Kansallispuistot – ei yhtä ylitse muiden
Radiojuontaja Jyrki Hakanen on vieraillut kaikissa Suomen kansallispuistoissa, joista Lapin kohteet erottuvat selkeänä kärkenä. Pallas-Yllästunturin alue on tuttu jo vuosien takaa, mutta tälläkin vierailulla löytyi uutta nähtävää ja koettavaa.
– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin maastopyöräilemään kansallispuistossa. Se oli hieno kokemus. Maastopyöräily oli paljon raskaampaa kuin arjessa harrastamani maantiepyöräily. Huipulla maisemat kuitenkin palkitsivat ja tuuli viilensi mukavasti, Jyrki Hakanen summaa juuri tekemäämme retkeä.
Menopeliksi valikoitui lihasvoimin poljettava läskipyörä, jonka tahti oli helppo sovittaa sopivaksi maisemien ihailuun. Valokuvaustauot rytmittivät kilometrien mittaista nousua, joka nostatti hien niin Hakasen kuin toimittajankin otsalle helteisenä kesäpäivänä.
Hakanen ei ole varustehifistelijä. Pyöräillessä tärkein varuste on kypärä, patikoidessa hyvät kengät.
Palataan kuitenkin hiukan ajassa taaksepäin ja tunturista Pirkanmaan Ikaalisiin. Hakasen ura alkoi parikymmentä vuotta sitten pienestä paikallisradiosta, josta se jatkui kaupallisella puolella muun muassa Voicella ja NRJ:llä. Viimeisen vuosikymmenen ajan Hakasen ääntä on kuultu Ylen taajuuksilla, aluksi aluetoimituksissa ympäri Suomen ja nykyään valtakunnallisessa lähetyksessä, jota toimitetaan Helsingin Pasilasta.
– Työskentelin aluetoimitusaikoina myös puoli vuotta Radio Suomen Lapin iltapäivälähetyksessä Rovaniemellä. Se oli hienoa aikaa, luontokohteisiin pääsi suoraan kotiovelta. Kävin työpäivän jälkeen ihailemassa lähikoskia ja viikonloppuisin tein pidempiä retkiä Kittilään, Kolariin ja Saariselälle, Hakanen muistelee.
Kansan suosikki ja presidentillistä charmia
Rovaniemeltä käsin Hakanen vieraili myös ensimmäistä kertaa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Kohteeksi valikoitui legendaarinen Taivaskeron kierros, jonka lähtöpiste sijaitsee Pallastunturin pysäköintialueen kupeessa. Alkukesän kaunis ja kirkas sää ovat jääneet miehen mieleen – sekä tietysti upeat tunturimaisemat.
Aina aurinko ei paista, vaan sää saattaa yllättää kokeneenkin kansallispuiston kulkijan ja merisään lukijan.
– Kun kävin Pyhä-Luoston kansallispuistossa, ja olin nousemassa Ukko-Luostolle, alkoi armoton ja piiskaava sade. Parkkipaikalta lähtiessäni sää oli ollut vielä tyyni ja poutainen, Hakanen muistelee.
Yllätyksistä huolimatta – tai kenties juuri niiden vuoksi – pohjoisen kansallispuistot ovat erityisesti Hakasen mieleen. Suosikkipuiston nimeäminen ei ole helppo tehtävä ja mies pohtii tovin ennen kuin vastaa.
– Urho Kekkosen kansallispuistossa on jylhä kalskahdus jo ihan presidentillisen nimensä puolesta, eivätkä avarat maisemat petä tätä lupausta. Minulla oli pitkään somessa taustakuvana otos, jonka olin ottanut UKK-puistosta. Talven kohokohta on Posion Riisitunturin tykkylumipuut, Hakanen kertoo.
Perämeren kansallispuisto taas oli kokemus, joka erosi muista jo sijaintinsa vuoksi – saareen matkustetaan kesällä luonnollisesti vesiteitse. Venekyyti oli Hakasen mukaan jo itsessään elämys, puhumattakaan maankohoamisen seurauksena syntyneestä ainutlaatuisesta saaristoluonnosta ja ekosysteemistä.
Jyrki Hakanen käyttää retkisuunnittelussa apuna luontoon.fi -sivustoa, josta löytyy kaikki tarvittava tieto reiteistä saapumisohjeisiin.
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kävijämäärältään Lapin – ja koko Suomen – suosituin kansallispuisto. Mikä vetää retkeilijöitä juuri Tunturi-Lappiin?
