Kittilän Sirkassa asuva Santeri Hänninen lukeutuu Suomen parhaisiin puolimatkan triathlonisteihin. "Ihastuin alun perin triathlonin monipuolisuuteen."
”Leviä parempaa harjoittelupaikkaa ei olekaan” Triathlonisti Santeri Hänninen tähtää MM-kisoihin
Tänä kesänä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Santeri Hänninen, 28, asteli ensimmäisen kerran triathlonkisojen lähtöviivalle. Nykyään Hänninen lukeutuu Suomen parhaisiin puolimatkan triathlonisteihin ja tähtää tosissaan elokuussa järjestettäviin triathlonin MM-kisoihin.
Santeri Hännisen Rakkaus monipuoliseen ja haastavaan lajiin syttyi nuoruuden maastopyöräharrastuksen myötä.
”Sain 15-vuotiaana maastopyörän, jonka myötä innostuin pyöräilystä ihan tosissaan. Polkujen ajamisen myötä myös kunto koheni nopeasti, mikä luonnollisesti kannusti pyöräilemään yhä enemmän”, hän muistelee.
Pyöräilyuransa alkutaipaleella Hänninen kertoo motivoituneensa kunnon paranemisen ohella myös ammattikoulun kahviossa myynnissä olleista viinereistä.
”Ne olivat hurjan hyviä viinereitä! Sovin itseni kanssa, että niinä päivinä, kun söin viinerin tauolla, kävin illalla vastapainoksi lenkillä”, hän nauraa.
Immeljärvi Santeri Hännisen kotitalon läheisyydessä on kesäisin erinomainen paikka uintitreeneille. Tänä vuonna veden lämpötila on pysynyt kuitenkin viileänä normaalia pidempään ja aiheuttanut haasteita harjoitusohjelman suunnittelulle.
Ajan kuluessa nuoren miehen pyöräilyharrastus kehittyi tavoitteellisempaan suuntaan eikä lenkille lähtöön tarvittu enää palkintoviineriä. 19-vuotiaana Hänninen hankki itselleen maantiepyörän, sillä pyörän selkään teki mieli hypätä keväällä jo ennen maastopyöräreittien sulamista lumen alta.
Pyörällä poljettujen kilometrien, satunnaisten juoksulenkkien sekä lapsuudesta asti mukana kulkeneen uintiharrastuksen myötä pääkopan uumenissa alkoi kehittyä ajatus triathlonin kokeilemisesta. Osallistuttuaan Kuopiossa vuonna 2013 järjestettyihin triathlonkisoihin Hänniselle oli selvää, ettei tämä suinkaan tulisi jäämään tähän.
”Se oli menoa heti ensi metreiltä lähtien. Menetin lajille sydämeni saman tien”, Hänninen hymyilee.
Kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja suunnitelmallisuutta
Triathlonistin treenikalenteri on monipuolinen ja intensiivinen. Lokakuulta kevääseen Hänninen kertoo harjoittelevansa keskimäärin 8–14 tuntia viikossa, huhtikuun lopulta heinäkuulle treenimäärät saattavat puolestaan nousta jopa 25 viikkotuntiin.
”Keväällä ja kesällä viikoittainen harjoitteluni voi sisältää esimerkiksi 450 kilometriä pyöräilyä, 50 kilometriä juoksua, 10 kilometriä uintia sekä yhden voimaharjoituksen. Talvisin treeniviikko muodostuu puolestaan pitkästä lenkistä, vähintään yhdestä kovasta tehoharjoituksesta sekä yhdestä tai kahdesta voimatreenistä. Tämän päälle tulee yleensä vielä muutama tunti uintia, juoksua tai hiihtoa”, hän kertoo.
Levi on Hännisen mukaan erinomainen harjoitteluympäristö maantiepyöräilijälle. Tunturin kiertävä ympärystie tarjoaa Suomen parhaat maantienousut, jonka veroisia ei muualta löydy.
Tärkeä osa talvikauden harjoittelua on myös viikon mittainen treenileiri etelän auringon alla. Viime talvena Hännisen matka suuntautui Lanzarotelle.
Tavoitteellisesti harjoittelevan triathlonistin treenikalenteriin merkityt pitkät lenkit saattavat kestää jopa viisi tuntia. Tuntikausien viettäminen pyörän satulassa tai hiihtoladulla kysyy kovan kunnon ohella myös kärsivällisyyttä sekä kykyä tulla toimeen itsensä kanssa.
Hänninen kertoo lenkkien hujahtavan hyvinä päivinä ohi hymyssä suin alusta loppuun. Pahimmillaan homma voi puolestaan tuntua alusta alkaen raskaalta ja epämiellyttävältä.
”Tuntien mittaisen lenkin vetäminen yksin kaatosateessa tai muuten kurjassa kelissä kysyy luonnetta ja aitoa motivaatiota. Luovuttaminen ei ole kuitenkaan ollut omalla kohdallani vaihtoehto edes surkeimpina hetkinä. Mikäli lajia tahtoo harrastaa tosissaan, on kyettävä sietämään kurjaakin oloa.”
Kilpailukalenterin osalta Hänninen on päättänyt alusta alkaen satsata määrän sijaan laatuun. Hän kertoo osallistuvansa keskimäärin kahteen triathlonkisaan vuoden aikana. Kisojen pieni määrä on tarkoituksellinen, sillä kittiläläismiehen tavoitteena on kiertää ainoastaan isoja ja kovatasoisia kisoja.
