Jukka Lano perheineen asuu vakituisesti vapaa-ajanasunnossa. Vaikka ”vailla vakituista asuntoa” -status tuo arkeen haasteita, Jukka ja hänen puolisonsa Leena kiittelevät, että Kittilässä on hyvä asua ja kunnan palvelut toimivat.

Jukka Lano perheineen asuu vakituisesti vapaa-ajanasunnossa. Vaikka ”vailla vakituista asuntoa” -status tuo arkeen haasteita, Jukka ja hänen puolisonsa Leena kiittelevät, että Kittilässä on hyvä asua ja kunnan palvelut toimivat.

Katto pään päällä mutta silti asunnoton

Renko Satu
7.11.2023

Kotikuntalakia uudistetaan. Lopputulemalla voi olla merkittävä vaikutus 500:n vakituisesti vapaa-ajanasunnossa asuvan kittiläläisen arkeen.

Kor­ke­am­pi kiin­teis­tö­ve­ro, kor­ke­am­mat vesi- ja jä­te­mak­sut, pank­ki­lai­nan tai Ke­lan tu­kien saa­mi­nen voi ol­la vai­ke­aa, ta­va­roi­den ja pal­ve­lui­den os­ta­mi­nen luo­tol­la ei on­nis­tu, luot­to­kort­tia ei tipu, Mo­bi­le­Pay ei pe­li­tä, leh­tien ti­laa­mi­nen ei on­nis­tu, vaa­li­päi­vi­nä ää­nes­tys­paik­ka on muu kuin lä­hin ää­nes­tys­paik­ka, kiu­sal­li­set ti­lan­teet, se­lit­tä­mi­sen ja to­dis­ta­mi­sen taak­ka. Täs­sä on vain muu­ta­mia niis­tä haas­teis­ta, joi­ta va­ki­tui­ses­ti va­paa-aja­na­sun­nois­sa asu­vat koh­taa­vat ar­jes­saan.

Kit­ti­län kun­ta ke­rä­si tie­to­ja ky­se­lyl­lä, joka liit­tyi ko­ti­kun­ta­lain uu­dis­ta­mi­seen. Kun­ta jät­ti lais­ta oman lau­sun­ton­sa val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri­öl­le. Vii­mei­nen lau­sun­to­jen­jät­tö­päi­vä oli 20. lo­ka­kuu­ta.

– Tu­tul­ta kuu­los­taa, Juk­ka ja Lee­na Lano kom­men­toi­vat lis­taa, jota luen heil­le ky­se­lyn yh­teen­ve­dos­ta.

La­not ovat kit­ti­lä­läi­siä, mut­ta vä­es­tö­tie­to­jär­jes­tel­män mu­kaan asun­not­to­mia.

– ”Vail­la va­ki­tuis­ta asun­toa” tai­taa ol­la se oi­kea ter­mi, Juk­ka poh­tii.

La­not os­ti­vat Le­vil­tä mök­ki­ton­tin jo kym­me­nen vuot­ta sit­ten. Vuon­na 2019 he muut­ti­vat Le­vil­le vuo­dek­si.

– Asuim­me toi­ses­sa mö­kis­sä tuos­sa vie­res­sä. Tä­män ta­lon pai­kal­la kas­voi met­sää. Sil­loin tuli tun­ne, et­tä nyt on hyvä het­ki ra­ken­taa. Jo sii­nä vai­hees­sa to­te­sim­me, et­tä vuo­si saat­taa vä­hän ve­nyä, Juk­ka muis­te­lee.

La­not ovat viih­ty­neet Le­vil­lä. Juk­ka ja Lee­na työs­ken­te­le­vät omas­sa ra­ken­nus- ja huo­lin­ta-alan yri­tyk­ses­sään. Ta­kai­sin Es­poo­seen he ei­vät ai­na­kaan vie­lä hai­kai­le.

– Alus­sa suu­rin huo­lem­me oli, et­tä pää­se­vät­kö lap­set kou­luun. Kun muu­tim­me tän­ne, he oli­vat ala­kou­lui­käi­siä. Sil­loi­nen reh­to­ri kom­men­toi, et­tä ole huo­le­ti, las­ten täy­tyy pääs­tä kou­luun, kos­ka heil­lä on op­pi­vel­vol­li­suus, Lee­na hy­mäh­tää.

Juk­ka Lano vas­ta­si kun­nan ky­se­lyyn.

– Pal­jon­han tuos­sa lis­tas­sa on sel­lais­ta­kin, mitä me em­me ole koh­dan­neet. Suu­rim­mat haas­teet meil­lä ovat eh­kä ol­leet pan­kin kans­sa. Mo­bi­le­Pay myös lo­pet­ti toi­min­tan­sa, mut­ta sain sen ta­kai­sin, kun lä­he­tin sin­ne jon­kun ve­rot­ta­jan kir­jeen, jos­sa nä­kyi osoi­te. Muut­toil­moi­tuk­ses­ta tuli myös kir­jel­mä, et­tä suo­ma­lai­sel­la pi­tää ol­la käy­tös­sään va­ki­tui­nen asun­to. Meil­lä oli vie­lä sil­loin asun­to Es­poos­sa­kin ja riit­ti, kun mai­nit­sin sen, Juk­ka ker­too.

