Ari Siivikko listaa Levin Suomen Lapin “eniten luksuskohteeksi”. Kuva: Ville Petter
#Lapland, Finland
Luksus on kasvava trendi, joka näkyy sekä matkailupalveluissa että matkailurakentamisessa, mutta onko luksus aitoa vaiko vain sana, jonka varjolla voidaan pistää nolla tai pari lisää hinnan kuin hinnan perään? Arctic Signaturen toimitusjohtaja Ari Siivikko kertoo, mitä oikea luksus on ja pystyykö Levi vastaamaan maailmantähtien tarpeisiin.
Iltapäivälehtien otsikot kirkuivat tammikuussa, kun McLarenin F1-kuski Lando Norris ja hollantilainen DJ-tähti Martin Garrix hengailivat muina miehinä Levin Bar Ihkussa. Mukana menossa oli myös jenkkitubettaja Mike Majlak. Landolla on Instagramissa 7,5 miljoonaa seuraajaa, Martinilla 15,6 miljoonaa ja Majlakilla 1,7 miljoonaa. Someen virtasi kuvia revontulista, moottoriurheilusta, huskyn pennuista, poroista, saunasta ja nuotiotulista – hashtagilla Lapland, Finland.
Leville saapuu talvi toisensa perään maailmantähtiä, jotka toisin kuin Lando, Martin ja Mike, pitävät usein reissullaan hyvin matalaa profiilia. Huippurikkaiden luksusmatkailijoiden Lapin lomista kuullaan yleensä vasta jälkikäteen, jos silloinkaan. Siitä pitää huolen Ari Siivikko, jonka yritys, Arctic Signature, järjestää luksusmatkoja.
– Jotkut luksusmatkailijoista saattavat haluta Levin keskustaan, rinteisiin tai paikallisiin ravintoloihin ja kauppoihin, mutta meidän asiakkaistamme suurin osa toivoo pääsevänsä mahdollisimman kauas kaikesta. Etenkin ne, jotka kulkevat yksityiskoneilla, Siivikko sanoo.
Arctic Signature majoittaa asiakkaitaan Utsuvaarassa yksityisissä huviloissa ja Levin Iglujen sviiteissä. Matkailukeskuksen sydämessä Siivikko käyttää Design Hotelin sviittejä. Kuva: Christer Ådahl
Levin Siivikko listaa Suomen Lapin “eniten luksuskohteeksi”.
– Esimerkiksi Rovaniemeltä ei löydy samalla tavalla luksuselämyksiä. Luonto tekee paljon. Leville ja koko Lappiin tarvittaisiin kuitenkin lisää kansainvälisen tason viiden tähden luksushotelleja. Yritykseni tekee kauppaa luksusmatkatoimistojen kanssa, ja joudumme aina selittämään luksushotellien puutetta.
Siivikko toimii myös kansainvälisen Small Luxury Hotels of the World -luksushotelliketjun lähettiläänä Suomessa, jotta Suomeen saataisiin lisää kansainväliseen luksukseen sopivia yksilöllisiä hotelleja.
– SLH-hotelleja on Norjassa neljä ja Ruotsissa viisi, Suomessa ei yhtään.
Levillä Siivikko majoittaa asiakkaitaan Utsuvaaran yksityisomisteisissa huviloissa, Design Hotelin sviiteissä ja Levin Iglujen sviitti-igluissa. Koko Lapin hienoimmaksi hotelliksi Siivikko nostaa Saariselällä sijaitsevan 13 huoneen Jávrin.
– Siellä saa sen wau-efektin, jota tavoittelemme luksuslomakokemuksissa.
Luksuksen juuret yksilöllisissä toiveissa
Mutta otetaanpa steppi taaksepäin. Miten luksus määritellään? Siivikon jos jonkun pitäisi osata vastata tähän. Hän on paitsi luotsannut jo kymmenen vuotta ultraluksus- ja luksusmatkailuun Pohjoismaissa keskittyvää Arctic Signature -yritystään mutta myös työskennellyt alan kouluttajana ja konsulttina.
– Luksusmatkailun käsite on hyvin laaja ja vaikea selittää lyhyesti. Visit Finland puhuu erikseen suomalaisesta luksuksesta, mutta mielestäni emme voi miettiä, mikä meillä Suomessa on luksusta tai mikä suomalaisen silmiin on luksusta, vaan käsitteen pitää lähteä kohderyhmän tarpeista. Luksusmatkailun ydin on siinä, että kokonaisuus on räätälöity juuri sellaiseksi, että se täyttää kunkin asiakkaan yksilölliset toiveet, Siivikko linjaa.
