Erkki Kemppi käytti Levin Sanomien toimittajaa ihailemassa Kittilää ja Leviä lintuperspektiivistä. Lentopelinä reissulla oli Aavahelukan ilmailukerhon 50-vuotias Piper.
Maalla, merellä ja ilmassa
Laivan IT Controller, lentäjä, lastenhoitaja, kahvilayrittäjä, kengittäjä… Kun kuuntelee Erkki Kempin tarinaa, jokainen käänne yllättää. Mutta nyt on aika asettua aloilleen. Kemppi löysi oman satamansa Leviltä, ja edessä on hänen uuden yrityksensä Arctic House Safariksen ensimmäinen talvikausi.
Kurkkaus siiven alle, kurkkaus toisen siiven alle. Kaikki ok. Peräsin, siivekkeet ja potkuri. Kunnossa. Moottorinpellit auki ja öljytikku ylös. On öljyä. Erkki Kemppi kiertää tottuneesti Aavahelukan Ilmailukerhon punavalkoista Piper PA 28-151 Warrioria. Tummat pilvet roikkuvat raskaina, mutta Kemppi arvioi lentosään siitä huolimatta varsin mainioksi. Jonkun kuuron taivas saattaa ripsauttaa, mutta tuuli on kohtuullinen.
Loikkaamme siiven kautta koneeseen. Bensaa on tarpeeksi ja painolaskelma täsmää. Turvavyöt kiinni ja kuulokkeet päähän. Kemppi plärää omia muistiinpanojaan ja kertoilee samalla toimenpiteistä, jotka on tehtävä ennen lentoa.
– Aavahelukan alue on valvomatonta ilmatilaa eikä lentosuunnitelmaa tarvitse tehdä, mutta koska lennämme Leville, pitää tietää, onko Kittilän kenttä auki. Jos se on auki, on tehtävä lentosuunnitelma.
Kello käy iltaseitsemää, Kittilän kenttä on suljettu. Voimme siis nousta taivaalle ilman lentosuunnitelmaa. Kemppi starttaa moottorin ja Piper murahtaa käyntiin. Ikää koneella on 50 vuotta, mutta Kemppi kertoo, ettei se ole luku eikä mikään tällaiselle pienkoneelle.
– Seuraavaksi pitää tarkistaa vielä öljynpaineet ja lämmöt, Kemppi sanoo.
– Kaikki on, kuten pitääkin, hän toteaa ja ilmoittaa lentokentän taajuudelle, että tässä oltaisiin lähtöä tekemässä.
Ennen lentoa on tarkistettava koneen kunto.
Öljyt chek! Ennen lentoa on pitkä lista tarkistettavia asioita.
Kiitotie on vapaa, ja piper rullaa asemiin. Kemppi tarkistaa vielä ohjaimen ja nopeusmittarin. Sitten mennään. Lyhyen kiihdytyksen jälkeen Aavahelukan lentokenttä jää taakse, ja kone nousee höyhenen kevyesti 3000 jalkaan.
– Se on noin kilometri, Kempin ääni rahisee kuulokkeissa.
Kaarramme Yllästunturin ohi kohti Kittilää. Alla vilahtelee tuttuja maisemia lintuperspektiivistä: tuntureita, autoteitä, laajoja vaalean vihreitä soita ja suuria alueita tummanpuhuvaa metsää.
Kun lähestymme Kittilän ilma-aluetta, Kemppi ilmoittaa muulle liikenteelle, mistä tulemme ja minne aiomme.
– Ylitämme Kittilän lentokentän ja kierrämme Levitunturin.
Kittilän ilmatilassa on hiljaista tähän aikaan vuodesta. Kesäisin Kemppi lentää paljon myös Vaasassa, jossa hän vie laskuvarjohyppääjiä taivaalle.
Kätkätunturi maastoutuu Leviä paremmin. Levi hissityömaineen erottuu keskeltä metsäistä maisemaa. Alla kiemurtelee tie Utsuvaaraan. Iglut Utsuvaaran huipulla näyttävät pieniltä kiiltäviltä koppakuoriaisilta yläilmoista katsottuna.
Luulin, että pienkoneen kyydissä pelottaisi, mutta vielä mitä, hymyilyttää! Ja hymyilyttää myös Kemppiä, vaikka alla on lukemattomia lentokertoja.
– Onhan tämä hienoa. Taivaalla näkee upeita pilviä, myrskyjä, ukkosia, sadetta ja kuten tänään, sateenkaaria. Eikä täällä ole ruuhkaa, Kemppi naurahtaa.
