Pallas–Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin. Kuva Palkaskeron huipulta. Rami Valonen/Metsähallitus
Kansallispuistojen kävijät ovat aiempaa tyytyväisempiä – taloudellinen epävarmuus näkyy kokonaiskäyntimäärissä
Kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna 3,55 miljoonaa kertaa. Kaikkien kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä on tasoittunut pandemian nostamista kysyntähuipuista.
Koronavuosina 2020–2021 Suomen kansallispuistojen käyntimäärät lisääntyivät erittäin nopeasti ympäri maata, kun suomalaiset joukolla löysivät oman maansa luontokohteet. Vuonna 2022 huippuvuosien käyntimääriä ei enää saavutettu, vaan vuoteen 2021 verrattuna kansallispuistojen yhteenlaskettu käyntimäärä väheni 12 prosenttia.
Suomen suosituin kansallispuisto oli viime vuonna jo aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan Pallas–Yllästunturin kansallispuisto Tunturi-Lapissa. Kansallispuiston alkuvuosi 2022 oli historiallisen vilkas: tammi–maaliskuussa käyntejä oli enemmän kuin koskaan aiemmin. Yhteensä Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa käyntejä oli viime vuonna 594 300.
– Ennen kesäkautta koronarajoitukset purettiin, mikä vähensi luontomatkailun käyntimääriä. Myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan leimasi vuotta. Ruskakausi oli käyntimääriltään hiljaisempi kuin muutamat viime vuodet. Sodasta johtuva elinkustannusten nousu saattoi vaikuttaa myös siihen, kuinka ahkerasti pohjoisen luontokohteisiin lähdettiin loppuvuodesta lomille, kansallispuiston virkistyskäyttöpäällikkö Pekka Sulkava Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.
Kansallispuistojen käyntimäärissä on nousua 10 prosenttia verrattuna vuoteen 2019, eli aikaan ennen pandemiaa.
Tyytyväisyys ennätystasolla
Kansallispuistoissa tehtyjen kävijätutkimusten mukaan ihmiset arvostavat luontokokemuksiaan ja ovat erittäin tyytyväisiä kansallispuistojen palveluihin ja retkeily-ympäristöön. Asteikolla 1–5 asiakkaiden tyytyväisyys on 4,43, mikä on paras lukema, joka koskaan on annettu.
– Olen ylpeä siitä, että asiakastyytyväisyytemme on näin korkealla tasolla. Olemme viime vuosien aikana lisärahoituksen avulla kunnostaneet ja kehittäneet kansallispuistojen palvelurakenteita. Asiakkaiden palautteen perusteella olemme tehneet työmme hyvin, luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta toteaa.
Kansallispuistoista on monenlaisia hyötyjä lähialueiden palveluja tuottaville yrityksille sekä kävijöiden hyvinvoinnille ja kansanterveydelle. Kansallispuistokävijöiden rahankäytön tuomat paikallistaloudelliset vaikutukset vuonna 2022 olivat 275 miljoonaa euroa ja vaikutukset työllisyyteen 2166 henkilötyövuotta.
Kansallispuistoilla on tutkitusti merkittävä rooli hyvinvoinnin edistämisessä: Kävijät arvioivat kokemansa terveys- ja hyvinvointivaikutukset noin 100 euron arvoiseksi käyntiä kohti. Kävijätutkimusten ja -laskentojen perusteella voidaan arvioida kaikkien Suomen kansallispuistoissa vuonna 2022 vierailleiden henkilöiden kokemiksi terveysvaikutuksiksi noin 355 miljoonaa euroa.