Elias Koli (oikealla) viettää usein vapaapäivätkin suksilla. Eliaksen vieressä Leevi Keränen.
Linssin takana: Hiihdonopettaja ja vapaalaskija Elias Koli
“Kesä on toki kivaa vastapainoa, mutta ei se kuitenkaan ole muuta kuin pieni pakollinen pätkä talvien välissä.” Elias Kolin elementti on lumi, joka yhdistää miehen kaksi suurinta intohimoa: laskemisen ja valokuvaamisen.
– Mikä päivä tänään on? Elias Koli huikkaa kaverilleen Leevi Keräselle.
Leevin katse kiertää rinnettä, kunnes pysähtyy Eliakseen.
– Ai mikä päivä? En mä tiedä. Laskupäivä? Leevi nauraa.
– Jep, joka päivä on laskupäivä, Elias komppaa.
Niin myös tänään. Eliaksella on vapaapäivä hiihdonopettajan työstään Levi Ski Resortilla, mutta sukset kaipaavat silti lunta alleen ja kamera kuvattavaa.
– Yleensä lasken offareita, mutta nykyään myös hoidetut rinteet kiinnostavat, Elias kertoo.
Elias täytti juuri haastattelun korvilla 20 vuotta. Laskemista hän on harrastanut neljävuotiaasta saakka.
– Sitä ennen vanhemmat pistivät maastohiihtämään, mutta en tykännyt, Elias hymähtää.
Elias työskentelee Levi Ski Resortilla hiihdonopettajana. Tänään on vapaapäivä ja työvermeiden sijaan yllä omat kamppeet.
Kun Elias pääsi Ylläs Slalomin järjestämään laskettelukouluun, kipinä syttyi.
– Menin ala-asteella aina koulusta skibussilla suoraan rinteeseen. Yläasteella ei enää kerinnyt koulupäivän jälkeen, mutta kaikki viikonloput kuluivat mäessä.
Yläasteella Elias aloitti skinnailun ja vapaalaskemisen.
– Olisinkohan ollut kasiluokalla, kun koronan myötä hissirinteet menivät kiinni. Oli pakko ruveta skinnaamaan, jos halusi laskea.
Äkäslompolossa Ylläksen juurella varttunut Elias muutti lukion perässä Kittilään.
– Kävin ensin Lapin Urheiluopiston Yläkouluakatemian, josta sain hyvän pohjan Levi Snow Sport Academyyn, joka tekee yhteistyötä Kittilän lukion kanssa.
Yläkouluakatemiassa tehtiin skinnausreissuja ja oheisharjoittelua.
– Niihin aikoihin tai viimeistään lukioaikana syntyi oikea into, tai ehkä jopa pakkomielle, lasketteluun.
Elias kirjoitti viime joulukuussa ylioppilaaksi.
– Kolmeen ja puoleen vuoteen venytin laskuhommien takia.
Leevi ja Elias laskevat Eturinteen lampputolppia.
– Jos me lasketaan tuonne kymmenennen tolpan alapuolelle ja sä kaarrat tuolta kautta ja tulet siitä meidän edestä? Elias ehdottaa Leeville.
Leevi näyttää suunnitelmalle vihreää valoa. Minä ja Elias laskemme siis alas, Leevi odottaa tovin, jotta saamme kamerat hollille, ja sitten vain toivotaan, että Leevi osuu sovittuun spottiin.
– Kyllä se siihen osuu. Kerralla purkkiin, Elias vakuuttaa varmana.
Kyky nähdä kuvakulmat
Viime vuosina Elias on alkanut niittää mainetta laskukuvillaan. Kylillä on kierrellyt huhu, että nuori lahjakkuus tekee kovalla tahdilla nousua kohti Suomen laskukuvaajien kärkeä.
– Valokuvaus tuli mukaan kuvioihin ehkä ihan ensimmäistä kertaa jo joskus ala-asteen kakkos- tai kolmosluokalla. Olimme perheen kanssa etelän lomalla ja minulla oli mukana Nintendo, jossa oli kamera. Aloin kuvata kaikenlaisia lomakuvia. Seiskaluokalla sain ensimmäisen oman järkkärin ja siitä se pikkuhiljaa lähti.
