Maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roponen toimi puolisonsa, hiihtovalmentaja Toni Roposen kanssa hiihtokoulun vetäjinä. "Suurin osa valmennuksistani tapahtuu nykyään etänä, joten on todella mukavaa päästä vetämään pitkästä aikaa hiihtokoulua myös kasvotusten osallistujien kanssa", Riitta-Liisa hymyilee.
Riitta-Liisa Roposen opeilla kohti Ylläs–Leviä
Helmikuinen tiistaiaamu valkenee Levillä aurinkoisena ja kirpeänä. Pakkasmittarin lukemat ovat tipahtaneet -24 asteeseen, mutta innokkaimpia hiihtäjiä kylmä sää ei haittaa.
Maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roposen ja hiihtovalmentaja Toni Roposen vetämä hiihtokoulu on houkutellut kevätauringossa kimaltavan ladun varteen kuusi luistelusuksilla varustautunutta hiihtäjää. Alun perin kymmenelle hengelle suunniteltu kurssi oli varattu täyteen, mutta kova aamupakkanen on aiheuttanut muutamia viime hetken peruutuksia.
Visit Levin, Levi Ski Resortin ja Ylläs-Levi-hiihdon järjestämään hiihtokouluun osallistui toisena päivänä kuusi innokasta hiihtäjää.
Kaikille avoin ja maksuton vapaaseen tyyliin painottuva hiihtokoulu järjestettiin kahtena päivänä yhteistyössä Levi Ski Resortin, Visit Levin ja Ylläs–Levi-hiihdon kanssa.
Riitta-Liisa Roponen on yksi kuudesta Levin tiimiläisestä, joiden kanssa hiihtokeskus ja Visit Levi tekevät aktiivisesti yhteistyötä.
”On mukavaa, kun voimme tarjota tunturissa asuville ja vieraileville ihmisille tällaista spesiaaliohjelmaa. Toivomme toki myös, että hiihtokoulu rohkaisee ihmisiä osallistumaan myöhemmin keväällä järjestettävään Ylläs–Levi-hiihtoon”, Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen sanoo.
Tasapaino avainasemassa
Yksi hiihtokoulun osallistujista on 10-vuotias marttilalainen Matilda Kankare. Hiihtolomalle perheensä kanssa saapunut Kankare on harrastanut hiihtoa nuoresta iästään huolimatta jo vuosien ajan.
”Luisteluhiihto on jo entuudestaan tuttua. On kuitenkin aina mukavaa oppia uusia asioita”, hän kertoo ujosti hymyillen.
10-vuotias Matilda Kankareelle Riitta-Liisa Roposen hiihtokoulu oli osa hiihtolomaviikon ohjelmaa.
Lyhyen aloituksen jälkeen hiihtäjäjoukko suuntaa ladulle lämmittelemään. Kireä pakkanen kylmettää helposti lihakset, vaikka puiden välistä siivilöityvä valo lämmittääkin jo varovasti kasvoja.
”Kovan pakkasen takia pyrimme pysymään koko ajan liikkeessä ja tiivistämään ohjelmaa siten, ettei kenenkään tarvitse seisoskella kovin pitkään paikallaan”, Toni Roponen ohjeistaa.
Luisteluhiihto eli vapaa hiihtotyyli on monipuolinen laji, joka kysyy hiihtäjältä niin tasapainoa kuin hyvää jalkojen lihaskestävyyttäkin. Se kehittää myös etenkin pakaroiden ja reisien voimaa.
Monelle kuntohiihtäjälle etenkin vartalon hallinta ja tasapainon löytäminen voi osoittautua alkumetreillä haastavaksi. Luisteluhiihdossa olennaisen pitkän liu’un aikana hiihtäjän tulee pysyä suksen päällä mahdollisimman pitkään.
”Tasapainoa voi kehittää erilaisilla keskivartalopidoilla sekä pakaran hallinta- ja aktivointitehtävillä. Luisteluhiihto kehittää kuitenkin myös itsessään tasapainoa tehokkaasti, joten homma helpottuu myös yksinkertaisesti hiihtämällä”, Roponen kertoo.