– Laaja alue varmasti tekee osansa. Puistoon pääsee useasta lähtöpaikasta ja reittejä on monen kulkijan tarpeisiin. Täällä on myös panostettu varhaisessa vaiheessa esimerkiksi maastopyöräilyyn, kun puiston merkityt kesäreitit avattiin pyöräilijöille. Kävijöitä riittää ympäri vuoden ja palvelut toimivat hyvin välinevuokraamoista majoitukseen ja ravintoloihin. Niistä matkailija voi valita omaan budjettiinsa sopivan, Hakanen pohtii.
Ei extremelle
Hakasen pohjoisen reissut ovat olleet täynnä elämyksiä, mutta onko mies koskaan pettynyt tai kohdannut vastoinkäymisiä?
– Minulla oli kovat odotukset Lemmenjoen puistoa kohtaan. Olin ajoittanut retken juhannukselle ja odotin näkeväni upeita vesistöjä ja vaihtelevaa maastoa. Lyhyen päiväretken aikana maasto koostui kuitenkin vain lähinnä metsiköstä. Jälkikäteen kuulin, että reissuun olisi kannattanut varata parikin yötä ja kulkea syvemmälle puiston uumeniin. Vika oli siis enemmänkin hätäisessä kävijässä kuin puistossa, Hakanen naurahtaa ja kertoo, että hän tekee pääasiassa vain päiväretkiä.
– silloin tällöin maastossa tulee vietettyä telttayö tai pari.
Varsinaisia vastoinkäymisiä ei ole ollut toistaiseksi, ellei säätilan vaihteluita tai kassiin vuotanutta termospulloa lasketa.
– En hae extreme-kokemuksia. Rauhallinen luonnossa liikkuminen ja fiilistely ovat minun juttuni, Hakanen kertoo.
Maisemien ihailun lisäksi reissuihin mahtuu myös muuta nähtävää. Luontokeskusten näyttelyt ja museot kannattaa katsastaa – varsinkin jos sadekuuro yllättää retken aluksi. Paikalliset kahvilat saavat miehen pysähtymään, samoin muut kokemisen arvoiset paikat. Sellaisia ovat Hakasen mukaan esimerkiksi. Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo ja Sodankylän sotilaskodin munkkikahvit.
Aina suorana, aina läsnä
Kovaksi kahvinjuojaksi paljastuva radiojuontaja aloittaa Varhaisaamun radiolähetyksensä Termarihetkellä, joka tarkoittaa kahvin kaatamista termospullosta mukiin. Ääni tallentuu mikrofonin kautta kuulijoille, joista osa arvaa heti, kenen seurassa aamua vietetään.
– Tapa sai alkunsa, kun työskentelin studiossa, jossa ei ollut kahvinkeitintä. Toin aina aamukahvit kotoa termarissa. Kuulijat ovat tottuneet tähän perinteeksi muodostuneeseen starttiin. Kerran termospullo unohtui kotiin ja palaute oli välitön – tämä ei saa toistua, Hakanen hymähtää.
Merisää-tarralla varustettu termospullo kulkee mukana niin töissä kuin retkilläkin.
Vuorovaikutus kuuntelijoihin ja seuraajiin on helppoa sosiaalisessa mediassa. Hakanen päivittää reissuiltaan Instagram-tililleen ahkerasti kuvia, jotka hän kuvaa pääosin puhelimellaan. Joskus käytössä on myös drone, mutta kopterikuvausta koskevat omat tiukat säädöksensä. Kuvat saavat lähes poikkeuksetta positiivisen vastaanoton. Moni kokeekin pääsevänsä Hakasen kuva- ja videopäivitysten kautta mukaan reissuille.
Töiden lisäksi kansallispuistoharrastus on vienyt miestä ympäri Suomen, ja se kuuluu Hakasen juontamissa lähetyksissä paikkatietoutena. Musiikkiohjelmien lisäksi Hakanen juontaa edellä mainittua Radio Suomen Varhaisaamua sekä Puhelinlangat laulaa -ohjelmaa. Keskustelu eri puolelta Suomea soittavien kuuntelijoiden kanssa on mutkatonta.
– Ihmiset tykkäävät, kun juontaja osaa sijoittaa pienemmätkin paikkakunnat kartalle ja on perillä muistakin kuin Helsingin asioista, Hakanen kertoo.
Revontulet, tunturit ja pohjoisen mystiikka on inspiroinut kautta aikojen taiteilijoita, myös musiikintekijöitä. Mitkä kappaleet löytyvät musiikkitoimittajan henkilökohtaiselta Lappi-soittolistalta?
– Tamara Lundin Lapin Tango tulee ensimmäisenä mieleen nostalgisemmasta Suomimusiikista ja onhan Junnu Vainion Matkalla pohjoiseen ihan klassikko tällä saralla, Hakanen toteaa hymyillen.