Laura Peippo, Minttu Vuorinen ja Tuomas Jääskö kannustavat nuoria tarttumaan uuteen palveluun. Kuvasta puuttuu Kittilän seurakunnan nuorisotyöntekijä Aarni Laulu.
Nuorille suunnattu Walk in talk -toiminta käynnistyy Kittilässä
Kittilässä alkaa huhtikuussa uusi, nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu keskustelupalvelu.
Walk in talk on 12–29-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen palvelu, jossa tarjotaan ammatillista keskusteluapua. Tapaamiset ovat maksuttomia ja avoimia kaikille nuorille taustasta, uskonnollisesta katsomuksesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Palvelun järjestävät Kittilän kunnan nuorisopalvelut, Kittilän seurakunnan nuorisotyö sekä Levi Wellness Clubin yrittäjä Laura Peippo.
"Ideana on, että nuoret ja nuoret aikuiset voivat tulla juttelemaan turvallisen aikuisen kanssa matalalla kynnyksellä. Keskusteluihin saavutaan ilman ajanvarausta ja niiden aikana nuori voi jutella mistä tahansa mielen päällä olevista asioista", kertoo Tuomas Jääskö Kittilän kunnan etsivästä nuorisotyöstä.
Walk in talk-tapaamisissa ei ole kyse terapiasta, vaan ammatillisesta keskusteluavusta ratkaisukeskeisellä työotteella. Keskustelujen tarkoituksena on tukea mielen hyvinvointia ja tarjota nuorille tilaa luottamukselliselle ja anonyymille keskustelulle.
Minttu Vuorinen etsivästä nuorisotyöstä uskoo, että palvelulle on Kittilän kunnan alueella tarvetta. Se, miten moni nuori löytää paikalle, on kuitenkin vielä täysi mysteeri.
"Etsivässä nuorisotyössä tapaamme myös yhteiskunnasta syrjäytyneitä nuoria, joille pelkästään asunnosta poistuminen voi olla lähes mahdotonta. On kuitenkin tärkeää, että kokeilemme tarjota avointa keskusteluapua myös niille nuorille, joille sosiaalisen kanssakäymisen kynnys ei ole yhtä korkealla", hän kertoo.
"Mikäli paikalle saapuu yksikin nuori, joka kokee olonsa paremmaksi keskustelun jälkeen, olemme onnistuneet tavoitteessamme", Jääskö lisää.
Aikuisten rooli on tärkeä
Walk in talk on alun perin seurakuntien kehittämä toimintamalli, jota toteutetaan eri puolilla Suomea. Lapissa toimintaa järjestetään Kittilän lisäksi Rovaniemellä ja Kemissä.
Alustavasti Walk in talk-tapaamiskertoja järjestetään Kittilässä ja Sirkassa kolmena torstaina huhtikuussa. Ensimmäisten tapaamisten pohjalta toiminnalle suunnitellaan jatkoa tarpeen mukaan.
"On upeaa, että olemme saaneet tärkeään yhteistyöhön mukaan kolme täysin erilaista tahoa. Toivon kovasti, että toiminnan myötä pystymme häivyttämään pikkuhiljaa myös mielenterveysasioihin ja muihin elämän haasteisiin liittyvää häpeällisyyden stigmaa", Laura Peippo sanoo.
Peippo toivoo, että tieto tarjolla olevasta keskusteluavusta tavoittaisi mahdollisimman monet apua tarvitsevat nuoret. Tiedon leviämisessä olennaisessa osassa ovat lasten huoltajat ja muut heidän elämässään olevat aikuiset ihmiset.
"Jokainen meistä voi tehdä jotain: Jakaa omia kokemuksiaan, rohkaista nuorta mukaan toimintaan tai tarjoutua vaikka saattamaan, mikäli paikalle saapuminen jännittää. On tärkeää, että jokainen nuori ymmärtää, ettei avun hakemisessa ole mitään noloa tai väärää", hän painottaa.