Reijo Raekallio ja hänen puolisonsa maria Grandell ovat pyörittäneet galleriaa yhdessä jo 30 vuotta. Maria on toiminut Reijon apumuistina elämäkerran kirjoittamisessa.
Reijo Raekalliosta elämäkerta – ”On ollut aikaa maata ja kirjoittaa”
Galleria Raekallio täyttää 35 vuotta, taulumyynnissä ylittyi kesällä 3000 teoksen rajapyykki ja Reijo Raekallion ja Maria Grandellin yhteiseloakin tulee täyteen 30 vuotta. Kun Raekallion syöpä kesällä otti takapakkia, oli aika nivoa elämä ja muistot kansien väliin.
Veikko Erkkilä nostaa laukustaan ison nipun A4-printtejä Galleria Raekallion pirttipöydälle. Siinä se on, Pöntsön taidemaalarin elämä. Tai siis se, mitä kesän aikana on saatu paperille – ja sitä on paljon.
– Mitä tykkäät kansikuvasta? Veikko tiedustelee ja naputtaa sormellaan kuvaa, jossa kiihkeä mustahiuksinen hiihtäjä ylittää jänkää, seuranaan käkkyrämännyt ja synkkä taivas.
Teos on nimeltään Hiihtäjä. Se on Reijo Raekallion nuoruuden työ. Työ, jota Reijo itse pitää taiteilijanuransa yhtenä lähtölaukauksista.
– Se on yhä täällä galleriassa, tuolla toisessa huoneessa ikkunan yllä, Reijo kertoo.
– Kerran tässä kävi Kambodžasta nainen, joka olisi halunnut ehdottomasti ostaa Hiihtäjän. Hän sanoi, että pyydä mitä vain, hän maksaa. En uskaltanut sanoa mitään, kun ajattelin, että se piru vie vielä oikeasti ostaa sen. Sanoin, että ota joku muu. Tai vaikka painokuva Hiihtäjästä. Taulu jäi seinälle eikä mikään muu kelvannut, Reijo muistelee.
Selaan kirjavedoksen sivuja: elämää, kohtaamisia, taidetta, tarinoita.
– Sanoin Veikolle, että pitää kirjoittaa sellaista, mitä ihmiset lukevat. Ei jaaritella siitä, miten pohdin taiteilijanuraani tai että mitä olisin, jos en olisi taiteilija. En minä mitään sellaisia ole koskaan pohtinut, olen vain tehnyt kuvia.
Veikko Erkkilä (vasemmalla) toimittaa kirjan Reijo Raekallion elämästä. Kuvassa etualalla näkyy kirjan kansi.
Avoin ja rohkea kirja
Hiihtäjä-teoksensa Reijo on maalannut 18-vuotiaana vuonna 1968.
– Se teos syntyi nuoruuden vimmalla, Reijo hymähtää.
Myöhemmin taiteilija on tullut tunnetuksi sekä kotimaassa että kansainvälisesti erityisesti naisista tanssin pyörteissä ja sielukkaista poroista, mutta kuten galleriassa on helppo havaita, Reijon tuotanto on aihekirjoltaan monipuolinen.
– On tuolla tuo Putinkin mukana, riekkojen vieressä, Reijo kertoo.
Elämäkertakirja oli Reijon oma ajatus. Hän kuvailee sitä gallerian 35-vuotislahjaksi.
– On niin paljon juttuja, jotka on tärkeä saada kansien väliin. Asioita, jotka pitää kertoa.
Reijo soitti loppukeväällä kirjailija- ja toimittajaystävälleen Veikko Erkkilälle, joka tarttui oitis haasteeseen.
– Kesän alussahan sinä tulit heti käymään. Siitä se lähti liikkeelle, Reijo sanoo.
Veikko ja Reijo ovat tunteneet toisensa 70-luvun alusta saakka.
– Nuorina miehinä ollaan tavattu ensimmäisen kerran. Minulla oli silloin semmoinen iso kaksimetrinen Peijaistanssit-taulu esillä Kittilän Osuuspankin kokoushuoneessa. Veikko tuli ottamaan siitä kuvaa Pohjolan Sanomiin. Mutta luulen, että varsinaisesti meidän tapaaminen johtui siitä, että Veikko teki silloin Kittilässä on kivet kannot aitoina -kirjaa ja halusi kuvata minut ja monta muutakin taiteilijaa kirjaansa, Reijo kaivelee muistiaan.
– Kyllä kyllä, niin se oli. Kittilän kulttuuri- ja taidemaailmassa oli silloin hyvin positiivinen ilmapiiri, ja nuoria taiteilijoita oli paljon, Veikko jatkaa.
