Keskiyön aurinkoa tervehtimässä
Yöttömien öiden aikaan aurinko ei laske lainkaan horisontin taakse. Kittilässä yöttömät yöt alkoivat jo toukokuussa, ja jatkuvat heinäkuun loppuun saakka. Upeimman keskiyön auringon kokemuksen saa, kun kipuaa auringon perässä tunturiin. Me kävimme Kittilässä sijaitsevalla Aakenustunturilla.
Kamera, kahvia, pari leipää ja suklaata. Villapaitaa ei parane unohtaa. Vaikka ollaan jo reilusti kesäkuun puolella, yöt ovat olleet kylmiä – nippa nappa nollan paremmalla puolella. Olemme lähdössä metsästämään keskiyön aurinkoa. Aurinkohan tietenkin on juuri siellä, missä sen tähän aikaa vuodesta kuuluukin olla, mutta tasainen pilvimassa on sitkeästi peittänyt auringon taakseen jo parin viikon ajan. Edellisenä yönä taivas oli lopultakin kirkas, ja samanlaista on luvassa tällekin illalle. Retkelle siis!
Lähdemme liikkeelle Totovaarasta. Seurakseni lähtee Levin Sanomien sometoimittaja Laura Jussila. Laura ajaa Totovaaran parkkipaikalle Leviltä, minä Ylläkseltä. Retkemme kohde, Aakenustupa, sijaitsee Kittilässä, Aakenustunturin kupeessa. Leviltä Totovaaraan ajaa noin 20 minuuttia.
”Ei matka eikä mikään”, Laura kommentoi.
Pienemmällä vaivalla pääsee, jos valitsee kohteeksi Levitunturin tai Kätkätunturin, mutta onhan Aakenus kohteena aivan omaa luokkaansa.
Taukopaikka hipoo täydellisyyttä
Kello näyttää tasan iltakymmentä, kun nakkaan repun selkääni ja lähdemme kävelemään kohti Vasalakea. Reitti alkaa tasaisena hiekkatienä, jota pitkin työntäisi vaikka lastenvaunuja. Heti alkumatkasta pitää kuitenkin ylittää puinen silta, jonka kunto on todella huono. Tässä huonojalkaisempi saa olla tarkkana.
Olemme nopeasti ensimmäisessä risteyskohdassa. Jos haluaa käydä Iso-Totovaarassa Haavepalolla, tästä käännyttäisiin vasemmalle. Haavepaloon rakennettiin uusi kota vuonna 2019. Upea käyntikohde olisi sekin. Me kuitenkin jatkamme matkaamme suoraan eli kohti Vasalakea.
Alkumatka taittuu perisuomalaisissa koivikkomaisemissa. Kuvassa Laura ja Taisto-koira.
Vaivihkaa reitti alkaa nousta. Alkuun ei edes huomaa kulkevansa ylämäkeä, kunnes mutkat vähitellen jyrkkenevät. Vielä pari vuotta sitten elokuussa reitti oli hyvin erilainen: kivikkoinen ja juurakkoinen. Sittemmin reitti on päällystetty kivituhkalla. Mikään pikkuprojekti se ei ollut. Kansallispuistoon ei ole isoilla koneilla asiaa, joten reitit tehdään käsityönä.
Aakenustunturi sijaitsee Ylläs-Pallastunturin kansallispuistossa.
Totovaaran parkkipaikalta lähtevä kivituhkabaana kohoaa lähes Vareslaen huipulle saakka. Lakialue on rakkakivikkoa.
Helppokulkuinen kivituhkabaana jatkuu lähes ylös saakka. Etenemme rauhakseen ja pysähtelemme ottamaan kuvia. Kun laki lähestyy, on aika laskea aurinkolasit alas otsalta – siellä se odottaa, keskiyön aurinko, joka paistaa Moloslaelle Pyhätunturin takaa. Pysähdymme ihastelemaan taianomaista tunnelmaa.
