Ateljeekoti on Karoliina Juholan lempipaikka Särestössä.
Kesä Särestössä
Nopeat liikkeet ovat näyttäviä, ajatteli Karoliina Juhola ja haki kesätöihin Särestöniemen museoon, jossa on meneillään vuoden vilkkain aika. Reidarin taide ja persoona ovat aina kiehtoneet kallolaisia sukujuuria omaavaa kulttuurityöläistä.
– Ihan ensimmäisestä kesätyöpestistä ei ole minun tapauksessani kyse. Omat lapsenikin ovat jo kesätöissä, naurahtaa Karoliina Juhola, jolle taiteet ja kulttuuri ovat tuttuja jo hänen aiemmalta työuraltaan.
Museon sulkemisaika lähestyy, ja idyllisessä pihapiirissä liikkuu enää muutama museovieras. Juhola johdattaa meidät Vanhan Särestön pirttiin, jossa tunnelma tuntuu pysähtyneen sotien jälkeiseen aikaan. Istahdamme Reidarin Anttu-veljen tekemille jyhkeille pahkatuoleille, ja Juhola kertoo, kuinka päätyi kesäksi Särestöniemeen.
– Oikeastaan olen sesonkityöntekijä. Olen täällä töissä aina syyskuun loppuun asti.
Juholan työtehtäviin kuuluu opastettujen kierrosten vetäminen. Kuvassa Reidarin maalaus ”Taivaanjaara”.
Työpaikkailmoitus osui silmään sattumalta sosiaalisessa mediassa. Rovaniemellä asuva Juhola ei aikaillut, vaan päätti tarttua tilaisuuteen.
– Se oli extempore-ajatus. Työ- ja elämäntilanteeni olivat sellaiset, että oli mahdollista hakea kyseistä paikkaa, ja minä hain, Juhola kertoo.
Museotyöstäkin löytyy jo aiempaa kokemusta vuosien takaa, kun Juhola työskenteli Inarissa sijaitsevassa Saamelaismuseo Siidassa.
Särestöllä on aina ollut erityinen sija Juholan sydämessä, ja hän nimeääkin sen yhdeksi lempipaikakseen. Museovierailijan on helppo samaistua Juholan kuvailuihin alueen omaperäisestä ja vetoavasta tunnelmasta.
– Paikka, ympäristö, arkkitehtuuri ja totta kai Reidarin taide kuin myös hänen persoonansa ovat aina puhutelleet minua, Juhola kertoo.
Kallosta Kaukoseen
Juhola teki ensimmäisen vierailunsa Särestöön jo lapsena. Kaukosen kylä on muutenkin tuttu – Juholan äiti on kotoisin naapurikylästä, Kallosta.
– Meillä on siellä mökki. Asuntoasiakin ratkesi sitä kautta kätevästi. Kallo oli oikeastaan yksi syy, miksi halusin tulla tänne. Saan kerrankin viettää koko kesän tutulla kylällä, Juhola kertoo.
Neljän kuukauden aikana Särestössä ehtii tapahtua paljon, ja Juholan työnkuva on monipuolinen. Se sisältää asiakaspalvelua lipunmyynnissä, kahvilassa ja museokaupassa, jonka lisäksi Juhola on lupautunut vetämään opastettuja museokierroksia. Ensimmäisen työviikon aikana hän ollut mukana seuraamassa kolmen oppaan kierroksia ja tehnyt mielenkiintoisen havainnon.
– Jokaisella oppaalla on erilainen tapa kertoa Reidarista ja Särestöstä. Täytyy poimia parhaat jutut omiin opastuksiini, Juhola nauraa.
Perinteisten museovierailujen lisäksi Särestössä järjestetään tilauksesta erilaisia taidetyöpajoja, joita Juholakin pääsee ohjaamaan. Aiemmasta työkokemuksesta on tässäkin tapauksessa hyötyä.
Särestöön ei kulje julkinen liikenne, joten työmatkat taitetaan omalla autolla.
Edellytyksenä työtehtävään oli kiinnostus museoalaan, taiteisiin tai Reidariin. Vaatimuksiin kuului auto ja ajokortti, mikä ei yllätä – työmatka pitkän soratien päässä sijaitsevaan museoon ei taitu julkisella liikenteellä. Töitä saattaa olla myös Kittilän keskustassa, Palsa-museossa. Eduksi työtehtävien suorittamiseen taas katsottiin paikallistuntemus.