Alkuun Elias kuvasi maisemia, luontoa ja eläimiä, mutta Yläkouluakatemian ja alppilukion myötä kuvaamisesta tuli kiinteä osa laskureissuja.
– Laskettelemisen ja valokuvaamisen yhdistelmä on minulle valtavan iso asia, joka toivottavasti kulkee elämässäni aina mukana. Lasketteleminen ja valokuvaaminen kulkevat hyvin käsi kädessä ja avaavat paljon mahdollisuuksia, Elias pohtii.
Pyysimme Eliasta valitsemaan juttuun pari itselleen mieluista kuvaa. Tässä Eliaksen ottamassa kuvassa Eemil Koski pöllyttää puuteria Alpeilla. ”Levi Snow Academyn Freeride-linjalla pääsi laskureissuille moniin eri paikkoihin”, Elias kertoo.
Tässä Eliaksen ottamassa kuvassa on entinen alppilukiolainen Jussi Jokinen, joka näyttää uusille opiskelijoille, miten suksea ajetaan ilmassa.
Valokuvaaminen on Eliakselle nykyään myös työ.
– Perustin toiminimiyrityksen vuoden 2020 kesällä. Aluksi kuvasin oman koulun joidenkin oppilaiden ylioppilaskuvia, sitten pikkuveljen ja serkun rippi- ja ylioppilaskuvat.
Viime vuoden loppupuolella Elias kuvasi Levin Maailman Cupia ja Ylen Aurora-tulevaisuustapahtumaa.
– Vähitellen kuvaamisesta on tullut oikea ammatti. Edge-lehteen on mennyt myös paljon kuvia ja nyt sain sinne myytyä kansikuvankin, Elias iloitsee.
Laskukuva Leevistä ei mennyt kerralla purkkiin, joten Leevi laskee alas ja nousee hissillä takaisin ylös. Me odottelemme sen aikaa rinteen puolivälissä. Elias esittelee kamerareppunsa sisältöä.
– Tykkään kuvata järkkärin lisäksi myös tällaisella vanhalla filmikameralla, Elias nostaa repustaan pienen kameran.
Elias kuvaa pääasiassa stilliä eli perinteistä valokuvaa, mutta on antanut pikkusormen videokuvaamisellekin.
– Teimme Alaverrosen Joonan kanssa lasketteluelokuvan mun papan vanhalla kaitafilmikameralla. Kuvasin 60 metriä mustavalkofilmiä Riksgränsenissä. Elokuva esitettiin Arctic Weekindissä ja suksimerkki Pusu osti elokuvan. Se oli jännä projekti. En tiennyt kuin vasta puolentoista kuukauden päästä kuvaamisesta, mitä filmille tuli. Tein itse editoinninkin.
Leevi soittaa – mies on taas valmis laskemaan.
– Kaarra tästä aivan meidän edestä, Elias ohjeistaa.
Ja Leevi tekee työtä käskettyä. Toisella otolla purkkiin!
– Mulla on aina kuvatessani joku visio, joka syntyy viimeistään sillä hetkellä, kun saavun kuvauspaikalle. Mulla on kyky katsoa maisemaa ja jokin sisäsyntyinen tilannetaju, missä on mitäkin ja mistä tulee hyvä kuvakulma. En ole koskaan miettinyt sitä, se tulee automaattisesti.
Elias korostaa, ettei hyvään kuvaan riitä vain hyvä kuvaaja.
– Hyvä kuva tulee nimenomaan molemminpuolisesta osaamisesta. Siitä, että on hyvä laskija ja hyvä kuvaaja. Kuvaajan pitää myös ymmärtää laskettelua. Osaavia laskijoita on hauska kuvata.
Pelko oppimisen esteenä
Vaikka Elias on jo onnistunut kaupallistamaan valokuvaamisensa, talvella leipä tulee pöytään rinnetöistä. Hiihdonopettajalle kertyy mäkipäiviä.
– Tälle kaudelle on tullut jo 75 mäkipäivää. Kirjaan muistioon kaikki päivämäärät ja missä tunturilla tai vuorella olen milloinkin käynyt. Loppukaudesta on sitten mukava selata muistiota ja katsoa, kuinka paljon on käynyt mäessä. Ei niitä muuten pystyisi jälkikäteen laskemaan.
Viime keväänä Levillä järjestetty kansainvälinen hiihdonopettajakongressi Interski avasi Eliaksen silmiä hiihdonopetuksen mahdollisuuksiin.