”Kisojen kiertämisen sijaan käytän aikani mieluummin perusteelliseen harjoitteluun. Näin varmistan, että lähtöviivalle suunnatessani olen varmuudella parhaassa mahdollisessa kunnossa. Pistän itsestäni aina kaiken peliin, jottei jälkikäteen tarvitse jossitella”, hän toteaa.
Tälle kesälle Hänninen on jo ehtinyt aloittaa kilpailukautensa triathlonin puolimatkan merkeissä. Varsovassa kesäkuun puolivälissä järjestetyssä Ironman-kisassa hän sijoittui 25–29-vuotiaiden miesten sarjassa kolmanneksi ja teki samalla puolimatkan henkilökohtaisen ennätyksensä ajalla 4:04.
”Päätavoitteeni tälle vuodelle on elokuun lopulla Lahdessa kisattava triathlonin puolimatkan MM-kilpailu, joka on toiminut tähtäimenäni jo useamman vuoden ajan.”
Levi on erinomainen harjoitteluympäristö
Talvipakkasilla Hänninen suorittaa juoksulenkkinsä kotiin ostetulla juoksumatolla. Sen avulla energia kohdistuu liukkaiden ja lumisten kävelyteiden sijaan itse suoritukseen ja harjoittelu on tehokkaampaa.
Uintitreenit hoituvat puolestaan Levi Span kylpylällä sekä kodin vieressä sijaitsevassa Immeljärvessä. Tänä vuonna kylmä alkukesä ei ole kuitenkaan ehtinyt lämmittää järvivettä riittävästi vielä kesäkuun alussakaan.
”Kylpylä on harmillisesti kiinni triathlonistin kannalta huonoimpaan mahdolliseen aikaan toukokuun alusta juhannukselle. Kun järven lämpötilakin on pysynyt sinnikkäästi alle +14 asteen, on uintitreenien järjestäminen tällä hetkellä kieltämättä haastavaa”, Hänninen myöntää.
”Tämänkin haastattelun jälkeen lähden vielä käymään Sodankylässä, missä käyn uimassa Siilashallissa kunnan yleisellä, kolmen tunnin mittaisella uintivuorolla.”
Uintia lukuun ottamatta Levi tarjoaa kuitenkin erinomaiset olosuhteet triathlonharjoitteluun. Hänninen kehuu vuolaasti alueen pyörämaastoja ja etenkin Levitunturin kiertävää reittiä, joka tarjoaa hänen mukaansa Suomen parhaat maantiepyöränousut.
”Kun mukaan otetaan vielä erinomaiset juoksupolut sekä talven hiihtomahdollisuudet, ei harjoittelulle voisi juuri parempaa ympäristöä olla!”
Niin kuntoilijoille kuin tavoitteellisillekin kisaajille
Triathlonin aloittaminen ei ole ilmaista, muttei edellytä myöskään suunnattoman suurta rahallista panostusta. Juoksun puolesta varusteiksi riittävät yksinkertaisimmillaan hyvät juoksukengät. Uintiosuudelle vähimmäisvaatimuksena on puolestaan kisapuku tai märkäpuku.
Varustelistan kalleimmasta päästä löytyy pyörä, joiden hinnat pyörivät tuhannen euron molemmin puolin. Kuntoilijatason harrastamiseen riittää Hännisen mukaan hyvin maastopyörän ja maantiepyörän ominaisuuksia yhdistävä hybridipyörä. Kisoihin tähtäävälle triathlonistille hän suosittelee kuitenkin lämpimästi kunnollisen maantiepyörän hankkimista.
”Maantiepyörien hinnat alkavat noin 1300 eurosta, kun taas kohtalaisen hybridipyörän saa yleensä hieman alle tonnilla. Mikäli kilpaileminen kiinnostaa edes jossain määrin, kannattaa ehdottomasti satsata saman tien maantiepyörään”, hän korostaa.
Hännisen mukaan triathlon sopii hyvin monen ikäisille ja -tasoisille liikkujille. Yksi lajin parhaista puolista onkin monipuolisuuden lisäksi se, että sitä on mahdollista harrastaa niin kuntoilumielessä kuin tavoitteellisesti ja ammattimaisestikin.
”Levillä heinäkuussa järjestettävä Levi Extreme Triathlon soveltuu nimestään huolimatta erinomaisesti myös aloitteleville triathlonisteille. Esimerkiksi Mini-triathlon tai sprinttimatka toimivat hyvinä ponnahduslautoina lajiin tutustumiselle”, Hänninen vinkkaa.
Paitsi aloittelijoille, soveltuu Levi Extreme Triathlon hyvin myös tavoitteellisemmille kisaajille. Perusmatkaan ja pitkään matkaan kuuluvat juoksuosuudet tarjoavat nousumetriensä ansiosta haastetta kovakuntoisillekin triathlonisteille.
”Kisa on ainutlaatuinen niin reittiensä kuin maisemiensakin puolesta. Toivon mukaan kaikki kynnelle kykenevät innostuvat lähtemään heinäkuussa mukaan haastamaan itsensä”, Hänninen rohkaisee.
Levi Extreme Triathlon järjestetään Levillä 22. heinäkuuta 2023. Matkavaihtoehtoja on neljä: Mini, Sprintti, Perusmatka sekä Pitkä matka. Lisätietoja ja osallistumisohjeet: levixtri.fi