Neljänkymmenen vuoden ajan shamaanina toiminut Veikko Siitonen järjestää itse rakentamassaan Nulituisen maakammikylässä rummunvalmistuskursseja.
Shamaanirumpu rentouttaa ja vie lähelle luontoa
On kevättalvinen perjantai, juuri se aika vuodesta, kun hiihtokeskukset tulvivat hiihtoloman viettoon saapuneista suomalaisista. Kittilän Siitosessa lomahulinoista ei ole kuitenkaan tietoakaan. Puissa leikkivien kuukkeleiden jutustelua lukuun ottamatta korviin ei kantaudu muita ääniä – paitsi että…
– Hei, ja tervetuloa Nulituiseen, kuulen miesäänen sanovan takanani.
Nahkaan ja turkiksiin verhoutunut partasuinen mies seisoo matalan, osittain maan sisään rakennetun kammin edessä. Pikainen vilkaisu ympäristöön paljastaa, että vastaavia rakennuksia on pihapiirissä useampia. Näky tuo etäisesti mieleen Tolkienin kertomukset hobittikylästä, tosin sillä erotuksella, että vehreyden ja kukkaloiston sijaan meitä ympäröi lumikinosten peittämä pohjoinen havumetsä. Nulituisen maakammikylää eivät asuta myöskään hobitit, vaan aito ja oikea shamaani.
Seuraan shamaania hämyisän maakammin uumeniin. Tunnelmallisten sisätilojen ainoina valonlähteinä toimivat takassa palava tuli, kynttilät sekä katonrajaan viritetyt koristevalot.
Rummun valmistaminen on parhaimmillaan meditatiivista työskentelyä, jossa ajan ja paikan taju häviää kokonaan.
Huoneen keskellä olevalla pöydällä lepää suuri, tummanpuhuva rumpu. Erilaisin kuvioin koristeltu rumpukalvo heijastaa takassa loimuavaa tulta ja saa soittimen huokumaan mystisyyttä sekä ajan ja eletyn elämän kaikuja. Vaikutelma korostuu entisestään, kun Nulituisen shamaaninakin tunnettu Veikko Siitonen tarttuu rumpuun ja kumauttaa sitä muutaman kerran turkispäisellä rumpukapulalla.
Kammi täyttyy hetkessä matalasta ja värähtelevästä rummutuksesta, joka tuntuu pureutuvan ensisekunnista alkaen syvälle sieluun ja vatsanpohjaan asti. Kumisevan äänen jatkuessa tunnen hartioiden laskeutuvan hieman alemmaksi ja kropan alkavan rentoutua samalla, kun mielessä hetkeä aiemmin sinkoilleet ajatukset rauhoittuvat ja hiljenevät lopulta kokonaan.
Elämäntehtävänä shamanismi
Veikon matka parantajaksi alkoi neljäkymmentä vuotta sitten, kun hän sai eräänä maaliskuisena yönä näyn edesmenneestä shamaanista.
– Shamaani herätti minut ja tuli istumaan viereen. Hän kertoi, että tulisin kulkemaan hänen polkujaan ja rakentamaan itselleni jossain vaiheessa oman paikan. Asiakaskuntanani toimisi koko maailma, Veikko muistelee.
Vanha shamaani lupasi antaa seuraajalleen tämän tarvitseman näkemisen taidon ja opettaa tälle unimaailmassa erilaiset shamaanin elämässä tarvittavat opit, tiedot ja taidot.
– Eihän siinä sitten auttanut muu kuin uskoa, Veikko naurahtaa.
Tänä päivänä Veikko elää shamaanina Kittilän Siitoseen omin käsin rakentamassaan maakammikylässä, missä hän järjestää myös matkailijoille suunnattuja majoitus-, ruokailu- ja kahvilapalveluita sekä elämys- ja luontoretkiä.
Vuosien varrella hän on tutustunut paremmin myös näyssä tapaamaansa shamaaniin. Vanha tietäjä on ilmestynyt säännöllisesti unimaailmassa kertomassa viisauksia ja ennustuksia tulevalle. Alkuaikoina henkiolento ilmestyi Veikon uniin tiuhaan tahtiin, nykyään tapaamiset ovat harventuneet.
– Kyllähän se avasi minulle aivan uudenlaisen maailman. Aluksi tuntui jännältä ja vähän pelottavaltakin, kun ymmärsi näkevänsä asioita etukäteen. Vuosien mittaan olen kuitenkin kasvanut rooliini ja tottunut siihen, että tiedän asioita, joita muut eivät vielä tiedä.
Rummun valmistaminen on aikaa vievää, mutta antoisaa
Yksi Nulituisen shamaanin suosituimmista ohjelmapalveluista on ollut jo vuosien ajan rummuntekokurssi. Viikonlopun mittaisen kurssin aikana osallistuja pääsee suunnittelemaan ja valmistamaan itselleen ikioman shamaanirummun maakammikylän ainutlaatuisessa ympäristössä.
