Juha Tolonen ja Kate de Bruin keräävät sienet, marjat, yrtit ja karpalot talteen. Syksyn satoa maistellaan asiakkaiden kanssa talvella. Kuva: Satu Renko
Kate ja Juha inspiroituvat syksyisestä taivaasta ja maasta
Kate de Bruin ja Juha Tolonen ovat tiiviisti kosketuksissa vuoden kiertoon. Syksy on Katen lempivuodenaikaa, ja Juhakin keksii siitä monta hyvää puolta.
– Retkiluistelu juuri jäätyneellä järven jäällä on jotain ainutlaatuista. Syksyssä on erityistä myös tuplarevontuliefekti, eli se hetki, kun revontulet heijastuvat kirkkaan jään pinnalta. Ja tietenkin syyssäiden arvaamattomuus – yhtenä päivänä nautit intiaanikesästä t-paidassa ja seuraavana päivänä tarvitset untuvatakkia, Juha listaa syksyn hienouksia.
Katen syksyä värittävät viimeiset satokauden marjat, erityisesti karpalot.
– Ne ovat hankalia marjoja kerätä, mutta vaivan arvoisia, Kate hymyilee.
Syksy päättää Katelle yhden olennaisen kauden, luonnontuotteiden keräämisen. Marjat, sienet, villiyrtit ja kasvit tulee olla tässä kohtaa seuraavan kauden varalle tallessa. Juhalle syksy puolestaan avaa revontulikauden. Kate ja Juha elävät kirjaimellisesti taivaan ja maan antimista.
Elämyksiä itselle tärkeistä asioista
Leviltä käsin toimivan, elämyspalveluja tarjoavan Arctic Frontierin yrittäjät Kate ja Juha haluavat näyttää Levillä vieraileville asioita, joista he itse pitävät: upeat maisemat, pimeyden ja hiljaisuuden kokemukset, hyvän ruoan tekemisen avotulella sekä maukkaat ja puhtaat paikalliset raaka-aineet.
Juha, joka on aikaisemmin opettanut valokuvausta yliopistoissa Australiassa ja Suomessa, haluaa tuoda esiin pohjoisen maiseman kauneuden, revontulet ja tähdet ja tilan tunteen maisemassa. Syksyn ja erityisesti talven lyhyt päivä eivät ole valokuvauksessa huono asia, vaan ne avaavat kameralle kohteeksi erityislaatuisen valon hetkiä.
– Eikä matkailijoiden kanssa toimiminen lopulta eroa paljoakaan yliopisto-opiskelijoiden kanssa toimimisesta, Juha vertailee.
– Molemmissa haluat oivalluttaa jotain uutta pienelle ryhmälle ihmisiä.
Juha tarjoaa asiakkailleen kamerat ja muut tarvittavat välineet, mutta ohjauksen tarve on usein vähäinen – pimeässä maisemassa asiakkaista tulee kuin itsestään hyvin luovia.
Kate on työskennellyt aikaisemmin museossa. Hän kokee, että täällä ympäristöstä voi jakaa tarinoita, ja luonto itsessään on kuin museo ilman seiniä.
– Tarjoamme turvallisen vapaudenkokemuksen luonnon keskellä, pariskunta summaa.
Kate ja Juha vasta opiskelevat, minkälaisessa maastossa mikäkin sieni viihtyy. Pariskunta on haaveillut löytävänsä matsutakeja. Kuva: Satu Renko
Katen ominta aluetta on puolestaan ruokaelämykset.
– Ei tarvitse osata puhua samaa kieltä, sillä ruoka on yhteinen kieli. Ihmiset muistavat hyvän ruoan, Kate kertoo.
Katelle ruokaan sisältyykin salaisuuksia, joita hän raottaa yhdessä säilöntälasipurkin kannen kanssa – purkissa tuoksuu maarianheinä, joka käy ruoaksi ja hajusteeksi. Sienien eri osia Kate käyttää kuivattuna ruokien makuyhdistelmiin.
Heti syyskuun alussa alkaa Katen villiruokatyöpajat ja Juhan revontulien metsästys -ryhmät.
– Tänä syksynä varauksia on enemmän kuin kymmeneen vuoteen, Kate iloitsee.
Syksyn asiakkaita viehättää talvea lämpimämmät illat, kun vielä ei tarvitse kerrospukeutua revontulien katseluun. Myös Juhan mainitsema harvinainen tuplarevontuli-ilmiö on tuplaonnea etsiville asiakkaille tavoittelemisen arvoinen elämys, samoin luonnon värien nopea muutos. Maaruska hämmästyttää kauempaa tulevia matkailijoita. Myös Levin helppo saavutettavuus maailmalta on saanut kiitosta asiakkailta. Parissa tunnissa maailman metropoleista voi päästä katselemaan tähtiä hiljaisuuteen, puiden kehystämän järven äärelle.
Yllättävä asettuminen Suomen Lappiin
– Meidän ei missään nimessä pitänyt muuttaa tänne. Se ei ollut suunniteltua. Tuli vain hyvä mahdollisuus ja oikea aika elämänmuutokselle, Kate ja Juha muistelevat reilun kymmenen vuoden takaisia aikoja.
Juha valokuvasi silloisen kotimaansa Australian erään gallerian näyttelyä varten puolisen vuotta Suomessa. Pariskunta viehättyi pohjoisen maisemista ja elämästä. Perheen lapset olivat sopivan ikäisiä siirtymään kouluun uuteen maahan. Piti vain keksiä vanhemmille toimeentulo.
Yrityksen perustaminen Suomen Lappiin sai hieman epäuskoisia päänpudistuksia jopa Juhan isältä, joka on lähtöisin Pohjanmaalta ja tunsi Lappia lähinnä 1950-luvun metsurin näkökulmasta. Yrittäjiksi ryhtyminen tuntui akateemisesta maailmasta tulevista Katesta ja Juhasta itsestäänkin hurjalta. Voisiko täällä tosiaan menestyä?
– Me teemme tosi paljon yrityksessämme itse, ja olemme tehneet tosi kovasti töitä, Kate kertoo.
– Se, että emme olleet ihan nuoria, oli vain etu. Toimme omaan yritykseemme monenlaista osaamista ja elämänkokemustamme, Kate arvioi.
Kate ja Juha antavat myös kiitosta Suomen valtiolle ja EU:lle tukijärjestelmistä uuden yrityksen perustamiseen.
Heille Tunturi-Lappi, kuten Ylläksen seutu ja Muonio, on kaikki tuttua toiminta-aluetta, mutta Levi veti pisimmän korren. Lento-aseman läheisyys ja Sirkan koulun tarjoama Suomi vieraana kielenä -opetus olivat ratkaisevia asioita.
– Ja nykyisin olemme jo osa yhteisöä, meillä on ystäviä ja kumppaniyrityksiä, Kate ja Juha kertovat.
– Tuntuu, että me kuulumme tänne.