Tämä syksy ja alkutalvi on ollut revontulibongareille herkullista aikaa.
Oi revontulet, missä te olette?
Vaikka kaamoksen värit ja tähtitaivas ovat upeita, kyllähän Lapin loman kruunaa kunnon revontulishow. Mutta milloin taivaantulia voi nähdä, ja missä niitä kannattaa ihastella? Me teimme tähtikirkkaana yönä täsmäiskun kolmeen revontulispottiin Levin tuntumassa. Miten meidän kävi, se selviää tästä jutusta.
Revontulet ja lumi. Niiden perässä matkustetaan maailman toiselta puolelta saakka Suomen Lappiin. Kumpaakaan näistä ei kuitenkaan voi ottaa itsestäänselvyyksinä. Lunta jouduttiin tänä vuonna odottelemaan vähän tavallista pidempään, mutta kun maa marraskuun puolivälissä sai kunnollisen kerroksen lunta, ei tarvinnut enää murehtia lumen perään. Revontulet sen sijaan ovat vähän kinkkisempi juttu, ja tästä luonnonilmiökaksikosta se haastavampi. Revontulet kun tulevat ja menevät oman mielensä mukaan – milloin illalla ja milloin yöllä, välillä esiintyen tuntikausia ja toisinaan vain muutaman minuutin.
Lapissa revontulia voi nähdä jopa joka toinen yö tai useamminkin. Tämä syksy ja alkutalvi ovat olleet revontulibongareille herkkua – revontulet ovat koristaneet taivasta elokuun loppupuolelta saakka lähes kaikkina kirkkaina iltoina tai öinä.
Useimmiten siis ainoa este sinun ja revontulten välissä ovat pilvet. Lapissa keskimäärin kaksi seitsemästä yöstä on kirkkaita. Jos olet Lapissa kymmenen päivää, ovat todennäköisyydet puolellasi.
Matkaan!
Jos satut Lapin lomallesi juuri lumisateisen jakson aikaan, revontulet saattavat jäädä näkemättä. Eikä revontulten bongaaminen ole helppoa aina meille paikallisillekaan – etenkään jos haluaisi juuri tietyllä viikolla päästä kuvaamaan taivaantulia. Tätä juttua varten seurasimme sää- ja revontuliennusteita parin viikon ajan. Meillä oli kalentereissamme varattuna useampi ilta, joille ennustettiin kirkasta säätä. Vasta kolmantena näistä illoista meitä onnisti – oli täysin pilvetöntä.
Otin testiin maksuttoman Aurora Alert -revontulisovelluksen, josta voi seurata Levin revontulitilannetta. Sovellus antaa reaaliaikaisen hälytyksen puhelimeen, kun olosuhteet ovat otolliset revontulien näkemiseen Levillä.
Koska revontulet voivat olla nopeasti ohi, päätin olla ajoissa ulkona. Vaikka revontulisovellus ei antanut merkkejä revontuliaktiivisuudesta, kiskoin vaatetta ylleni jo iltakuuden aikaan, ja hain ystäväni Lauran autoni kyytiin.
Valitsimme Visit Levin laatimasta uudesta revontuli-spottauskartasta pari potentiaalista paikkaa revontulten katselemiseen: Levin huipun ja Muoniontien 2030:n, jonne on matkaa 22 kilometriä Levin keskustasta.
Levin huipulla on hyvä katsella tähtritaivasta ja revontulia. Otsalamppu kannattaa sammuttaa hyvissä ajoin ja antaa silmien tottua ensin pimeään.
Ensimmäiseksi suuntasimme auton keulan kohti Levin huippua. Jätimme auton parkkipaikalle Ravintola Tuikun tuntumaan. Ylhäällä tunturissa ei ollut pakkasta paljoakaan, mutta tuuli oli sitäkin purevampi – muista siis pukeutua lämpimästi, kun lähdet revontuliretkelle.
Kiersimme Tuikun taakse ihailemaan tummaa taivasta, mutta vihreästä väristä emme nähneet vilaustakaan. Tarkistin kännykän kompassista, missä suunnassa on pohjoinen. Revontulet kun näkyvät useimmiten pohjoisella taivaalla.
