Metsähallituksen tuvissa ei saa enää käyttää retkikeitintä

Renko Satu
5.2.2025

Syk­syl­lä 2024 Pel­ko­sen­nie­mel­lä Kar­hun­juo­ma­lam­men päi­vä­tu­vas­sa rä­jäh­ti ret­ki­kei­tin. On­net­to­muus sai Met­sä­hal­li­tuk­sen tar­kis­ta­maan tu­pa­e­ti­ket­ti­ään ret­ki­keit­ti­mien käy­tön ja tuh­kien kä­sit­te­lyn oh­jei­den osal­ta. Päi­vi­tet­ty­jen oh­jei­den myö­tä ret­ki­keit­ti­men käyt­tö ei ole enää sal­lit­tua tu­vis­sa pa­lo­tur­val­li­suus­syis­tä. Met­sä­hal­li­tus muis­tut­taa, et­tä kei­tin­ten kans­sa saa ol­la tark­ka­na myös ul­ko­na.

– Oman ret­ki­keit­ti­men käyt­tö­oh­jee­seen kan­nat­taa tu­tus­tua hy­vis­sä ajoin en­nen ret­keä, jot­ta osaa käyt­tää kei­tin­tä maas­tos­sa. Tal­vel­la ve­den keit­tä­mi­nen tai ruo­an val­mis­ta­mi­nen ret­ki­keit­ti­mel­lä vie huo­mat­ta­vas­ti enem­män ai­kaa kuin ke­säl­lä. Ly­hyil­le ret­kil­le voi ot­taa mu­kaan kuu­maa vet­tä ter­mos­pul­los­sa ja eväät pa­kat­tu­na niin, et­tei­vät ne jää­dy pak­ka­ses­sa, Met­sä­hal­li­tuk­sen Luon­to­pal­ve­lu­jen vir­kis­tys­käy­tön eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Erk­ki Ol­li­la suo­sit­te­lee.

Vinkkejä autiotupien käyttöön

Tau­ko­paik­ko­jen hal­ko­va­joi­hin tai si­säl­le tu­piin va­rat­tu kui­va­kin polt­to­puu eri­tyi­ses­ti tun­tu­ri­a­lu­eil­la voi kos­tua tal­ven vaih­te­le­vis­sa olo­suh­teis­sa ei­vät­kä ha­lot syty hel­pos­ti ka­mii­nan pe­säs­sä tai tau­ko­pai­kal­la. Ota tar­vit­ta­es­sa mu­kaan sy­tyk­kei­tä tai vuo­le kie­hi­siä tu­len syt­ty­mi­sen var­mis­ta­mi­sek­si.

Tal­ven kyl­myy­des­sä tu­pien sei­nät ja ra­ken­teet ke­rää­vät kos­teut­ta ja läm­mi­tyk­ses­sä on ol­ta­va mal­til­li­nen. Tupa ei läm­piä tal­vel­la het­kes­sä. Tu­tus­tu ka­mii­nan toi­min­taan ja sen omi­nai­suuk­siin en­nen tu­len sy­tyt­tä­mis­tä. La­taa ka­mii­naan ker­ral­laan koh­tuul­li­nen mää­rä polt­to­puu­ta.

Ret­keil­les­sä kos­tu­nei­ta tai sa­tees­sa kas­tu­nei­ta vaat­tei­ta tai va­rus­tei­ta ei saa kui­vat­taa suo­raan ka­mii­nan pääl­lä tai lii­an lä­hel­lä sitä. Vaat­teet voi­vat pu­do­ta ka­mii­nan pääl­le ja sy­tyt­tää tu­li­pa­lon.

Pol­ta kynt­ti­lää ai­na pa­la­mat­to­mal­la ja ta­sai­sel­la alus­tal­la, ja sam­mu­ta kynt­ti­lä en­nen nuk­ku­maan­me­noa.

Jos ai­ot yö­pyä tu­vas­sa, ota ret­kel­le mu­kaan oma yh­dek­sän vol­tin pa­ris­to pa­lo­va­roi­tin­ta var­ten.

Au­ti­o­tu­pia ei saa käyt­tää yri­tys­toi­min­nan yö­py­mis­paik­ka­na.

Tuhka on turvallisuusuhka

Tu­pa­tur­val­li­suu­teen liit­tyy myös puun pol­tos­ta syn­ty­vän tuh­kan kä­sit­te­ly. Met­sä­hal­li­tuk­sen tu­pia huol­ta­vat oma hen­ki­lös­tö ja huol­to­y­rit­tä­jät, jot­ka tyh­jen­tä­vät ka­mii­noi­den pe­sis­tä tuh­kat huol­to­käyn­neil­lään. Älä siis tyh­jen­nä tuh­kaa pe­säs­tä, el­lei se ole ai­van vält­tä­mä­tön­tä. Tuh­kaa saa kä­si­tel­lä vain jääh­ty­nee­nä, ja se tyh­jen­ne­tään asi­an­mu­kai­seen as­ti­aan, ku­ten me­tal­li­seen san­koon, ja vie­dään ulos tu­vas­ta sil­le tar­koi­tet­tuun paik­kaan. Tuh­ka voi ky­teä jopa vii­kon ja lei­mah­taa tu­leen äk­ki­ar­vaa­mat­ta.