Ruskamaratonille? Löydä kesän aikana juoksukunto valmentaja Juuso Laitisen vinkeillä!
Juttusarjan osa 1/2.
Auringon kuivattamat asfaltit ja metsäpolut herättävät monessa kuntoilijassa talven ajan uinuneen juoksuinnostuksen. Lenkkeilyä voi harrastaa omaksi ilokseen, mutta yksi hyvä keino kunnon kohottamiseen ja itsensä haastamiseen on juoksutapahtumaan osallistuminen.
Vaikka juoksukärpänen puraisisikin vasta alkukesällä, ei syksyn kisoihin valmistautuminen ole vielä lainkaan myöhäistä. Levillä syyskuussa järjestettävä, tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Ruskamaraton tarjoaa täysimittaisen maratonin lisäksi erimittaisia vaihtoehtoja myös lyhyemmistä matkoista kiinnostuneille juoksijoille.
Kaksiosaisessa juoksukoulussamme kysymme kittiläläiseltä kuntosaliyrittäjä ja juoksuvalmentaja Juuso Laitiselta, miten Ruskamaratoniin kannattaa valmistautua. Juoksukoulun ensimmäisessä osassa kerromme, mitä kaikkea kisaan tähtäävän juoksijan kannattaa ottaa harjoittelussaan huomioon kesän aikana.
1. Omaan lähtötasoon sopiva tavoite
Selkeän tavoitteen asettaminen antaa motivaatiota harjoitteluun ja patistaa lähtemään lenkille silloinkin, kun sohvanpohja houkuttelisi pururatoja enemmän. Päämäärää pohtiessaan jokaisen juoksijan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon oma lähtötasonsa, jotta harjoittelu pysyy mielekkäänä myös pidemmällä aikavälillä.
”Tavoitteen kannattaa olla itseä motivoiva, mutta kuitenkin realistinen. Ei ole järkevää tähdätä kolmen kuukauden päässä häämöttävään täysimittaiseen maratonmatkaan, mikäli ei ole harrastanut juoksua koskaan aiemmin”, Laitinen muistuttaa.
2. Hyvät juoksukengät
Hyvien ja omaan jalkaan soveltuvien juoksukenkien tärkeyttä ei voi kylliksi korostaa. Vanhojen, lyttyyn poljettujen kenkien sijaan kunnollisiin juoksukenkiin on syytä panostaa heti treenikauden alussa. Myöskään trendien aallonharjalla ja mainoslehtien kannessa keikkuviin tuotteisiin ei kannata kuitenkaan luottaa täysin sokeasti.
Kengissä ei parane tinkiä.
”Tällä hetkellä juoksumaailmassa tuntuu olevan trendikästä juosta todella paksupohjaisilla kengillä. Itse suosin kuitenkin kenkävalinnassa luonnonmukaisuutta ja suosittelenkin jokaiselle juoksijalle mahdollisimman neutraalia juoksukenkää”, Laitinen kertoo.
Paksupohjaisten kenkien kerrotaan vähentävän jalkojen iskutusta, antavan tehoa juoksuun ja säästävän juoksijan pohkeita. Pitkällä tähtäimellä kehon oman jousitusjärjestelmän laiminlyönti voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia ja jopa kroonista kipua.
”Ihmeitä tekevien kenkien sijaan suosittelisin jokaista valitsemaan mahdollisimman luonnonmukaiset jalkineet ja pitämään huolta nilkkojen sekä pohkeiden hyvinvoinnista.”
3. Maltti on valttia
Kun tavoite on asetettu ja omaan jalkaan soveltuvat juoksukengät hankittu, on aika aloittaa harjoittelu. Treenien liiallisen ahmimisen sijaan lenkit kannattaa kuitenkin sovittaa omaan kuntotasoon soveltuviksi.
”Tärkeintä on säännöllisyys ja maltti. Pahin ja yleisin virhe, johon juoksija yleensä sortuu, on aloittaa juoksuharrastus liian kovilla treenimäärillä”, Laitinen muistuttaa.
Vuorottele juoksua ja kävelyä.
Vaikka kuntoa olisikin tullut pidettyä talven aikana yllä kuntosalilla ja hiihtoladuilla, ei aktiivisenkaan liikkujan kannata sännätä suoraan pitkille ja raskaille lenkeille. Hyvästä pohjakunnosta on luonnollisesti hyötyä, mutta rankkaan iskutukseen tottumattomat jalat kipeytyvät lenkillä helposti.
Hyvä konsti turvallisen harjoittelun takaamiseksi on lähteä liikkeelle kävelyn ja juoksun yhdistelmästä.
”Juoksua ja kävelyä vuorottelemalla keskisyke pysyy helpommin peruskestävyysalueella ja kuormitus pysyy paremmin hallinnassa. Myös juoksutekniikka pysyy tällöin usein parempana, sillä keho ei pääse väsymään alussa liikaa”, Laitinen kertoo.
Juoksun ja kävelyn yhdistelmää voi varioida oman kunnon ja fiiliksen mukaan.
Treeniohjelman noudattaminen tukee tavoitetta ja auttaa seuraamaan omaa kehittymistä. Oman kuntotason ja päämäärät huomioon ottava juoksuohjelma kannattaa hankkia ensisijaisesti asiantuntevalta juoksuvalmentajalta. Hyviä ohjelmia voi löytää myös netistä, mutta tällöin omaa kehoa kannattaa osata kuunnella herkällä korvalla.