"Asenne on tässä työssä kaikki kaikessa. Joskus asiakas haluaa, että olet näkymätön ja toimit varjoissa, joskus sinun on oltava enemmän framilla", Ari Siivikko sanoo. Kuva: Ville Petter
Perusluksuksella Siivikko tarkoittaa omatoimilomaa, johon on lisätty esimerkiksi luksusmajoitus, yksityinen aktiviteetti tai yksityiskokki, mutta entä miehen puheissa vilahteleva ultraluksus – mitä se tarkoittaa?
– Ne asiakkaat, jotka laskeutuvat Kittilän kentälle yksityiskoneilla, ovat ultraluksussegmentissä. Heidän lomallaan yksi yö voi maksaa 50 000 eurosta ylöspäin, kun taas luksuksessa hinta lähtee 20 000 eurosta per yö. Ultraluksusmatkailijalla on koko lomansa ajan käytössään yhdestä kahteen vip-isäntää tai -emäntää, jotka tietävät täsmälleen, mitä asiakas haluaa, ennen kuin asiakas ehtii sitä itse edes pyytämään. Asiakkaalle ei voi sanoa ei. Käytännössä kaikki, mikä on laillista ja turvallista, pitää voida toteuttaa, Siivikko kuvailee.
“Money rich, time poor”, hän tiivistää.
– He ovat kiireisiä ihmisiä, ja kun he ottavat aikaa lomalle, kaiken pitää toimia saumattomasti ja vaivattomasti. Pitää olla plan A:n lisäksi plan B, C ja D.
Vaikka Siivikko johtaa yritystään, hän on myös hyvin “kädet savessa” -henkinen mies. Hän myy, suunnittelee ja palvelee.
– Lähden aina liikenteeseen siitä, miksi asiakas haluaa tulla juuri tähän kohteeseen, missä asiakas on matkustanut aiemmin, minkälaisista majoituskohteista ja aktiviteeteista asiakas tykkää ja onko asiakkaalle tärkeää kulttuuri tai luonto, Siivikko luettelee.
Siivikko itse isännöi Lapissa joulukuussa kaksi luksusmatkaa, näistä toisen Levillä.
– Asenne on tässä työssä kaikki kaikessa. Joskus asiakas haluaa, että olet näkymätön ja toimit varjoissa, joskus sinun on oltava enemmän framilla. Työ on todella mielenkiintoista ja haastavaa. Hinta ei ole ikinä millekään asialle este, rajana on vain mielikuvitus.
Kymmenen vuoden aikana Siivikko on tavannut kuninkaallisia Saud-Arabiasta, pankkiireita Espanjasta ja maailmantähtiä ties mistä.
– Usein nämä ihmiset elävät niin kiireistä elämää, että kun olen heitä vastassa lentokentällä, he eivät välttämättä edes tiedä, mihin ovat laskeutuneet.
Hiljaisuus ja pimeys tarpeeksi extremeä
Kuten moneen muuhunkin asiaan, korona vaikutti luksusmatkailuun – tosin toisin kuin kaikkeen muuhun matkustamiseen. Koronan myötä luksusmatkailu ja erityisesti ultraluksusmatkailu lähtivät kasvuun.
– Silloin matkusti vain se joukko, joilla oli rahaa matkustaa täysin omassa kuplassaan, Siivikko sanoo.
Korona palautti Siivikonkin Suomeen. Hän ehti asua ja työskennellä yli 30 vuotta ulkomailla.
– Myin luksussafareita Afrikkaan: Keniaan, Tansaniaan ja Namibiaan. Hintalappu oli tuhat euroa per henkilö per yö. Mietin, miksei Lapissa tehdä samanlaisia matkoja. Lapissa on myös upeita luontoelämyksiä.
– Siitä lähti liikkeelle ajatus omasta yrityksestäni. Matkan varrella ydin vielä laajeni: jos asiakas tulee vaikka Brasiliasta tai Singaporesta saakka Lappiin, haluaisiko hän käydä samalla matkalla muuallakin? Nyt toimimme kaikkialla Pohjoismaissa aina Huippuvuorille ja Grönlantiin saakka.
Siivikko itse viettää paljon aikaa Islannissa.