– Kaik­ki asi­at ovat ol­leet pää­sään­töi­ses­ti sel­vi­tet­tä­vis­sä, hän li­sää.

No­loil­ta ti­lan­teil­ta La­not ei­vät ole kui­ten­kaan täy­sin vält­ty­neet.

– Olim­me erääs­sä liik­kees­sä päi­vit­tä­mäs­sä las­ten kän­nyk­kä­liit­ty­miä, kun myy­jä sa­noi sii­nä mui­den asi­ak­kai­den kuul­len, et­tä nyt on joko luot­to­tie­dois­sa häik­kää tai si­nul­la ei ole osoi­tet­ta, Juk­ka ker­too.

– Sii­nä koh­taa tuli ai­ka ko­vaan ää­neen vas­tat­tua, et­tä se on se jäl­kim­mäi­nen, Lee­na nau­raa.

Paikallista harkintaa kaivataan

Ky­se­lyn vas­tauk­set ja va­paa-aja­na­sun­nois­sa va­ki­tui­ses­ti asu­vien haas­teet ei­vät yl­lät­tä­neet Kit­ti­län kun­nan­joh­ta­ja Timo Ku­ru­laa. Hän ko­ros­taa, et­tä pai­ne lain muut­ta­mi­sel­le on suu­ri.

– Ko­ti­kun­ta­la­ki kos­ket­taa suur­ta mää­rää kit­ti­lä­läi­siä. Täl­lä het­kel­lä Kit­ti­läs­sä on va­jaat 500 va­ki­tui­ses­ti va­paa-aja­na­sun­nos­sa asu­vaa. Se on kah­dek­san pro­sent­tia kun­ta­lai­sis­ta. Li­säk­si meil­le muut­taa tois­ta­sa­taa ih­mis­tä vuo­sit­tain, hän sum­maa.

Muut­to­pai­ne on suu­rin­ta Le­vil­lä, mut­ta Ku­ru­lan mu­kaan asun­to­ja ha­e­taan nyt myös hil­jai­sem­mil­ta ja syr­jäi­sem­mil­tä alu­eil­ta.

– Se on osa elä­män­ta­pa­muu­tos­ta, tren­diä, hän us­koo.

Kun­ta toi­vot­taa kaik­ki tu­li­jat ter­ve­tul­leik­si, vaik­ka asun­non löy­tä­mi­nen voi ol­la han­ka­laa.

– Meil­lä ol­laan sat­saa­mas­sa taas kun­nan pe­rus­pal­ve­lui­hin 20 mil­joo­naa. Kir­kon­ky­läl­lä on uu­si kou­lu ja li­säk­si ylä­kou­lu ja lu­kio sa­nee­ra­taan. Le­vin mök­ki­a­lu­eil­ta, joil­la on pal­jon va­paa-aja­na­sun­to­ja, jär­jes­tel­lään kou­lu­kul­je­tuk­set lap­sil­le. Ter­vey­den­huol­lon vas­taa­no­tol­le pää­see ja va­paa-ajan­toi­min­to­jen tar­jon­ta on kat­ta­vaa.

Ku­ru­la toi­voo, et­tä ko­ti­kun­ta­lain muu­tok­sen myö­tä asun­not­to­muu­den kä­si­te pois­tui­si, jos hen­ki­lö ei to­del­li­suu­des­sa ole asun­no­ton.

– Loma-asun­to­a­lu­eil­la asu­vat ei­vät suin­kaan ole asun­not­to­mia. Tämä tu­li­si uu­des­sa ko­ti­kun­ta­lais­sa tun­nus­taa ja hy­väk­syä. Kos­ka kir­jauk­set ovat vir­heel­li­siä ny­ky­jär­jes­tel­mis­sä, to­del­lis­ten asun­not­to­mien mää­rää ei edes pys­ty­tä sel­vit­tä­mään. Kau­pun­geis­sa tämä on mer­kit­tä­vä asia, kun taas Kit­ti­läs­sä ei edes ole oi­ke­as­ti asun­not­to­mia.

Ku­ru­la eh­dot­taa, et­tä kes­kus­te­lun poh­jak­si otet­tai­siin va­paa-aja­na­sun­non si­jaan yk­kös- ja kak­ko­sa­sun­not.

– Ne­kin saat­ta­vat mo­lem­mat ol­la eh­kä jopa yh­tä pit­kiä ai­ko­ja käy­tös­sä vuo­den ai­ka­na. Kak­ko­sa­sun­not ei­vät ole enää mök­ki­mäi­siä, vaan hy­vin va­rus­tel­tu­ja, ym­pä­ri­vuo­ti­seen asu­mi­seen tar­koi­tet­tu­ja ja ver­rat­ta­vis­sa oma­ko­ti­ta­loon. Jos muut­toil­moi­tus­ta te­kee “kak­ko­sa­sun­toon”, kyl­lä sen pi­täi­si ol­la ny­ky­lain­sää­dän­nös­sä mah­dol­lis­ta il­man, et­tä vä­es­tö­tie­to­jär­jes­tel­mäs­sä hen­ki­lö kir­ja­taan asun­not­to­mak­si.

