä hiihtoliitossa eteenpäin. Kun lupa liitosta heltisi, soitti Saarinen Ounaskievariin Hietaselle ja tiedusteli poroa palkinnoksi.
– Mehän olimme heti mukana ja innostuimme ajatuksesta. Voittajat ovat tavallaan kummeja poroille. He saavat itse nimetä omat voittoporonsa ja käydä täällä niitä tervehtimässä. Tämähän on tietenkin mahdottoman suurta mainosta meille. Missään muualla maailmassa ei ole vastaavaa, Hietanen iloitsee.
Petra Vlhova voitti vuonna 2017. Kuvassa vasemmassa reunassa Ounaskievarin yrittäjän Johanna Hietasen sisko Kristiina ja oikeassa reunassa Johannan työntekijä Jenna palkintoporo Igorin kanssa. Kuva: Nisse Schmidt/LWC
Tavallista elämää
Vaikka palkintoporoilla on merkittävä rooli maailmancup-karkeloissa ja jopa julkkisasema, niiden arki on aivan samanlaista kuin kellä tahansa muulla Ounaskievarin porolla. Samoista kaukaloista popsitaan rehua ja rinta rinnan tehdään töitä reen edessä.
– Ne elävät muiden porojen seassa tyytyväisinä. Ja talvikauden jälkeen kaikki porot, myös palkintoporot, päästetään vapaiksi metsään, Hietanen kertoo.
Valitettavasti kaikki porot eivät aina tule takaisin. Joitain jää autojen alle, ja jonkun kohtaloksi koituvat petoeläimet – se on porotaloudessa asia, jolle ei mitään mahda.
– Hyvien porojen menetyksiä sattuu aina silloin tällöin. Korvauksen saa, mutta kun on monta vuotta opettanut poroa, ei sitä korvaa mikään, Hietanen harmittelee.
Palkintoporoilla on kuitenkin ollut suojelusta matkassaan – ne ovat kaikki aina palanneet talveksi kotiin. Vanhimmat palkintoporot ovat Shiffrinin Rudolf ja Marcel Hircsherin Ferdinand. Mitä näille kavereille kuuluu?
– Rudolf ja Ferdinand alkavat olla jo aika vanhoja herroja, yli kymmenen vuotta, mutta voivat vielä aivan hyvin. Poron keski-ikä on sellaiset 13–15 vuotta, Hietanen kertoo.
Poroilla on ruokahetki ja aitauksessa piiri pieni pyörii: yksi häätää toisen, ja häädetty hätistää taas seuraavan. Sarviakin saatetaan pienesti kalautella.
– Ne vähän kokeilevat aidassa, kuka on kingi, että pysyy järjestys selvillä, Hietanen sanoo.
Koparoiden nivelistä kuuluu tasainen hiljainen napsuna.
– Kun on pimeää ja pakkasta, porot viestivät toisilleen tuolla napsunalla. Kun on kaikki hyvin, napsuminen on hiljaista ja rauhallista, kun tulee hätä ja yksi lähtee juoksemaan, napsunta kiihtyy ja muut reagoivat, Uusikartano juttelee.
Jokaisella porolla on omat persoonalliset sarvensa. Ounaskievarin pihapiirissä irtosarvista on tehty taidetta.
Tiirailen ympärilleni, enkä enää muista, mikä poroista oli mikin. Miten nämä oikein erottaa toisistaan?
– Sarvista ja värityksestä. On niillä pään muotokin kaikilla omanlaisensa, Uusikartano tuumailee.
– Jokaisella porolla on erilaiset sarvet. Niiden muoto on persoonallinen ja ne kasvavat joku vuosi samanlaisiksi. Kun poro vanhenee, sarvetkin alkavat mennä pienemmiksi. Sarvista myös näkee, voiko poro hyvin, Hietanen jatkaa.
Tiukka työsesonki edessä
Ounaskievarin poroilla ovat sarvet kunnossa ja karva paksu ja kiiltävä. Ruokintaa lisätään, kun talven kiirekausi käynnistyy. Eikä siihen ole enää kuin viikko tai pari.