Lentosää oli Kempin mukaan hyvä, vaikka välillä vähän satoi. Näimme taivaalla myös komean sateenkaaren.
Uniikkeja elämyksiä kohtuuhinnalla
Lentoreissusta on pari viikkoa. Istumme Kempin yksiön sohvalla Levillä, lähellä South Pointia. Parin kilometrin päässä on Kittilän lentokenttä. Aavahelukan lentokentälle puolestaan on matkaa yli 60 kilometriä.
– Aavahelukan ilmailukerhon koneen vuokraaminen on edullista, mutta jos olisi oma kone tuossa Kittilän kentällä, ei tarvitsisi suunnitella niin tarkkaan, milloin haluaa lentää. Voisi vain lähteä.
Kemppi haaveilee omasta koneesta.
– Ja jonain päivänä takuulla omistan oman koneen, hän sanoo varmana.
Kempin asunto on sisustettu harkituilla ja merkityksellisillä esineillä. Ne ovat muistoja eletystä elämästä ja pieniä paloja reissuista maailmalta. Pian Kemppi luo muistoja muille – Levin kansainvälisille matkailijoille. Hänen yrityksensä, Arctic House Safaris, aloittelee ensimmäistä talvikauttaan.
– Kun pari vuotta sitten muutin Leville, tein täällä päätyöni ohessa hommia eri paikoissa matkailun parissa. Tykkäsin tosi paljon siitä, miten Levillä toimitaan ja pidetään yhtä, Kemppi kehuu.
Samalla hän löysi kehittämisen paikkoja ja tilaa omalle yritysidealleen.
– Safari- ja elämysmatkailuyrityksiä on paljon, mutta ne tarjoavat joko bulkkia isoille ryhmille tai todella korkean hinnan yksityispalveluita. Minä keskityn privaan, uniikkeihin elämyksiin ja räätälöityihin retkiin, mutta sellaisella hinnalla, etteivät retket ole pelkästään prinssien saavutettavissa, vaan myös ihan tavallisten perheiden, Kemppi suunnittelee.
Yrityksellä ei ole kiinteää toimipistettä mutta liikuteltava löytyy.
– Kaikki tarvittava on vedettävässä lämpimässä vaunussa, joka toimii sekä varusteiden säilytyspaikkana että asiakkaiden odotustilana. Retki voidaan aloittaa ihan mistä tahansa. Jos hotellin asiakas tai mökillä majoittuva perhe haluaa retkelle suoraan hotellin ovelta tai mökin pihasta, se onnistuu.
Kemppi valjastaa maailmaa nähneen Landrover Defenderinsä yrityksen käyttöön. Kuvassa miehen edellinen auto. Nykyistä tuunataan parhaillaan sisätiloiltaan täysin uuteen kuosiin. Kuva: Arctic House Safaris
Kemppi vetää vaunua Landrover Defenderillä, joka sekin on tämän kesän aikana valjastettu asiakaspalvelukäyttöön.
– Olen seikkaillut autolla melkein kaikissa Euroopan maissa, niin suurkaupungeissa kuin vuoristoissakin. Nyt koko sen sisus on purettu ja rakennetaan uusiksi. Jatkossa autoa voi käyttää myös esimerkiksi privaatteihin lentokenttäkuljetuksiin.
Kemppi on parin vuoden aikana kasvattanut verkostoaan Levillä. Hän uskoo vakaasti yhteistyön voimaan.
– En halua kilpailla, vaan tehdä omaa juttuani ja tarjota lisää vaihtoehtoja ja yhteistyömahdollisuuksia.
Kun maailma kutsui, Kemppi vastasi
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kemppi tekee omaa juttuaan. Kun hänen tarinoitaan kuuntelee, kahvi meinaa unohtua ja jäähtyä kuppiin. Vaikka kempillä on ikää vasta reilut 30 vuotta, elämä on ehtinyt viedä seikkailunjanoista miestä milloin minnekin. Kun kysyn, mistä hän on kotoisin, vastaus kuuluu, että “suurimmaksi osaksi Keravalta”.
– Vartuin ja kasvoin Keravalla, mutta vanhempani olivat merillä töissä. He ovat aina tykänneet reissata. Kun olin lapsi, emme käyneet esimerkiksi ravintoloissa syömässä, vaan säästimme aina rahat matkoihin, Kemppi muistelee.