Ku­ru­la myös esit­tää, et­tä har­kin­ta­val­taa luo­tet­tai­siin enem­män kun­nan kä­siin.

– Kyl­lä meil­lä ra­ken­nus­val­von­ta erot­taa ym­pä­ri­vuo­ti­seen asu­mi­seen kel­paa­van ra­ken­nuk­sen va­ras­to­ra­ken­nuk­ses­ta tai leik­ki­mö­kis­tä. Laa­duk­kaas­ti ra­ken­ne­tut loma-asun­not ei­vät voi ol­la va­ki­tui­seen asu­mi­seen kel­paa­mat­to­mia ra­ken­nuk­sia.

Hän myös muis­tut­taa, et­tä Hä­meen hal­lin­to-oi­keus an­toi 8.11.2018 pää­tök­sen, jon­ka mu­kaan asun­not­to­mak­si voi­daan mer­ki­tä vain hen­ki­lö, jol­ta puut­tuu asun­to.

– Toi­vot­ta­vas­ti edus­kun­ta ot­tai­si huo­mi­oon pää­tök­sen.

Kirjat ja verot Kittilään

Asun­not­to­muu­den sta­tuk­sen pel­ko joh­taa usein myös sii­hen, et­tä vaik­ka asuu Kit­ti­läs­sä, kir­jat saa­te­taan pi­tää läh­tö­paik­ka­kun­nal­la.

– Tie­dän, et­tä tääl­lä on ym­pä­ri­vuo­ti­sia asuk­kai­ta, jot­ka ovat kir­joil­la esi­mer­kik­si Hel­sin­gis­sä ja mak­sa­vat ve­ron­sa Hel­sin­kiin. Jos kir­jaa­mi­nen teh­täi­siin to­del­li­sen asuin­pai­kan mu­kaan, se hel­pot­tai­si ve­ro­tu­lo­jen saa­mis­ta oi­ke­aan osoit­tee­seen. Kun­ta kui­ten­kin jär­jes­tää pal­ve­lut, Ku­ru­la huo­maut­taa.

La­no­jen per­he on siir­tä­nyt kir­jan­sa Kit­ti­lään.

– Pos­ti tu­lee tuo­hon tien var­teen laa­tik­koon, sen suh­teen ei ole ol­lut on­gel­maa, Lee­na sa­noo.

La­not ker­to­vat ole­van­sa pie­nis­tä ar­jen haas­teis­ta huo­li­mat­ta pää­o­sin tyy­ty­väi­siä tä­män het­ki­seen “asun­not­to­man” per­heen elä­mään Kit­ti­läs­sä, mut­ta odot­ta­vat myös, et­tä laki toi­si po­si­tii­vi­sen muu­tok­sen ti­lan­tee­seen.

– Ja se on var­maa, et­tä jos jo­nain päi­vä­nä va­paa-aja­na­sun­non saa muut­taa va­ki­tui­sek­si asun­nok­si, se teh­dään vä­lit­tö­mäs­ti. Kyl­lä se hel­pot­tai­si ar­kea, Juk­ka myön­tää.

Uu­si laki voi­maan en­si syk­sy­nä?

Ko­ti­kun­ta­lais­sa sää­de­tään sii­tä, mikä on jo­kai­sen Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asu­van ih­mi­sen ko­ti­kun­ta ja ko­ti­kun­nas­sa ole­va asuin­paik­ka. Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­to ja Ah­ve­nan­maan val­ti­on­vi­ras­to mer­kit­se­vät nämä tie­dot vä­es­tö­tie­to­jär­jes­tel­mään, ja ne luo­vat poh­jan mo­nil­le oi­keuk­sil­le ja vel­vol­li­suuk­sil­le.

Ny­kyi­nen ko­ti­kun­ta­la­ki on sää­det­ty lä­hes 30 vuot­ta sit­ten, vuon­na 1994. Uu­des­sa ko­ti­kun­ta­lais­sa sää­det­täi­siin ny­kyis­tä tar­kem­min, mi­ten ih­mis­ten ko­ti­kun­ta ja asuin­paik­ka mää­räy­ty­vät. Uu­dis­tuk­sen kes­kei­se­nä ta­voit­tee­na on var­mis­taa, et­tä vä­es­tö­tie­to­jär­jes­tel­mään teh­tä­vät ko­ti­kun­ta­mer­kin­nät ovat ajan­ta­sai­sia ja paik­kan­sa­pi­tä­viä, jot­ta muut vi­ra­no­mai­set voi­vat omis­sa rat­kai­suis­saan luot­taa nii­hin.

Ko­ti­kun­ta­la­ki me­nee seu­raa­vak­si val­mis­te­luun ja ete­nee edus­kun­nan pää­tet­tä­väk­si.

Läh­de: Val­ti­o­neu­vos­to