– Täällä oli hiihdonopettajia ympäri maailmaa. Interski avasi käsityksiäni tästä ammatista ja sen mahdollisuuksista kansainvälisesti. Tällä alalla pystyy kehittymään melkeinpä mihin suuntaan tahansa.
Eliaksen työt hiihdonopettajana Levi Ski Resortissa alkoivat marraskuussa ja jatkuvat kauden loppuun saakka. Ryhmiä hänellä on laidasta laitaan.
– Suurin osa on aloittelijoita ja ulkomaalaisia, joiden kanssa treenataan tässä Zero Pointilla ja välillä Southilla. Ihmiset, jotka tulevat Alpeilta, pääsevät aina välillä yllättämään. Jos sellainen henkilö tulee tunnille aloittelijana, se saattaa laskea paremmin kuin moni pitkään laskenut. En tiedä, ovatko ne sitten saaneet jo syntymässä taidon laskea mäkiä, Elias naurahtaa.
Elias ja Leevi Zero Pointin edustalla. Molemmille laskeminen on intohimo.
Kaikille laskemisen aloittaminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa.
– Tunnille saattaa tulla henkilö, joka on fyysisesti hyvinkin lahjakas, mutta pelko estää oppimista. Silloin edetään pikku hiljaa ja tehdään paljon toistoja. South Point on hyvä paikka aloittelijalle, siellä on paljon kivoja vaihtoehtoja hisseistä ja rinteistä. Rohkeasti vain kokeilemaan. Kehitystä syntyy, kun joka päivä ottaa harjoituksiin vaikka vain yhden pienen jutun, mitä ei ole ennen tehnyt, Elias kannustaa.
Tänään Eturinteessä näkyy paljon ulkomaalaisia. Osa etenee auraten, osa hanskaa rennon letkeän kurvailun. Sää on nollassa ja lumi on märkää ja pehmeää.
– Tämä on nyt aika vaikeaa lunta, ei helpointa aloittelijalle, Leevi ja Elias arvioivat.
Ei kiitos kaupungeille
Laskemme alas Zero Pointille. Elias kertoo viihtyvänsä todella hyvin Levillä.
– Levi on elävä paikka ja kehittyy koko ajan. Asun Sirkassa, on lyhyt matka töihin.
Entä tulevaisuus? Eivätkö kaupungit houkuta parikymppistä miestä?
– Jos pitäisi muuttaa etelään, se ei olisi Suomessa, vaan jossain Alpeilla. Mihinkään kaupunkiin en ole varmaan koskaan menossa. Se ei ole mun juttu. Jos ei ole hyviä laskettelupaikkoja ja luontoa lähellä, ei tule mieleenkään muuttaa.
Elias lisää, ettei myöskään osaisi kuvitella talvea ilman lunta.
– Talvi on paras vuodenaika. Kesä on toki kivaa vastapainoa, mutta ei se kuitenkaan ole muuta kuin pieni pakollinen pätkä talvien välissä.
Entä valokuvaaja-Eliaksen haaveet?
– On aina kiva, kun kameran edessä on henkilö, joka on omassa lajissaan tosi taitava. Tykkäisin kuvata ammattilaisia omissa lajeissaan, muussakin kuin laskemisessa, vaikka alamäkipyöräilyssä tai missä tahansa. Olisi myös mukava lähteä joskus kaudeksi Alpeille hiihtokoulu- ja valokuvaushommiin. Seuraan Tero Repoa, joka on kuvannut Alpeilla maailman parhaimpia laskijoita. Tero on mun suuri idoli. Muuten en paljon seuraa, mitä muut tekevät, teen vain omaa hommaani.
Elias Kolin 3 vinkkiä
Aloittelijana rinteeseen? Suuntaa South Pointille. ”En tiedä, missä muualla olisi yhtä hyvä valikoima aloittelijalle. Siellä on rinteet ja hissit tasoittain, voi valita, missä laskee.”
Hyppyjä? ”Levillä on hyvä parkki, Suomen mittakaavassa yksi parhaita.”
Hyviä laskukuvauspaikkoja? ”Metsäreitit ja rinneoffarit. Itse kuvaan enemmän offareilla kuin huolletuissa rinteissä.”