Tunti vierähti, eikä tulia näkynyt. Huipulla meitä kuitenkin ihastuttivat tummalla taivaalla välkkyvät tähtikuviot ja tykkylumiset puut, jotka muodostivat otsalamppujen valossa hauskoja satumaisia hahmoja.
Visit Levin revontulibongauskartan saa paperisena matkailuneuvonnasta. Sen voi napata itselleen myös paperisesta Levin Sanomista tai printata osoitteesta levi.fi.
Seuraavaksi kohteeksemme otimme Muoniontie 2030:ssa sijaitsevan revontulien ihasteluun tarkoitetun alueen. Matkan aikana Laura tutkaili erilaisia revontuliennusteita – tässä kohtaa näytti jo vahvasti siltä, että illan revontulisaldo jäisi laihaksi.
Muoniontien varressa sijaitsevalla alueella ei ollut muita. Kun sammutin auton valot, totaalinen pimeys kietoi meidät sisäänsä. Matkailukeskuksen valot eivät yletä tänne saakka eli paikka on täydellinen revontulten ihasteluun – jos niitä sattuu näkymään. Me jouduimme jälleen tyytymään tähtitaivaaseen.
Päätimme pitää autossa neuvonpidon – jatkaisimmeko retkeämme vai luovuttaisimmeko? Nautimme samalla eväät: kuumaa glögiä ja pipareita. Täydelliset eväät kylmään iltaan.
Revontuliennusteet eivät olleet puolellamme: taivas pysyisi tänä yönä mustana. Sääennuste puolestaan näytti lähestyvää lumisaderintamaa, joka niin ikään heikentäisi mahdollisuuksiamme nähdä revontulia.
Kello oli puoli kymmenen, kun päätimme päättää retkemme. Sovimme, että teemme uuden retken vielä joulukuussa.
Seuraavana aamuna, kun poimin kännykän sänkyni vierestä yöpöydältä, huomasin, että Aurora Alert -sovellus oli hälyttänyt kello 00.10. Yöllä oli kuin olikin ollut revontulet. En tiedä, minkälainen show tällä kertaa oli ollut, mutta minä nukuin onneni ohi – kännykkäni kun oli ollut äänettömällä.
Leikkaa tästä itsellesi kartta, josta näet parhaat paikat revontulien ihasteluun. Kartan on tuottanut Visit Levi. Osoitteesta levi.fi löydät lisää revontulisisältöjä.
Levillä on otettu käyttöön maksuton, nopea ja luotettava Aurora Alert -revontulisovellus. Sovelluksen voi ladata helposti Google Playsta tai App Storesta. Sovellus hälyttää, kun revontulet voimistuvat. Käyttäjänä voit seurata tilannetta live-kameran kautta joko sovelluksessa tai Levi Laplandin YouTube-kanavalla. Reaaliaikaiset kuvat päivittyvät kerran minuutissa.
Ilmatieteenlaitos laatii avaruussääennusteen joka arkiyöksi.
Vihreä väri kertoo happirikkaasta ilmakehästä
Meille tuttu vihertävä revontulivalo johtuu ilmakehän koostumuksesta juuri tällä planeetalla. Revontulet tanssivat tyypillisesti 100–200 kilometrin korkeudessa, missä aurinkotuulen varautuneet hiukkaset törmäävät ilman kaasuatomeihin. Ilmakehä koostuu noissa korkeuksissa suurelta osin hapen atomeista, ja hiukkastörmäyksessä syntyy vihertävää valoa. Harvinaisempi punainen valo tarkoittaa, että aurinkotuulen hiukkaset reagoivat yläilmakehän hapen kanssa vielä korkeammalla, 140–300 kilometrissä. Revontulen alareunassa joskus erottuva violetti valo sen sijaan syntyy alempana ilmakehässä, missä hiukkaset törmäävätkin typen molekyyleihin. Revontulet ovat erivärisiä eri planeetoilla, riippuen niiden kaasukoostumuksesta.