Shamaanirumpu on ikiaikainen pohjoisten kansojen parantajien eli Lapin noitien käyttämä soitin ja työväline. Rumpua on käytetty perinteisesti niin sairauksien ja vaivojen parantamiseen, ennustamiseen kuin transsiin vaipumiseen ja henkimaailmaan matkaamiseenkin.
Shamaanirumpu ilahduttaa kuitenkin myös tavallista tallaajaa, joka ei omaa yliluonnollisia kykyjä tai halua liittää soittimeen mystisempiä puolia. Rummun ääni on rentouttava ja hoitava, ja sillä tiedetään olevan tutkitusti myös stressiä alentava ja ahdistusta vähentävä vaikutus. Soitinta voikin käyttää monipuolisesti apuna esimerkiksi rentoutumiseen, meditaatioon, joogaan tai vaikkapa luontais- ja äänihoitoihin. Kauniina, uniikkina tuotteena se soveltuu hyvin myös sisustuselementiksi.
Omaan, pian neljäkymmentä vuotta vanhan soittimensa rumpukalvon kuviot shamaani kertoo polttaneensa poltetulla naulalla. Rummun henkenä toimivan poron kuva on poltettu rummun keskelle. Nulituisen rumpukursseilla käytössä on nykyään polttokynä.
Aiemmin ihailemani tumma, ajan saatossa patinoitunut ja kumeaääninen rumpu on Veikon ensimmäinen itse valmistama rumpu. Poronnahasta ja männystä valmistettu soitin on tehty alusta loppuun luonnonmateriaaleista, minkä lisäksi jokainen sen tekemiseen käytetty raaka-aine on hankittu itse.
Tämän rummun valmistus on alkanut poron teurastamisesta, eläimen nylkemisestä sekä siitä saadun taljan puhdistamisesta ja liottamisesta.
– Vein porontaljan loppukeväästä 1986 lähellä kulkevaan Kuusajokeen ja kiinnitin sen joen pohjaan. Kuukauden aikana virtaava vesi liotti karvan kokonaan pois, shamaani muistelee.
Liotuksen jälkeen nahka pestiin ja näskättiin eli kaavittiin. Näskäyksen tarkoituksena on saada nahasta kalvot ja rasvat pois sekä muokata nahkaa ohuemmaksi ja pehmeämmäksi, jolloin se toimii paremmin rummun kalvona. Käsitelty nahka jätettiin lopuksi kuivumaan, jonka myötä se muuttuu myös kovaksi ja kestäväksi.
Rumpukehikon Veikko kertoo rakentaneensa männystä itse sahaamistaan ohuista siivuista, jotka hän on liimannut toisiinsa keitetyn perunan avulla.
– Rumpukursseilla kenenkään ei tarvitse kuitenkaan lähteä teurastamaan poroa tai edes keittämään perunoita, vaan käytössä on valmiiksi käsitelty ja höylätty nahka, koivuvanerikehikot sekä tavallinen liima, Veikko toteaa tähän väliin nauraen.
Valmistaessaan ensimmäistä shamaanirumpuaan Veikko kertoo teurastaneensa ja nylkeneensä poron itse sekä puhdistaneensa ja liottaneensa taljan joessa. ”Nykyään nahat tulevat valmiina tehtaalta. Yhdestä tällaisesta taljasta saa tehtyä noin neljä rumpua”, hän kertoo.
Rumpukehikon koon ja muodon voi määritellä oman mielensä mukaan. Toiset pitävät suuremmista ja pyöreämmistä rummuista, toisia miellyttää puolestaan enemmän soikeampi ja pienempi rumpu. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että rummun koko vaikuttaa merkittävästi sen ääneen – mitä suurempi soitin on, sitä muhkeammin ja matalammalta se soi.
Valmis kehys asetetaan kuivuneen nahan päälle ja leikataan rummun muotoon niin, että reunoille jää vähintään kymmenen senttiä ylimääräistä. Tämän jälkeen rumpunahka jätetään likoamaan vesiastiaan – tai lampeen, kuten shamaanin pitämillä rumpukursseilla.
– Lammesta nahka imee itseensä Nulituisen ainutlaatuisen hengen, Veikko paljastaa.
Mikäli rumpukalvo halutaan värjätä, lisätään väriaine tässä vaiheessa veteen. Värjäämiseen voi käyttää luonnonvärejä, kuten mustikkaa ja lepän kuorta, mutta sen voi toteuttaa myös esimerkiksi netistä tilattavalla vesiohenteisella pulveripetsillä.