Reijolle oli siis selvää, että juuri Veikko on oikea henkilö toimittamaan kirjan.
– Tämä on itse asiassa jo toinen toimittamani kirja Reijosta. Maalaamisen ilosta oli ensimmäinen. Mutta se oli paljon suppeampi teos kuin tämä elämäkertakirja. Elämäkerrassaan Reijo on erittäin avoin ja uskomattoman rohkea. Hän paljastaa itsensä, Veikko kuvailee.
Sairaus pysäytti
Ajan rajallisuus on konkretisoitunut Reijolle hänen sairastuttuaan syöpään. Keuhkovaltimon päällä on pääkasvain, vasemmalla toinen. Etäpesäkkeitäkin löytyy, isoin oikeasta olkapäästä.
– Kesällä on tullut takapakkia sairauden hoidossa. Kasvaimet ovat kasvaneet eikä biologinen lääke ole tepsinyt. Se on hyökännyt terveitä soluja vastaan.
Lokakuussa tulee vuosi siitä, kun hoidot aloitettiin.
– Tämä on tietenkin ollut piilevänä paljon pidempään. Se oli viime vuoden helmikuuta, kun tuli ensimmäiset oireet. Olin pojan kanssa hakemassa koivurankoja moottorikelkalla. Rangat olivat jäisiä ja raskaita. Kiskoin kaikin voimin, ja sitten olkapäässä tuntui ikävä kipu. Silloin sattui ensimmäisen kerran.
Reijolla ei käynyt tuolloin mielessä, että jokin olisi pahemmin pielessä.
– Sillä se lähtisi, millä on tullutkin, ajattelin. Epäilin revähdystä.
Terveyskeskukseen Reijo meni vasta toukokuussa, kun olkapää ei ottanut parantuakseen. Oikeaa diagnoosia ei julkiselta puolelta saatu, ainoastaan lähete fysioterapiaan, jossa oli kolmen kuukauden jono. Kasvain löytyi vasta yksityisellä lääkäriasemalla tehdyssä magneettikuvauksessa. Siitä aukesi tie Lapin keskussairaalaan.
Kasvaimet keuhkoissa eivät ole oireilleet millään tavoin ennen kuin vasta tänä kesänä.
– On ollut keuhkotulehdusta ja kuumetta ja yskää koko ajan.
Kaikesta huolimatta Reijo näkee tässäkin tilanteessa valoisan puolen: onpahan ollut aikaa maata sohvalla, muistella menneitä ja kirjoittaa muistoja ylös.
– Tällaisilla pölkkykirjaimilla minä näitä olen kirjoitellut, lyijykynällä rustannut, Reijo esittelee muistiinpanojaan.
– Siellä saattaa olla pisteitä ja pilkkuja miten sattuu, mutta kyllä Veikko niistä on ilmeisesti saanut selvää, Reijo nauraa.
Tuhansien tarinoiden mies
Valo, ilo ja huumori ovat osa Reijoa. Se näkyy myös hänen tuotannossaan. Teosten tunnelma, liike ja syvä värimaailma ovat viehättäneet taiteen ystäviä. Tänä kesänä Reijo ylitti 3000 myydyn teoksen rajan. Kaupankäynnin hän aloitti jo teini-iässä.
– Piirsin oppikouluaikoina Kittilän lyseossa kaikkea mahdollista. Kämppäkaverit pyysivät paljon seksikuvia. Tein niitä toiveiden mukaan ja omalla mielikuvituksella höystettyinä, Reijo nauraa.
Varsinaisesti taulukauppa käynnistyi vasta, kun Reijo sai rohkeutta raapustaa hintalappuihin tarpeeksi isot hinnat.
– Vein 70-luvun alussa töitä näyttelyyn Kuopioon. Siellä kävi taiteilija, joka sanoi, että pirun hyviä töitä, mutta aivan liian halpoja – ei näitä osta kukaan. Peijaistanssit-maalauksen hinta oli 360 markkaa. Tämä taiteilija sanoi, että pistä vielä yksi nolla perään. Pistin nollan, ja taulu meni heti kaupaksi 3600 markalla. Yhteishyvä-lehdessä oli muuten jokin aika sitten kuva siitä taulusta. Se on yhdessä vanhimmista suomalaisten yritysten taidekokoelmista SOK:lla. Mitä lie kautta se on sinne päätynyt.
Reijo on alusta saakka tehnyt paljon tilaustöitä. Muistissa on hyvin myös eräs Kittilän kunnan tilaus. Kunnanjohtaja Aarne Nikasta piti saada muotokuva, ja Nikka halusi tilauksella kannattaa nuorta paikallista taiteilijaa. Muut kunnan päättäjät epäilivät, riittäisivätkö Raekallion taidot näköiskuvaan.