”Netistä löytyvien ohjelmien käyttämisessä ei ole mitään väärää. Valmiit ohjelmat toimivat usein hyvänä pohjana, mutta ne eivät sovellu kuitenkaan sellaisenaan aivan kaikille”, Laitinen muistuttaa.
4. Vaihteleva harjoittelu
Juoksukestävyyden rakentaminen vaatii suunnitelmallisuutta ja säännöllisyyttä. Sopivan vaihteleva, eri tehoalueilla tapahtuva harjoittelu kehittää monipuolisesti kuntoa ja valmistaa hyvin tuleviin koitoksiin.
Suurin osa juoksijan harjoittelusta tapahtuu peruskestävyys- eli pk-alueella, joka toimii myös pohjana muiden kestävyysominaisuuksien kehittämiselle.
”Työstä ja arkielämästä riippuen joillekin viiden treenin suorittamiseen voi mennä viikko, toisilla samaan kuluu puolestaan kymmenen päivää. Perinteisen viikkoajattelun sijaan lähestyisinkin asiaa ennemmin treenien kannalta vaikkapa kuukauden mittaisissa jaksoissa”, Laitinen kertoo.
Peruskestävyys- ja vauhtikestävyyslenkkien tasapaino on tärkeää.
Yhtä raskaampaa, noin 20–40 minuutin mittaista vauhtikestävyysalueella juostavaa lenkkiä kohden Laitinen suosittelee neljää selkeästi kevyempää lenkkiä. Osa kevyistä harjoituksista voi olla hyvinkin matalalla sykkeellä tehtäviä lenkkejä, osa puolestaan vauhdiltaan hieman reippaampia.
Harjoittelun ei tarvitse myöskään olla jatkuvasti nousujohdanteista, vaan muutaman viikon välein ohjelmassa kannattaa pitää muita selkeästi kevyempi viikko.
”Esimerkiksi puolen tunnin pk-lenkin voi toisinaan korvata myös esimerkiksi pyöräilemällä, Laitinen vinkkaa.
5. Lihaskuntoa ja kehonhuoltoa
Myös lihaskuntoharjoittelu sekä kehonhuolto ovat tärkeä osa juoksuharrastusta. Aina lenkkien ohessa ei ole kuitenkaan välttämätöntä huhkia tuntikausia kuntosalilla, vaan vähemmälläkin pärjää.
Laitinen vinkkaa, että helpoin tapa pitää oheisharjoittelu mukana treenikalenterissa on yhdistää se lenkin yhteyteen.
”Lenkin alkuun kannattaa tehdä viisi minuuttia lihaskuntoliikkeitä, kuten erilaisia kyykkyjä, jalkojen heilutteluja, pohjenousuja sekä ylävartalon avauksia. Ne toimivat loistavana aktivaationa kropalle ennen lenkille lähtöä ja tekevät juoksusta huomattavasti miellyttävämpää.”
Jos et ennätä salille, yhdistä lihaskuntoliikkeet lenkkiin.
Myös kehonhuollon voi yhdistää harjoituksen loppuun. Juoksun jälkeen palautumista kannatta nopeuttaa pienellä, erityisesti alakroppaan ja lonkankoukistajiin kohdistuvalla venyttelytuokiolla.
”Juoksutreenien optimoimiseksi on suositeltavaa tehdä lihaskunto- ja kehonhuoltoharjoittelua myös erillisinä treeneinään. Mikäli tämä tuntuu aluksi vaikealta, on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle pienemmästä”, Laitinen kertoo.
+ Ravinto- ja juomissuunnitelman tekeminen kannattaa
Yli tunnin mittaiseen juoksukisaan osallistuvan on syytä valmistautua tulevaan suoritukseen myös ravinto- ja juomasuunnitelman laatimisella. Mukaan tarvittavan veden, urheilujuoman sekä energiageelin määrä on hyvä suunnitella etukäteen, jotta energian saanti on varmuudella riittävää koko suorituksen ajaksi.
Käytettäviä tuotteita ja niiden määrää on tärkeää kokeilla jo etukäteen harjoituslenkeillä, jotta juoksija säästyy ikäviltä yllätyksiltä itse kisatilanteissa. Esimerkiksi kaikki energiageelit eivät sovellu jokaisen vatsalle.
”Hyvä muistisääntö on, että suorituksen aikana tulisi juoda noin desin verran nestettä jokaista kymmentä minuuttia kohti. Nesteen kannattaa olla pelkän veden sijaan laihaa urheilujuomaa, jonka sekaan on lisätty suolaa”, Laitinen kertoo.
Energiansaanti tulee aloittaa viimeistään 45 minuutin kuluttua lähdöstä. Tähän tarkoitukseen soveltuvat parhaiten energiageelit, jotka imeytyvät helposti.
RUSKAMARATON 9. SYYSKUUTA
Lapin suosituimpiin juoksutapahtumiin lukeutuva Ruskamaraton järjestetään Levillä 9. syyskuuta 2023. Kisamatkavaihtoehtoja on tarjolla viisi: täyspitkä maraton, puolimaraton, 16 km polkujuoksu, 10 km sekä 6,5 km. Tämän lisäksi lapsille on omat sarjansa.
Lue myös:
Juhla-askelin eteenpäin: Ruskamaratonin 40-vuotisjuhla 9. syyskuuta (LS verkko 2023)
Ruskamaratonille? Viimehetken valmisteluilla on merkitystä (LS kesälehti 2023)