– Sinne suuntautuvassa luksusmatkailussa on vähän sama ajatus kuin Levillä. Matkat suunnitellaan soft adventure -kärjellä, ei hard core -tekemistä.
Soft adventurella Siivikko tarkoittaa pehmeitä ja helppoja elämyksiä, kuten poro- tai koiravaljakkoajelua, pilkkimistä, ratsastusta, nuotiokahveja ja makkaranpaistoa.
– Asiakkaiden viipymät ovat yleensä lyhyitä, maksimissaan kolme päivää. Kansallispuistoon ehdimme harvoin, ehkä kerran tai kaksi olen vienyt asiakkaitani sinne saakka. Rekiretki, hiljaisuus ja pimeys ovat jo tosi eksoottista ja extremeä jollekin, joka tulee New Yorkin hälystä.
Siivikko on saamelainen ja syntyjään Ivalosta. Siksi hän mielellään nostaisi enemmän esille saamelaiskulttuuria.
– Saamelaisuus on globaalisti todella mielenkiintoinen kulttuuriaspekti. Sitä saisi olla Levillä tarjolla enemmänkin, tietenkin toteutettuna autenttisesti ja kulttuuria kunnioittavasti. Olemme tehneet asiakkaidemme kanssa retkiä Leviltä Inariin saamelaismuseo Siidaan ja luontokeskus Saajokseen. Levillä on tietenkin myös hieno Samiland-näyttely.
Levi on Arctic Signaturen suurin talvikohde, ja Siivikko on siihen tyytyväinen. Yrityksellä on uusia suunnitelmia Levin suunnalle, mutta niistä mies ei vielä hiisku.
– Toivon mukaan tulossa on uusi maailmanluokan mesta. Mutta mitään ei ole vielä julkistettu, Siivikko sanoo.
– Haluamme ehdottomasti olla mukana kehittämässä Leviä luksuskohteena kaikin eri tavoin. Hyödymme kaikki toistemme menestyksestä, hän summaa.
-------------------------------
Kun suomalainen rakentaa luksushuvilaa, saatetaan mennä metsään käytännön yksityiskohdissa
Arctic Signaturen Ari Siivikko käy aina silloin tällöin tutustumassa uusiin kohteisiin, joita omistajat haluaisivat tarjota vuokralle luksusmajoitustoimintaan. Vaikka kyseessä olisi kuinka hulppea pytinki, pienikin puute perusvaatimuksissa saattaa muodostua kompastuskiveksi.
– Ensinnäkin jokaisessa makuuhuoneessa on oltava oma kylpyhuone. Toiseksi privaattikokin pitää pystyä valmistelemaan aamiainen tai kokkaamaan illallinen keittiössä ilman, että hän häiritsee asiakkaita. Avokeittiöt eivät yleensä toimi luksusmatkailussa, Siivikko sanoo.
Pari vuotta sitten Arctic Signature ryhtyi yhteistyöhön hirsirakentamiseen erikoistuneen Honkatalojen ja sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co:n kanssa. Yhteistyön ytimenä oli tarjota kiinteistökehittäjille ja yksityisille loma-asuntojen rakennuttajille suunnitteluapua.
– Näen yleensä heti pohjapiirroksesta mikä toimii ja mikä ei. Monesti, kun astun uuteen kohteeseen, mietin, että olisipa ollut vähän enemmän ajatusta mukana rakennusvaiheessa – pienellä lisäinvestoinnilla voisi tuplata vuokraushinnan tai päästä kiinni kokonaan uuteen asiakaskuntaan. Liika kiire sulkee ovia, Siivikko muistuttaa.
Parhaillaan Siivikko työskentelee Saariselällä projektissa, jossa on mukana Vertti Kivi.
– Kyseessä on yksityinen rakennushanke, jossa olemme alusta saakka yhdessä suunnitelleet, mitä huviloissa pitää olla. Käymme läpi kaikki yksityiskohdat: miten mikäkin huone sijoittuu, missä asukas syö illallista, missä henkilökunta käy vessassa. Kohteesta tulee mielenkiintoinen hybridi-malli, jota vuokrataan talvella maksukykyisimmälle segmentille ja kesällä karsittuna edullisempaan hintaan. Tavoitteena on saada kohteesta mahdollisimman suuri vuokratuotto ympärivuotisesti.
Siivikko uskoo, että kun kohde valmistuu, se herättää mielenkiintoa laajemminkin.