– Ihan sama, miltä se näyttää, kunhan taiteilija saa toimeentuloa, oli Nikka todennut, Reijo kertoo.
Maalaus on tänä päivänä Kittilän kunnantalossa kokoushuoneessa numero kaksi.
– Ja se on kyllä aivan Nikan näköinen! Veikko huomauttaa.
– Nikka osti kunnalle paljon paikallisten taiteilijoiden töitä, Reijo kertoo.
– Kerran Levillä hän tuli sanomaan Kalervo Palsalle, että kyllä Kalle kunta ostaisi sinunkin taulujasi enemmän, jos vain tekisit sellaisia, joita voi pitää seinällä. Kalle oli juuri maalannut kuvan, jossa hyysikän reiästä nousee paskakanki, joka muodostaa ihmisen naaman. Joku amerikkalainen oli sen Kallelta ostanut. Kalle vastasi ylpeänä Nikalle, että ei tarvitse kunnan ostaa hänen teoksiaan, kyllä amerikkalaiset ostavat, Reijo muistelee.
Reijollakin on ollut ostajia ympäri maailmaa. Kohtaamisiin liittyy useita hauskoja tarinoita, joista monet ovat päätyneet elämäkertaan.
– Päätimme, että mitään ei ruveta karsimaan, Veikko linjaa.
– Mutta ei sitä tietenkään aivan kaikkea ole muistanut. Osa tarinoista on jäänyt kertomattakin, Reijo toteaa.
Esimerkiksi tarina kiinan rikkaimmasta miehestä, Mr Ma’sta.
– Hän tuli meille kolme vuotta sitten viettämään uutta vuotta. Pihassa oli jääveistos, jossa luki, hyvää uutta vuotta Mr Ma. Raketteja herra ampui kymmenien tuhansien eurojen edestä. Siinä kalpenivat Levin raketit. Heillä oli kolme lasta ja jokaisella lapsella oli oma assistentti mukanaan. Lapset puhuivat hienosti englantia, mutta ukko pelkkää kiinaa. Taulut siltä mieheltä jäivät ostamatta, kun ei ollut tarjota rullattavalla kangaspohjalla. Seurue kuitenkin söi hyvin ja vietti pitkään iltaa, kunnes drinkkejä oli mennyt sen verran paljon, ettei mies kehdannut enää tulla sisälle.
Myös formulakuski Mark Webberin matkaan on lähtenyt Raekallion taidetta.
– Webber kävi täällä ja osti kaksi taulua Aspenin mökilleen. Vaimon kanssa ne tuossa tinkasivat, kun toinen halusi porotaulun ja toinen pakkasmaiseman. Ottivat lopulta molemmat, Reijo myhäilee.
Maria apumuistina
Reijon apumuistina kirjan tarinoissa on toiminut Reijon puoliso, Maria Grandell, joka saapuu galleriaan haastattelun puolivälissä. Marian aurinkoisuus on tarttuvaa.
– Kirjoitin kirjaan, että Pöntsön kuuluisan kievarinemännän perinnettä jatkaa nyt Maria, Reijo sanoo ja viittaa kievariin, josta on gallerian edessä vielä muutama painunut hirsi jäljellä.
– Se emäntä oli kiroilevaista sorttia, Maria ei sentään käytä niin pahoja sanoja, Reijo vitsailee.
– Enkä polta piippua! Maria nauraa.
Maria Grandell esitteli teoksen, joka on hänelle ehdottomasti rakkain Reijon tuotannosta. "Siitä tulee mieleeni, kun ensimmäisen kerran tapasin Reijon. Katsoin silloin, että siinä on mies, joka on kävellyt elämänsä läpi laput silmillä", Maria nauraa.
Reijon ja Marian työnjako galleriassa on ollut aina luonnostaan selkeä. Sitä se on ollut myös kirjan rakentamisessa.
– Reijo on lukenut minulle ääneen tekstejään. Olemme yhdessä pohtineet, miten joku juttu meni ja tarkistaneet, että yksityiskohdat, kuten nimet, tulevat oikein. Yhdessä nämä kaikki asiat on kuitenkin koettu ja eletty. Syyskuussa meillä tulee täyteen 30 yhteistä vuotta, Maria sanoo.
Maria kuvailee itseään kaikenlaisen taiteen ystäväksi.
– Minä en ole missään nimessä taiteilija, hyvä kun silmäni ja huuleni maalaan, mutta olen kulttuuri-ihminen. Minulla oli jo oppikoululaisena kausikortti oopperaan.