– Sitä minulla on aika paljonkin. Sukuni on tosiaan täältä päin kotoisin, ja olen viettänyt näillä seuduilla aikaa lapsesta asti. Kaukosen kyläkin on tullut siinä samalla tutuksi, Juhola kertoo.
Palataan vielä hetkeksi Särestön kesään, joka on museon kiireisintä sesonkia. Vierailijat koostuvat pääosin suomalaisista kävijöistä, ja opastettavia ryhmiä käy kesäaikaan viikoittain. Suurin osa kävijöistä on kuitenkin omatoimimatkailijoita, jotka vierailevat Särestössä yksin, perheinä tai ystävien kanssa. Taidetyöpajat ja toiminnalliset museoretket tarjoavat perinteistä museovierailua kokonaisvaltaisemman kokemuksen, kun osallistujat saavat päästää oman luovuutensa valloilleen.
– Pajoista ja retkistä kerrotaan tarkemmin nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Niihin ilmoittaudutaan pääosin etukäteen, mutta jos tilaa on ja haluaa liittyä mukaan lennosta, sekin onnistuu, Juhola vinkkaa.
Museotoiminnasta vastaa Kauko Sorjosen säätiö.
Myös ulkopuoliset tahot voivat järjestää kursseja Särestössä. Kansalaisopisto Revontuli-Opiston joka kesäiset kuvataide- ja huovutuskurssit ovat suosittuja, ja museovieras saattaakin törmätä vierailullaan ateljeessa taiteilevaan ryhmään.
Kodinsisustusta Reidarin tapaan
Visiitti Särestössä tarjoaa aimoannoksen hyötyliikuntaa, ja askeleita kertyy nopeallakin kierroksella. Omaleimaiset rakennukset, vieressä virtaava Ounasjoki ja niityillä kukkivat kullerot luovat kesäparatiisin, jota ei malttaisi jättää taakseen.
Juhola suositteleekin museovieraita varaamaan aikaa laajan alueen kiertämiseen. Vanha Särestö, Ateljee ja Galleria ovat kaikki näkemisen arvoisia, mutta jos jostain syystä aikaa on vähän ja pitää valita yksi kohde, se on Galleria.
Jykevä näyttelyrakennus kätkee sisäänsä Reidarin myöhäisemmän tuotannon, tunnistettavat ja värikkäät öljyvärimaalaukset. Teosten ihailun lomassa Juhola kehottaa nostamaan katseensa ylös: suurimman salin katossa on kattoikkuna, josta keskikesän loputon valo tulvii sisään.
Valo on vahvasti läsnä myös Ateljeessa, jonka Juhola nimeää henkilökohtaiseksi suosikikseen alueen rakennuksista. Reima ja Raili Pietilän suunnittelema massiivinen Ateljeekoti on saanut vaikutteita karjalaistaloista ja Vienanmeren puuarkkitehtuurista.
– Jo suunnitteluvaiheessa on huomioitu, että valo on optimaalinen taiteen tekemiseen. Reidar oli ostanut ikkunat ennen kuin taloa oli edes olemassa, Juhola kertoo, kun ihastelemme valoisaa tilaa.
– Ja täytyy kyllä sanoa, että en ole nähnyt missään yhtä hienoa rankista kuin Reidarilla on ollut.
Reidarin rankinen ei ole mikä tahansa hyttysverkko, vaan taideteos.
Toimittajan kasvoilta on kaiketi luettavissa hämmennys, ja Juhola johdattaa meidät hymyillen Ateljeekodin yläkertaan.
– Tämä on mielestäni aivan ihana, Juhola sanoo ja osoittaa sängyn yläpuolelle kiinnitettyä, tiheästä kankaasta ommeltua hyttyssuojaa.
– Aion ommella itselleni samanlaisen tänä kesänä. Otan tästä mallia, kunhan löydän vain kankaat. Reidarilta voi saada siis myös vaikutteita kodinsisustukseen, Juhola toteaa.
Särestö on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–18, lauantaisin kello 10–16.