Ei siis ollut mikään yllätys, kun hän lähti ensimmäisen kerran yksin Britteihin jo 15-vuotiaana. Amerikka kutsui, kun ikää oli 17 vuotta.
– Olin silloin kova lautailemaan ja ajattelin, että pääsen lautailemaan johonkin makeaan paikkaan. Houstaaja valitsi sitten minulle perheen Teksasista, Kemppi nauraa.
Niin, Allenin kaupungissa lähellä Dallasia ei lautailtu.
– Mutta siellä opettelin ratsastamaan, Kemppi kehaisee.
Teksasissa hän kävi koulua 5500 opiskelijan lukiossa.
– Se avasi silmiäni, ja muutuin ihmisenä todella paljon. Jenkit tykkäävät small talkista, kehuvat paljon ja ovat sydämellisiä. Rohkaistuin itsekin avoimemmaksi ihmiseksi. Kun tulin takaisin Suomeen, pahinta oli se, kun istuit jonkun suomalaisen viereen, ja suomalainen otti etäisyyttä, Kemppi hymähtää.
Suomessa hän ryhtyi opiskelemaan matkailualaa ja matkailupalvelujen tuotteistamista.
– Sieltä saakka, yli kymmenen vuoden takaa, minulla on ollut tunne, että haluan tehdä jotain matkailuun liittyvää.
Ja tavallaan hän on jo tehnytkin. Kemppi aloitti jo nuorena työt laivalla.
– Aluksi menin MS Nordlandiaan [nyk. Eckerö Line] blokkaajaksi ja kahvilatyöntekijäksi. Pesti vaihtui milloin mihinkin. Välillä oli ravintolaa, välillä tiskejä, välillä infoa. Laivalla ei oikeastaan ole mitään osastoa, jolla en olisi ollut töissä.
Vuonna 2014 Kemppi otti välivuoden laivalta ja lähti Australiaan.
– Ensin lomailin, mutta sitten hain au pairiksi erääseen perheeseen. Vastuullani oli kolme lasta: 14-, 12- ja 5-vuotiaat. Lisäksi hoidin perheen vastasyntynyttä, kun perheen äiti teki kotona töitä. Tein ruoat, pesin pyykit ja ruokin hevoset, kanat ja kissat. Nautin ajastani siellä, ja olen yhä perheen kanssa yhteyksissä.
Jo ennen Australian irtiottoa Kempillä oli virinnyt mielenkiinto lentämistä kohtaan.
– Ehdin olla Ausseissa kahdeksan kuukautta, kunnes otin yhteyttä lentokouluun Suomeen. Pääsin sisään, myin silloisen autoni ja sain autosta rahat lentolupakirjaan.
Kemppi suoritti ensin Suomessa yksityislentäjän tutkinnon, ja sen jälkeen hän palasi Teksasiin opiskelemaan mittarilentoa.
– Alkuperäisenä ajatuksenani oli edetä asteittain liikennelentäjäksi.
Mutta vastaan tuli taas uusi polku.
– Suomessa päätin, että haluankin taas kokeilla jotain ihan uutta. Olen nuoresta pitäen tykännyt leipoa, ja oli hyvä hetki perustaa oma kahvila-ravintola. Olikohan se 2017, kun avasin Turkuun kahvilan, jonka tuotteet olivat maidottomia, gluteenittomia ja sokerittomia. Mitään keinotekoista ei käytetty, tuotteet makeutettiin muun muassa kookosnektariinilla. Kaikki leivottiin itse.
Kahvilasta tuli heti todella suosittu.
– Yhdeksän kuukauden jälkeen totesin, että tykkään tehdä projekteja, mutta kahvilabisnes ja ravintolamaailma eivät ole minun juttuni. Vaikka firma tuotti hyvin ja asiakkaita kävi, jotain puuttui. Myin kahvilan työntekijälleni. Siellä se kahvila on vieläkin olemassa yliopiston ja keskussairaalan vieressä.
Lennonjohtaja, poliisi vai kengittäjä?
Vaikka Australia, Teksas ja Turku veivät miestä, yhtä hän ei jättänyt: merta. Työpaikka laivalla oli ja pysyi erilaisten irtiottojen rinnalla.
– Vuosien saatossa etenin laivalla IT Controlleriksi, joka on vastuussa laivan koko tietotekniikasta ja rahaliikenteestä. Sitä teen yhä. Olen kymmenen päivää töissä ja kymmenen vapaalla. Käyn töissä Leviltä käsin. Joskus on vähän säätämistä lentojen kanssa, mutta yleensä matkat ovat järjestyneet hyvin, Kemppi kertoo.