”On muuten ihan mahtavaa, ettei vielä ole itikoita!”, Laura toteaa.
Aivan totta. Koko metsäisen alkumatkan saimme kulkea ilman iniseviä ystäviä.
Ylempänä Vasalaen päällä reitti muuttuu rakkakivikoksi, jossa saa katsoa vähän tarkemmalla silmällä, mihin kohtaan koipensa asettaa.
Vasalaen taukopaikka maisemapenkkeineen hipoo täydellisyyttä – tunturijono kumpuilee horisontissa ja taivas hapuilee persikan ja pinkin sävyjä. Oikealla kohoaa Moloslaki.
Polku muuttuu Vareslaella rakkakivikoksi.
Matkan varrella on parit opastetaulut, joissa kerrotaan alueen asukkaista.
Reitti on selkeästi viitoitettu koko matkalta – näin kirkkaalla säällä ei ole eksymisen vaaraa.
Tuvan sijainti tarkkaan mietitty
Lähdemme laskeutumaan alas kohti Iso Molosjänkää. Jos osaa oikein tarkkaan katsoa, Aakenustuvankin voi miltei erottaa maisemasta. Aakenustupa rakennettiin kesällä 2021. Kävin tuolloin katsomassa työmaata, seuranani rakennusmestari ja Metsähallituksen Luontopalveluiden suunnittelija Marko Huusko. Tupa on Markon piirtämä ja ensimmäinen tätä nimenomaista mallia. Ennen Aakenustuvan rakentamista kulkijoita palveli vanha porokämppä, joka sijaitsee yhä jänkän reunalla. Kämppä oli niin huonokuntoinen, ettei sitä kannattanut lähteä kunnostamaan. Kämppä on yhä olemassa, mutta ovi on säpissä.
Tämä polku johtaa vanhalle porokämpälle, joka on niin huonossa kunnossa, ettei sitä kannattanut enää korjata.
Uutta tupaa ei rakennettu jänkän laitaan, vaan ylemmäs tunturiin, Moloslaen kylkeen. Aakenustuvan sijainti on mietitty tarkkaan, ja sen löysi Metsähallituksen suunnittelija Jari Ylläsjärvi. Tuvan sijainti on valittu paikasta, jossa se palvelee mahdollisimman monesta suunnasta tulevia kulkijoita.
Kello on vähän yli yksitoista, kun olemme laskeutuneet alas Vasalaelta. Polku jatkuu oikealle myötäillen Moloslaen reunaa. Yksinäinen riekkonaaras putkahtaa reitille, katsoo meitä hetken epäilevästi ja pötkii sitten lähimmän kuusen taakse piiloon. Tunturipuro lorisee reitin varrella ja maasto käy kosteammaksi. Tavallisilla lenkkareilla ja vaelluskengillä kuitenkin pärjää varsin hyvin.
Moloslaen kyljessä on metsää ja pieniä puroja.
Sukka silmille ja nukkumaan
Kun saavumme Aakenustuvan pihaan, huomaamme, että keskiyön aurinko on houkutellut muitakin kulkijoita. Puuliiterin viereen on pystytetty vihreä kupoliteltta. Autiotuvassa näkyy liikettä. Sisällä meitä ovat vastassa Suvi Koskela ja Hanna-Mari Lahtinen.
”Tulimme seitsemän aikaan, mutta ei ole vielä alkanut nukuttamaan”, Suvi nauraa yöttömän yön vaikutusta.
Aakenustuvan ikkunoista tulvii sisään valoa. On aivan yhtä valoisaa kuin keskellä päivää. Tamperelainen Hanna-Mari on pohjoisessa viettämässä kuukauden lomaa, ja hänen äkäslompololainen ystävänsä Suvi houkutteli naisen retkelle.
”Meidän piti tulla tänne päiväretkelle, mutta sain Hanna-Marin puhuttua yöretkelle”, Suvi paljastaa.
”Olen ensimmäistä kertaa yön yli retkellä. Suvi on kokeneempana retkeilijänä kaitsemassa minua.”, Hanna-Mari nauraa.
