Maalari maalasi maisemaa, keltaista ja punaista
Ruska on puille työteliästä aikaa. Ne nimittäin näkevät vaivaa punaisen värin tekemiseen. Keltainen sen sijaan syntyy vähemmillä ponnisteluilla.
Tänä vuonna ruska tuntuu löytäneen tiensä Lappiin ihmeen ajoissa – jo elokuun puolivälissä kesän vihreys alkoi vaihtua syksyn keltaiseen. Lämpimällä ja kuivalla loppukesällä on tässä näppinsä pelissä. Mutta tiedätkö, mistä varsinaisen ruskan upea väriloisto johtuu? Tuttu selitys on, että puut ottavat runkoon ja juuriin talveksi talteen tärkeitä aineita, kuten yhteyttämiseen tarvittavan lehtivihreän hajoamistuotteita, jolloin jäljelle jäävät värit pääsevät loistamaan valokeilassa. Ruskan värit syntyisivät siis puun talvivarastoinnin sivutuotteena. Tämä selitys ei pidäkään täysin paikkaansa. Tutkijoille ruskan värien perimmäinen syy on edelleen arvoitus.
Värien takana karotenoidit ja antosyaanit
Keltaisten ja oranssien lehtien väristä vastaavat karotenoidi-yhdisteet, kun taas punaisen värin saavat aikaan antosyaanit.
Suomalaisista puista punaisen syyspuvun voivat saada esimerkiksi pihlaja ja vaahtera, mutta tämä väri on selvästi keltaista ja oranssia harvinaisempi meillä pohjolassa.
Keltainen väri vaikuttaa tulevan ilman ponnisteluja, sivutuotteena, mutta punaisen värin tekemiseen kuluu puulta energiaa. Väri ei siis tulekaan esiin ihan vain vahingossa, vaan puu näkee vaivaa punaisen tekemiseen.
Mutta miksi? Joku syy taustalla täytyy olla, ei kukaan huvikseen kuluta energiaa.
On monta teoriaa, miksi puu tekee lehdistään punaiset. Yksi selitys liittyy siihen, että antosyaanit ovat antioksidantteja, jotka toimivat suojelevien henkivartijoiden lailla. Kenties niillä on tärkeä rooli suojella puun lehtiä siinä vaiheessa, kun tärkeitä yhdisteitä siirretään talveksi turvaan.
Ympäri maailmaa tiedetään, että kasvit muuttuvat erilaisissa stressitilanteissa punaiseksi. Syksyn suuret lämpötilavaihtelut yöpakkasineen ovat kasveille stressaavia, jonka vaikutuksilta antosyaanit voivat suojella.
Tästä johtunee myös se, miksi pohjoisessa ruska on paljon upeampi väriesitys kuin etelässä – Lapin alkusyksyyn liittyy usein ääreviä lämpötiloja. Niinpä kasvit tuottavat paljon antioksidantteja, eli antosyaaneja, suojaksi. Ja tämä stressireaktio näkyy meille upeana punaisena maaruskana.
Puillakin punainen väri liittynee stressiin, ainakin osittain. Mutta se ei välttämättä ole koko totuus.
Punainen suojaa kirvoilta?
Erään teorian mukaan punainen väri toimii varoituksena kasvinsyöjille. Että eipä kannata edes yrittää, olen pahanmakuinen puu. Tarkemmissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, etteivät vaikkapa kirvat edes näe punaista. Niinpä selitys on kääntynyt siten, että punainen väri kenties toimii puulle näkymättömyysviittana, joka suojelee lehtiä kirvojen hyökkäykseltä.
Ja toisaalta, mitä haittaa puulle olisi, vaikka sen lehdet syötäisiin, kun se on joka tapauksessa pian pudottamassa ne? Punaiseksi muuttuvilla puilla voi olla etu keltaisiin verrattuna seuraavana kesänä: kirvojen munat talvehtivat puissa ja iskevät niihin kunnolla vasta keväällä kuoriutuessaan. Ehkäpä punainen näkymättömyysviitta ennaltaehkäisee seuraavan vuoden hyönteistuhoja.
Keltaisen taustalla evoluution sattuma
Mutta entäpä keltaiset lehdet? Kirvat sattumoisin näkevät hyvin keltaista väriä ja rakastavat sitä. Tällaiset lehdet vetävät kirvoja puoleensa magneetin tavoin. Lappi on pullollaan kirkkaan keltaisena hohtavia koivuja. Ei kai puu halua houkutella tuholaisia tahallaan? Miksi keltaisiksi muuttuvilla puilla ei olisi suojausstrategiaa kasvinsyöjiä vastaan?
Syy voi löytyä evoluutiosta. Pohjois-Euroopassa keltainen on nykyisin syksyn yleisväri ja punainen on harvinainen. Punaisena hehkuvia puita taas näkee enemmän Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian ruskassa.
Pohjois-Euroopassa jääkaudet ovat vaikuttaneet merkittävästi nykyiseen lajistoon. Alpit etelässä ovat estäneet lajien “pakenemisen” leviävän jäämassan alta, ja monet puulajit ovat hävinneet meiltä. Samalla ovat hävinneet kasvinsyöjät, jotka aikoinaan kiusasivat puita. Viime jääkauden jälkeen tänne levittäytyneillä puulajeilla on ollut erilainen tilanne kuin muualla – niillä ei ehkä ollutkaan niin paljoa hyönteisiä kiusanaan. Ehkei puilla ollut tarvetta suojella lehtiään niin hanakasti. Tuholaispaineen puuttuessa täällä ovat yleistyneet keltaiseksi värjäytyvät puut.
Puiden sielunmaisemaa on hankalaa tulkita. Mitä enemmän puita tutkitaan, sitä enemmän kysymyksiä ne herättävät. Varmaa on, että me ihmiset tiedämme vain pintaraapaisun niiden elämästä.
Vaikkei varmoja vastauksia ruskan värien perimmäiseen syyhyn vielä ole, saamme onneksi ihailla puiden ja muiden kasvien syysasusteita. Minkä kasvin syyspuku on sinusta hienoin?
-------------------------
RUSKAVAHTI KERTOO, MISTÄ LÖYTYY PARAS RUSKA?
Kansainvälistä matkailua edistävä Visit Finland on julkaissut verkossa tekoälyä hyödyntävän Ruskavahti-palvelun (Autumn Foliage Live), joka kertoo milloin ja mihin päin Suomea kannattaa matkustaa, jos haluaa päästä nauttimaan kauneimmasta ruskasta.
Ruskatilannetta ennustetaan tekoälyn avulla ja tulokset viedään helppokäyttöiseen karttanäkymään. Palvelu hyödyntää muun muassa koko Suomen alueelta kerättyä tiekamera-aineistoa havaitakseen ruskan etenemisen syyskauden aikana. Tekoäly prosessoi ja jalostaa kerätyistä kuvista informaation, yhdistää sen säätilasta saatavaan tietoon ja luo näkymän ruskan vaiheista aina Hangosta Enontekiöön saakka.
Käy kurkkaamassa: visitfinland.com/en/autumn-foliage-live
Tutkijoille ruskan värien perimmäinen syy on edelleen arvoitus.