Oikeaan muotoon leikattu nahka pingotetaan huolellisen liottamisen jälkeen rumpukehykseen pienten puutappien avulla.
Halutessaan rummun tekijä voi koristella soitintaan liimaamalla kehikon ulkopuolelle nahanpaloja.
Perusteellisen liottamisen jälkeen vesi puristellaan nahasta pois ja se pingotetaan puukehykseen pienten puutappien ja kehykseen porattujen reikien avulla. Kalvo kannattaa kiinnittää kehykseen melko löysästi, jotta nahalle jää riittävästi kutistumis- ja tiivistymisvaraa.
– Muuten saattaa käydä niin, että nahka repeää kuivuessaan ja taivuttaa rumpukehän mutkalle.
Rummun vihkiminen yhdistää rummun ja omistajan
Rumpukalvon paikoilleen asettelun jälkeen on aika jättää rumpu kuivumaan – ja suunnata metsään.
– Metsästä etsitään sopivan kokoinen ja mittainen oksa, joka voidaan pingottaa rummun takapuolelle käsikahvaksi. Samalla reissulla etsitään myös rumpukapulaksi soveltuva oksa tai luu, Veikko kertoo.
Rumpukapulan pää pehmustetaan esimerkiksi huovutetulla villalla tai turkiksella. Omissa kapuloissaan Nulituisen shamaani kertoo käyttäneensä ketun- ja majavankarvaa.
Kahvan ja rumpukapulan myötä rumpu on käytännössä valmis. Halutessaan tekijä voi koristella uutta soitintaan liimaamalla kehikon ulkopuolelle nahkapaloja tai piirtämällä ja maalaamalla kalvon ulkopinnalle erilaisia kuvioita.
– Omassa soittimessani olevat kuviot olen polttanut rumpukalvoon kuumennetulla naulalla. Rumpukursseilla käytämme kuitenkin yleensä polttokynää, Veikko kertoo.
Jäljellä on enää viimeinen, mutta ehkä koko rummunvalmistusprosessin tärkein vaihe: rummun siunaus.
– Rumpu ei ole shamaanirumpu ennen sen siunaamista. Tästä syystä käymmekin rumpukurssilaisten kanssa siunaamassa valmiin rummun Taatsin seidalla, joka on yksi vaikuttavimmista Lapin seidoista. Siunaamisrituaalin yhteydessä rumpu ikään kuin herätetään henkiin, siihen ”ladataan” toivottuja ominaisuuksia ja se yhdistetään omistajaansa, shamaani kertoo.
Itsetehdystä rummusta voi nauttia monella tavalla
Shamaanirummun valmistaminen on parhaimmillaan meditatiivista ja luovaa työskentelyä, jossa ajan ja paikan taju hämärtyy kokonaan. Vaivalla rakennetusta rummusta kannattaa kuitenkin pitää hyvää huolta, jotta soittimesta on iloa parhaimmillaan jopa vuosikymmenten ajaksi.
Luonnonmateriaaleista rakennettu soitin elää ympäristön lämpötilojen ja ilmankosteuden mukana. Kuumassa ja kuivassa ilmassa rummun nahkainen kalvo kiristyy ja voi pahimmassa tapauksessa jopa revetä. Paras paikka ainutlaatuisen soittimen säilytykseen onkin mahdollisimman viileä ja varjoisa paikka, jossa rumpu ei pääse altistumaan esimerkiksi suoralle auringonpaisteelle tai voimakkaalle ilmastoinnille.
Shamaanirumpu on ikiaikainen pohjoisten kansojen parantajien käyttämä soitin ja työväline. Se ilahduttaa kuitenkin myös tavallista tallaajaa, jolla ei ole halua liittää soittimeen mystisempiä puolia.
Liiaksi kuivumaan päässeen rumpukalvon päälle voi suihkuttaa varovasti vettä vaikkapa suihkepullolla.
Kaikista tärkeintä on kuitenkin nauttia itse tehdystä soittimesta tavalla, joka tuntuu itselle luontaisimmalta. Jollekin se voi olla rummutusta, toiselle taas seinälle nostetun rummun ihailua.
– Maailmassa, jossa kaiken saa ostettua valmiina, oman kädenjäljen merkitys korostuu entisestään. Soittimen valmistusprosessi on osa rummun ja sen tekijän yhteistä, ainutlaatuista matkaa, joka on jokaisella omanlaisensa. Yhtä oikeaa tapaa rummun käyttöön ei ole olemassakaan, Nulituisen shamaani muistuttaa lopuksi.
Maailmassa, jossa kaiken saa ostettua valmiina, oman kädenjäljen merkitys korostuu entisestään. Soittimen valmistusprosessi on osa rummun ja sen tekijän yhteistä, ainutlaatuista matkaa, joka on jokaisella omanlaisensa.