Ja jotta elämä ei kävisi tylsäksi, aina silloin tällöin Kemppi on opiskellut uutta. Korona-aikaan hän pyöritteli kolmea vaihtoehtoa: opiskelisiko lennonjohtajaksi, poliisiksi vai kengittäjäksi.
– Jep, tosi laaja skaala, Kemppi nauraa.
– Tykkään kokeilla kaikkea.
Lennonjohtoon hän haki jo toista kertaa. Tällä kertaa haku kaatui viimeisen pääsykoekierroksen toiseksi viimeiseen tehtävään.
– Huolimattomuusvirhe. Tiesin heti, että se oli siinä.
– Poliisikoulun pääsykokeisiin opiskelin paljon, mutta ennen pääsykokeita mursin solisluuni Levillä rinteessä. Siinä meni se.
Jäljelle jäi kengittäjäkoulu.
– Minut hyväksyttiin Ypäjän hevosopistoon. Olen aina tykännyt tehdä töitä eläinten kanssa. Kengitin aina silloin tällöin siellä täällä. Se on edelleen kiva harrastus.
Harrastusten kautta Kemppi päätyi myös Leville.
– Olen aina tykännyt olla Lapissa. Pidän Lapin luonnosta ja rauhasta. Teimme kavereideni kanssa reissuja pohjoiseen. Niiden myötä aloin miettiä, että mitä jos asuisin täällä.
Kun Kemppi pohti muuttoaan Lappiin, vaakakupissa oli Levin lisäksi Utsjoki.
– Valitsin Levin, koska minulla oli täällä entuudestaan muutamia tuttuja. Ja Leviltä löytyy kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Lentokenttä on lähellä ja töihin pääsee helposti.
Hyvä tasapaino löytynyt
Nyt Kempillä on edessään kokonaan uudenlainen elämänvaihe: hän on irtisanoutunut työstään laivalla.
– Viimeinen työvuoroni merellä on loka–marraskuun vaihteessa. Pakko myöntää, että jännittää, mutta tiedän, että on aika jatkaa eteenpäin, jotta pystyn taas kehittämään itseäni.
Yrityksen perustaminen on tuntunut Kempistä omalta jutulta, ja hän suunnittelee innolla talvikautta. Kemppi avaa läppärinsä ja esittelee uusia verkkosivujaan: Explore the unknown – Arctic House Safaris.
– Täällä on jo kaikki valmiina, hän iloitsee.
– Moottorikelkka-, lumikenkä- ja pilkkiretket, poro- ja huskytilavierailut, kulttuuriretket, Kemppi selaa palveluita.
– Lisäksi tarjoan myös valokuvausta, hän lisää.
Kemppi korostaa, että haluaa tarjota palveluita, joita muilla ei ole.
– Muutkin vievät kelkkailemaan, mutta minä haluan tehdä retkestä elämyksellisemmän, tuoda esille Suomen ja Lapin luontoa ja kulttuuria. Jokainen retki suunnitellaan retkipäivän sään ja asiakkaiden mukaan.
Revontuliretkikin löytyy listalta. Miten olisi revontuliretki pienlentokoneella?
– Revontulilentojen tekeminen on todella kallista hommaa nykyisen lainsäädännön takia. Heti kun lait muuttuvat lupien suhteen, haluaisin ilman muuta tehdä revontulilentoja. Kysyntää olisi kyllä ihan älyttömästi, Kemppi uskoo.
Hän sulkee läppärinsä ja nojaa sohvaan. On vielä yksi kysymys: maltatko ihan oikeasti asettua aloillesi kaiken kiertämisen jälkeen?
– Viime talvena otin osittaisen virkavapaan laivalta ja olin neljä kuukautta Levillä. Kokeilin, miltä se tuntuu. Hyvältä tuntui. Luulen, että tästä muodostuu hyvä tasapaino: talvikausi tehdään täysillä töitä, kesällä voi sitten taas seikkailla ympäri maailmaa, Kemppi summaa.
Lennon jälkeen tehdään vielä viimeiset kirjaukset seuraavaa lentäjää varten.
Keskityn uniikkeihin elämyksiin ja räätälöityihin retkiin, mutta sellaisella hinnalla, etteivät retket ole pelkästään prinssien saavutettavissa, vaan myös ihan tavallisten perheiden.