”On lainahöyhenet ja kaikki”, hän viittaa lavereille levitettyihin makuupusseihin.
Aakenustupa rakennettiin vuoden 2021 kesällä.
Suvi ja Hanna-Mari viettivät yötä tuvalla.
Naiset ovat patikoineet Aakenustuvalle pidemmän kautta: Pyhäjärven parkkipaikalta.
”Taukoineen matkaan meni noin 4,5 tuntia”, he ynnäilevät.
”Reitti oli yllättävän intensiivinen. Alkuun oli aika helppoa, mutta sitten tuli tiukkaa nousua. Laki oli kivikkoinen, ja huipulla oli todella tuulista”, Suvi kertoo.
”Huput päässä piti edetä, ei pystyny juttelemaan mitään”, Hanna-Mari jatkaa.
”Mutta maisemat olivat upeat, ehdottomasti vaivan arvoinen reissu”, naiset summaavat.
Seuraavana aamuna Suvi ja Hanna-Mari aikovat kävellä Vasalaen yli Totovaaran parkkipaikalle, josta he saavat kyydin takaisin autolleen Pyhäjärvelle. Sitä ennen pitäisi kuitenkin nukkua. Niksipirkkaa ei tarvita, sillä ratkaisut löytyvät omasta takaa.
”Minulla on tuolla laverilla tuo musta sukka, jonka ajattelin asetella silmille, kun ei ole unimaskia matkassa. Minun vinkkini nukkumiseen on siis, että sukka naamalle. Mutta älä käytä sukkaa, joka on ollut päivän jalassa”, Hanna-Mari nauraa.
Suvi luottaa tuubihuiviin.
”Tuubihuivi on aina otsalla. Sen vain vetäisee silmien päälle, kun rupeaa nukkumaan. Tuubihuivin on hyvä olla hengittävää materiaalia ja musta tai tummanharmaa. Käytän tätä kikkaa kotonakin, kun en jaksa viritellä niin paljon pimennysverhoja”, Suvi sanoo.
Hanna-Marilla on toinenkin tuubihuivivinkki.
”Untsikan kun taittelee tuubihuivin sisään, siitä saa tyynyn. Jostain Facebookista tämän bongasin.”
Keho ei ymmärrä, että on yö
Toivotamme Suville ja Hanna-Marille hyvät yöt ja hyvästelemme Aakenustuvan. Olimme ajatelleet evästellä ulkotulipaikalla, mutta koska autiotuvan väki kertoi, että teltassa on kaksi henkeä nukkumassa, päätämme palata Vareslaen maisemapenkeille nauttimaan keskiyön auringosta ja hyvin aikaisesta kello yhden aamukahvista.
Vareslaella aurinko maalaa kaiken punaiseksi. On vaikea uskoa, että nyt todella on yö. Kroppakaan ei sitä ilmeisesti ymmärrä, koska väsymyksestä ei ole tietoakaan.
Tauon jälkeen pakkaamme reppumme ja lähdemme takaisin kohti Totovaaraa. Hämmästelemme yhä hyvää tuuriamme – parempaa yötä keskiyön auringon retkelle ei olisi voinut osua.
Eihän tämän upeampaa eväspaikkaa olekaan!
Yöksi kotiin. Reissuun vierähti 3,5 tuntia taukoineen.
AAKENUSTUPA
Sijainti: Länsi-Lappi, Kittilän kunta, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Tupa sijaitsee Moloslaenkierroksen varrella Aakenustunturin länsirinteellä.
Tuvalla on kokoa 23 neliötä.
Varustus: Kamiina, kuivakäymälä ja puuvarasto. Ei keittoastioita.
Rakennettiin kesällä 2021. Kohteelle kaikkine rakennuksineen, tarvikkeineen ja töineen tuli hintaa noin 80 000 euroa.
Lisätietoja reitistä ja Aakenustuvasta: luontoon.fi