Reijon sairastuminen ei ole ollut helppoa Mariallekaan.
– Tekisi mieli auttaa, mutta kun et pysty. Pahinta oli se, kun biologinen lääke ei sopinut, ja Reijon ruokahalu oli surkea. Tein mitä tahansa, mikään ei maistunut. Koen tärkeäksi, että voin tarjota Reijolle oman rauhan, jota ei häiritä. Reijo saa rauhassa kirjoittaa sohvalla ja halutessaan siirtyä työhuoneelle maalaamaan
Reijo maalaa yhä, vaikka syöpä pistää parhaansa mukaan kapuloita rattaisiin.
– Olkapää ja käsi väsyvät nopeasti, mutta en minä kokonaan ole maalaamista lopettanut. Viulunsoitto sen sijaan piti lopettaa. En jaksa pitää kättä niin ylhäällä kuin siinä tarvitsisi, Reijo harmittelee.
Reijo rentoutuu soittamalla mandoliinilla ja busukilla.
Reijo nousee ylös pirttipöydän äärestä, kävelee omalle penkilleen ison kivitakan eteen ja nappaa syliinsä mandoliinin.
– Reijon synnyinkodissa oli aina musiikkia. Perheessä oli 11 lasta ja aina laulettiin, Veikko kertoo, kun Reijo alkaa näppäillä soittimen kieliä.
– Poikasena soittelin korvakuulolta. Kun opetin maalausta Torniossa Peräpohjolan opistossa, soittamisesta tuli tapa rentoutua iltaisin töiden jälkeen. Vuosien 93–94 aikaan soittelin Kangastus-orkesterin kanssa Kilpisjärvellä. Päivät maalasin apurahan turvin Lapin maisemia, illat soitettiin iskelmää. Samalla syntyi Pöntsö All Stars -bändi. Kymmenen vuotta sitten Kittilään tuli kemijärveläinen musiikkiopiston rehtori, joka piti mandoliinikurssia. Menin sinne ja perustimme Kittilän mandoliinimiehet. Siinä vaiheessa opettelin soittamaan nuoteista.
Ennakkomyynti on jo alkanut
Korkea galleriatila antaa kauniin kaikupohjan mandoliinimusiikille. Meidän lisäksemme muita kuuntelijoita ei tänään ole.
– Elokuu on galleriassa hiljainen, mutta kohta ovi käy tiuhaan. Ruska-aika on tosi vilkas, Maria sanoo.
Reijo jatkaa soittoaan, mutta osallistuu keskusteluun.
– Avajaisvuoden aikana täällä vieraili 8000 kävijää. Nyt vieraita on noin 3000 vuodessa, Reijo laskeskelee.
Reijolla on pian alkamassa uusi jakso sytostaattihoitoja.
– Vastustuskyky laskee ja joutuu taas olemaan varovainen. Onneksi galleria on tilava. Reijo voi istua tuossa omalla paikallaan ja soitella sen minkä jaksaa ja siirtyä sitten meidän asuintilojen puolelle. Käsiä pitää tietenkin pestä mennen tullen, Maria kertoo.
Silti ruskan galleriavieraita jo odotetaan.
– Kyllähän se piristääkin, että ihmisiä käy, Reijo myöntää.
Kirjan julkistamisjuhla pidetään tietenkin galleriassa, mutta ajankohdasta ei ole vielä tietoa. Ensin pitää saada kirja valmiiksi ja painoon.
– Onhan tässä aikaa. Nyt on elokuun 15. päivä ja vasta syyskuun puolella painetaan, Veikko vitsailee.
Elämäkerran nimi on Reijo Raekallion taiteen tie. Kirja on jo ennakkomyynnissä muun muassa Suomalaisen, Adlibriksen ja Prisman verkkokaupoissa.
Reijo Raekallio
Taidemaalari Reijo Markku Raekallio syntyi 22.6.1950 Kittilässä 11-lapsisen, Petsamon siirtolaisperheen toiseksi nuorimpana.
Reijo Raekallio on maalannut taidetta jo 50 vuotta.
Vuonna 1985 Reijo Raekalliolle myönnettiin Ars Arctica -palkinto ja vuonna 2000 Suomen leijonan ritarikunnan ansioristi.
Galleria Raekallio rakennettiin vuonna 1986 Pöntsön kylään, jonne on Leviltä matkaa 18 kilometriä.
Taiteilijan puoliso, Maria Gran-dell hoitaa galleriaa ja sen yhteydessä olevaa kahviota sekä majoitus- sekä ravintolatoimintaa.