Erilaisten tekniikoiden hallinnasta hyötyä
Hiihtokoulun sisältö määräytyi täysin osallistujien taitotason mukaan. Tällä kertaa kaikki ryhmän jäsenet hallitsevat perusjutut, joten tunnin aikana päätetään keskittyä erilaisten luistelutekniikoiden hallintaan.
Luisteluhiihto voidaan jakaa kolmeen päätekniikkaan: perusluisteluun eli kuokkaan, yksivaiheiseen luisteluun eli Wassbergiin ja kaksivaiheiseen luisteluun eli Mogreniin. Moni kuntoilija jämähtää kuitenkin hiihtämään perusluistelutyyliä niin tasaisella kuin ylä- ja alamäissäkin.
”Taloudellisinta ja lennokkainta luisteluhiihto kuitenkin on silloin, kun hiihtotyyliä voi vaihtaa maaston mukaan”, Roponen korostaa.
Teoriaosuuksien välissä osallistujat pääsivät kokeilemaan saamiaan oppeja käytännössä.
Aktiivinen hiihtäminen kannattaa myös alamäissä. Hiihtovalmentajana toimiva Toni Roponen muistuttaa, että etenkin loivien mäkien hyödyntäminen kannattaa.
”Usein myös vapaalla tyylillä etenevät hiihtäjät siirtyvät alamäessä ladulle. Erityisesti loivat alamäet ovat kuitenkin erinomaisia harjoittelupaikkoja sauvoittaluistelun ja jalkatyöskentelyn harjoittelemiselle.”
Lyhyiden teoriatuokioiden välissä osallistujat pääsivät kokeilemaan Riitta-Liisa ja Toni Roposelta saamiaan oppeja käytännössä. Ladunvarsi täyttyy innostuneista hihkaisuista ja naurusta, kun hiihtäjät harjoittelivat eri hiihtotyylejä niin yksitellen kuin koko ryhmän voimin.
”Olen luullut tekniikkani olleen suht koht kohdillaan tähän asti, mutta opittavaa tuntuu löytyvän vielä paljon, naurahtaa eräs tunnille osallistunut hiihtäjä.”
Myös Kankareen kasvot loistavat innostuksesta.
”Osallistuminen jännitti aluksi, mutta opin täällä todella paljon uutta. Tuntuu kivalta ja vähän jännältäkin saada vinkkejä yhdeltä Suomen parhaista hiihtäjistä”, hän sanoo tunnin päätteeksi.
Hyvillä mielin Ylläs–Leviin
Tänä vuonna Riitta-Liisa Roponen tullaan näkemään myös Ylläs–Levi-hiihdon osallistujien joukossa. Vapaan hiihtotavan spesialistina tunnetun entisen aktiivihiihtäjän oli tarkoitus osallistua tapahtumaan jo edellisenä vuonna, mutta hän joutui peruuttamaan suunnitelmansa viime hetkellä nousseen kuumeen takia.
70 kilometrin matkalle osallistuva Roponen on tapahtuman suhteen odottavaisin mielin.
”Haluaisin kannustaa kaikkia hiihdon ystäviä osallistumaan ja haastamaan itsensä. Vaikka kisamatkat ovat pitkiä, ladulle voi lähteä kaikesta huolimatta nauttimaan ja pyrkimään kohti omia tavoitteitaan. Kisaa ei kannata ottaa liian vakavasti”, hän kannustaa.
Vaikka kisamatkat ovat pitkiä, ladulle voi lähteä nauttimaan ja pyrkimään kohti omia tavoitteitaan. Kisaa ei kannata ottaa liian vakavasti.
Riitta-Liisa Roponen
OSALLISTU SINÄKIN! Kuntohiihtäjille suunnattu Ylläs–Levi hiihdetään tänä keväänä ensimmäistä kertaa vapaalla tyylillä. Tämä tarkoittaa sitä, että osallistuja saa valita, millä hiihtotavalla hän haluaa kisamatkansa edetä. Tapahtuma järjestetään 15. huhtikuuta 2023. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet löydät osoitteesta yllaslevi.fi.