Ilmapatjan hankinnassa aktiivisessa roolissa toiminut Lauri Lassila uskoo uudenlaisen hyppyharjoittelumahdollisuuden olevan etenkin nuorten laskijoiden suosiossa.
Leville avautui ainutlaatuinen harjoittelupaikka juniorilaskijoiden hyppyharjoitteluun
Ensisilmäyksellä Eturinteen puoliväliin ilmestyneestä ilmapatjasta tulee mieleen auki levitetty pomppulinna. Lumesta rakennetun hyppyrin alapuolelle sijoitetun paksun, lumenvalkean patjan keskeltä erottuu tuttu, Levi Ski Resortin sinisävyinen logo.
Mistä mahtaa olla kyse?
– Tämä tässä on maailman ensimmäinen ja ainoa hyppyharjoitteluun suunniteltu ilmapatja, johon hypätään lumelta ja josta voi myös laskea pois ilman välineiden irrottamista, Levi Ski Clubin valmentajana toimiva Lauri Lassila esittelee tyytyväisenä.
Maailman ainoa ilmapatja, täällä Levillä! Onko siis niin, ettei vastaavanlaisia harjoittelumahdollisuuksia todella löydy muualta maailmasta?
– Patjoja kyllä on, mutta ne ovat kesäkäytössä ja niille hypätään lumen sijaan muovin päältä. Patjat on tällöin myös muotoiltu eri tavalla, ja hypyn jälkeen välineet täytyy poikkeuksetta irrottaa jalasta ja kävellä mäki takaisin ylös. Tällaista laskuharjoitteluun suunniteltua ilmapatjaa, jolle pääsee hyppäämään lumesta rakennetun, aidon hyppyrin päältä ja jonka päältä pääsee laskemaan alas hiihtohissille, ei ole tällä hetkellä missään muualla, Lassila selventää.
Eturinteiden yläosassa sijaitseva hyppyharjoittelupaikka palvelee niin paikallisia laskijoita kuin seuroja ja maajoukkueitakin. Varauskalenterista tulee löytymään myös julkisia yleisövuoroja.
Paksun ilmapatjan ansiosta vaikeampiakin temppuja on mahdollista harjoitella turvallisesti, ilman loukkaantumisriskiä.
Ilmapatja, tuttavallisemmin bag (engl. banger bag), alkaa hänen mukaansa olla jo eräänlainen edellytys nykypäivän parkkilaskemiselle. Paksun, ilmatäytteisen patjan avulla vaikeampiakin temppuja on mahdollista harjoitella turvallisesti ja ilman loukkaantumisriskiä.
– Temput ovat menneet nykypäivänä aika hurjiksi, ja suoraan lumelle hyppääminen on suoraan sanottuna todella riskialtista touhua. Patjan tarkoituksena on madaltaa laskijoiden kynnystä kokeilla hieman haastavampiakin temppuja ilman pelkoa loukkaantumisesta.
Suunnattu erityisesti juniorilaskijoille
Ajatus ilmapatjan hankkimisesta sai alkunsa pari vuotta sitten, kun Lassila oli perheensä kanssa laskureissulla Itävallan Scharnitzissa sijaitsevassa Banger Parkissa. Kyseessä on Alppien keskellä sijaitseva, maailman suurin freestyle-laskijoiden ja -lautailijoiden kesäharjoittelupaikka.
– Paikalla oli tuolloin monta suomalaista perhettä samaan aikaan. Mietin silloin, että viidenkin perheen viikon reissuun käyttämällä rahamäärällä olisi jo mahdollista tilata Suomeen oma banger bag, Lassila muistelee.
Ilmapatjan hankkiminen nimenomaan Leville tuntui järkevältä monestakin syystä. Levi Ski Resortin seitsemän kuukauden lumivarmuus sekä kansainvälisen kilpailu- ja harjoituskeskuksen asema pitävät huolta kysynnän riittävyydestä ja monipuolisuudesta. Hankinta muuttui entistäkin ajankohtaisemmaksi, kun Levi nimettiin helmikuun alussa viralliseksi Olympic Training Centeriksi.
Lassila uskoo uudenlaisen hyppyharjoittelumahdollisuuden olevan etenkin nuorten laskijoiden suosiossa. Harjoittelupaikka onkin suunniteltu erityisesti juniorilaskijoita ja -lautailijoita silmällä pitäen
– Täällä on paljon aktiivista, nuorille suunnattua harrastustoimintaa jo omastakin takaa. Tämän lisäksi tunturissa käy vuosittain useita ulkopuolisia treeniryhmiä, jotka tulevat takuulla hyötymään uudenlaisesta harjoittelumahdollisuudesta, Lassila kertoo.
Rinteeseen levitetyn muhkean patjan on määrä palvella niin paikallisia laskijoita kuin tunturissa vierailevia seuroja ja maajoukkueitakin. Lumesta rakennettuja hyppyreitä voi myös tarvittaessa muotoilla täysin uudelleen, mikä mahdollistaa patjan monipuolisen käytön.
Harjoittelupaikan varauskalenterista tulee löytymään myös julkisia vuoroja, jolloin kuka tahansa freeski -lajin harrastaja voi tulla kokeilemaan ainutlaatuista ilmapatjaa.
– Julkisten vuorojen osalta aloitimme pilotoinnin hiihtolomaviikkojen aikana järjestämällä kaikille avoimia yleisösessioita parina iltana viikossa. Kaikki julkiset vuorot olivat loppuunmyytyjä, ja muutenkin kaikki saamamme palaute on ollut erittäin hyvää. Patja on ollut todellinen hitti etenkin junioreiden keskuudessa, kuten alun perin ajattelimmekin, Lassila toteaa tyytyväisenä.
Käytössä ainoastaan lumikaudella
Ensimmäisen talven ajaksi 1,6 tonnia painava, mittatilaustyönä teetetty ilmapatja on sijoitettu ensimmäisen talven ajaksi lumipohjalle Eturinteiden länsireunaan. Laskukauden päättyessä toukokuussa 18 metrin levyinen patja laitetaan hetkellisesi nippuun rinteessä tehtävien profilointi- ja maansiirtotöiden ajaksi.
Ensi syksyksi bagille on määrä tehdä maapohjainen, vakituinen hyppykumpu. Hyppypaikan sijainti tulee tällöin todennäköisesti vaihtumaan nykyisestä, mutta pysymään kuitenkin Eturinteillä.
– Jossain vaiheessa tarkoituksena on kartoittaa myös patjan mahdollista ympärivuotista käyttöä. Tällä hetkellä lähdemme kuitenkin liikkeelle siitä, että ilmapatja on harjoittelukäytössä ainoastaan lumikauden ajan, Lassila kertoo.