– Heti kun lunta vain on tarpeeksi, pääsemme ajamaan. Teemme yhden ja kolmen kilometrin lenkkiä nyt alkuun, ja keväällä sitten pidempää kymmenen kilometrin retkeä, Hietanen kertoo.
Ounaskievarin asiakkaista 98 prosenttia on ulkomaalaisia.
– Kohta kieli kääntyy englanniksi, ja sitä sitten puhutaan vapulle saakka. Siinä alkaa jo ajatellakin englanniksi, Hietanen nauraa.
Eläinten hyvinvointi on tänä päivänä todella tärkeää matkailijoille ja siitä kysellään paljon.
– Viimeisen kymmenen vuoden aikana asiakkaiden tietoisuus on kasvanut todella. Eläinten terveys on tärkeää, ja tietenkin myös se, miten poroja käsitellään. Väkisin poroa ei kuitenkaan saa töihin. Jos ne kyllästyvät hommaan, ne eivät enää tee sitä, Hietanen sanoo.
Porotilan väellä ja poroilla on tiukka työrutistus edessään.
– Talvi on aivan täysi: asiakkaita käy kuutena päivänä viikossa, kolme–neljä ryhmää ja noin 150 henkeä päivässä. Poroja meillä on niin paljon, että ne kyllä jaksavat. Porot ovat töissä joka toinen päivä, ja sunnuntait pyritään pitämään vapaapäivinä siten, ettei täällä ole ketään.
Erotuksista palkintoporot
Kiireistä huolimatta Hietaselle on itsestään selvää, että maailmancupille löytyy aikaa.
– Tuolla nuo kaksi nuorta poroa ovat tämän talven palkintoporot. Niiden työnimet ovat Ville ja Valle, mutta voittajathan sitten nimeävät ne uudelleen.
”Ville” on tämän vuoden palkintoporo. Maailmancupin voittaja saa antaa porolle virallisen nimen.
”Valle” on tämän vuoden palkintoporoista toinen. Vielä ei ole tietoa, kumpi poroista menee miesten voittajalle ja kumpi naisten voittajalle.
Ville ja Valle on valittu syksyn erotuksissa tähtitehtäväänsä.
– Ne ovat hyvännäköisiä ja korkeajalkaisia. Villen ja Vallen kanssa kävellään nyt päivittäin hihna löysällä, karsitaan turhaa pomppimista. Joka päivä niitä täytyy käsitellä.
Ounaskievarin maailmancup-urakka alkaa perjantaina 15. marraskuuta, jolloin Hietanen työntekijöineen ja poroineen saattaa kilpailijoita numeroiden jakoon.
– Silloin meillä on mukana kahdeksan poroa.
Palkintojenjako on jännittävin hetki.
– Kaikki on onneksi aina mennyt hyvin. Porot eivät ole puskeneet ketään nurin tai ryhtyneet koparoimaan. Nuorilla palkintoporoilla on mukana eskortteina kokeneemmat porot. Se vähän auttaa.
Käy sinäkin paikan päällä maailmancupissa katsomassa sekä kilpailua että Ounaskievarin tähtiporoja. Aikataulun löydät seuraavalta sivulta ja osoitteesta worldcuplevi.com. Tässä jutussa on käytetty lähteenä Teemu Moision historiikkiartikkelia ”World Cup Levi 20 vuotta”.
2013
Mikaela Shiffrin - Rudolf
Marcel Hirscher - Ferdinand
2014
Tina Maze - Victor
Henrik Kristoffersen - Lars
2016
Mikaela Shiffrin - Sven
Marcel Hirscher - Leo
2017
Petra Vlhova - Igor
Felix Neureuther - Matti
2018
Mikaela Shiffrin - Mr Gru
Marcel Hirscher - Mr Snow
2019
Mikaela Shiffrin - Ingemar
Henrik Kristoffersen - Trenki
(Tanja Poutiainen - Samppa, kun Poutiainen nimettiin Ski Sport Finlandin Alppilegendojen joukkoon)
2020
Petra Vlhova - Pepi
Petra Vlhova - Lujza
2021
Petra Vlhova - Michal
Petra Vlhova - Boris
2022
Mikaela Shiffrin - Sunny
Mikaela Shiffrin - Lorax
2023
Petra Vlhova - Suzanne
Mikaela Shiffrin - Grogu