Haavepalolta aukeaa upea tunturimaisema. Me ennätimme ylös juuri ennen auringonlaskua. Kaamosaikaan on syytä aina varautua otsalampulla.
Suksikausi käyntiin Haavepalon retkellä
Tänä vuonna talvi tuli varhain. Ensilumi satoi jo lokakuun alussa ja siitä saakka mittari on keikkunut pakkasen puolella. Kun 1. marraskuuta lähdimme liukulumikengillä talven ensimmäiselle takamaastoretkelle, ei enää tarvinnut pelätä, että suksen pohja karahtaisi kiveen – lunta oli reilu kerros.
Kesän lehdessä teimme retken Aakenustuvalle, jonne suuntasimme Totovaaran parkkipaikalta. Tällä kertaa lähtöpiste oli sama, mutta kohde eri. Vareslaen sijaan suksimme kohti Iso-Totovaaraa ja Haavepalon kotaa.
Keväällä tässä kohtaa menee latu. Liukulumikengillä on sallittua kulkea luistelubaanalla, mutta niillä on mukava hiihdellä myös umpihangessa.
Ylempänä oli tarjolla pehmeää puuterilunta. Kivet toki ovat vielä aika lähellä pintaa.
Päivä oli kylmä. Aamulla mittari keikkui -20 asteen lukemissa, ja vielä keskipäivälläkin Totovaaran parkkipaikalla auton mittari näytti 15 pakkasastetta. Tässä kohtaa tuli unohdettua liikkujan nyrkkisääntö: lähde vaatteissa, joissa tuntuu alkuun vähän turhan viileältä. Alkutalven kylmyys tuntuu erityisen kylmältä, joten olin paketoinut itseni pariin merinovillakerrastopaitaan ja -housuun, muhkeaan villapaitaan, kuoritakkiin ja kuorihousuihin. Koska matka Haavepalolle on jotakuinkin alusta loppuun nousujohteinen, arvannet, että hikihän se tuli heti vartin hiihtelyn jälkeen. Puolet vaatekerroksesta pois ja johan alkoi matka taittua kevyemmin.
Parkkipaikalta Haavepalolle tulee matkaa noin viisi kilometriä. Reittiä oli kuljettu, ja selkeä jälki johti Haavepalolle saakka. Alkumatka jäljestä oli kävelty kengin, joten pohja oli hyvin epätasainen ja kuoppainen. Hiihtelimme välillä umpihangessa, mutta raskaaksi sekin kävi. Ylempänä lumi muuttui puuterimaisemmaksi ja samalla hiihtäminenkin kävi helpommaksi.
Loka-marraskuussa on hiljaista. Haavepalon portailla oli sen verran reippaasti lunta, ettei muita retkeilijöitä ainakaan samana päivänä ollut käynyt.
Ennätimme Haavepalolle reilussa puolessatoista tunnissa, vaikka pysähtelimme välillä valokuvaamaan. Tahti meillä oli kyllä aika tiukka – olimmehan lähteneet liikkeelle vasta kello yhden tietämillä, ja tähän aikaan vuodesta pimeä tulee pian. Olimme Haavepalolla juuri ennen auringonlaskua. Maisema oli mykistävä, kuten aina: tunturijono, hiljaisuus, kimalteleva pakkashanki ja laskeva aurinko. Mitäpä sitä muuta ihminen voi pyytää.
Vielä viimeiset aurinkoenergiat talteen ennen kaamosta.
Paistelimme haavepalon kodassa makkarat ja lämmitimme kanelipullat. Samaan aikaan kodan ikkunan takana taivaanranta värjäytyi oranssiksi.
Paluumatkaa koristi kirkas taivas ja kuu, joka oli vielä lähes täysi. Olisi ollut mukava hiihdellä pelkästään kuun valossa, mutta loppumatkasta alkoi tulla niin pimeä, että oli parempi ottaa lisävaloa otsalampuista. Paluu autolle vei vartin vähemmän aikaa kuin menomatka – loivaa alamäkeä oli mukavan helppo lykkiä takaisin Totovaaran parkkipaikalle.
HAAVEPALO
Sijaitsee Iso-Totovaarassa, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Kittilässä.
Totovaaran parkkipaikalta alkaa merkitty kesä- ja talvireitti.
Kätevä kohde liukulumikengillä tai lumikengillä. Levin urheiluliikkeet vuokraavat välineitä.
Haavepalolle ajetaan hiihtolatu vasta helmikuun puolella.
Kota on rakennettu vuonna 2019. Jos teet tulet, muista tehdä seuraavalle kulkijalle syttöpuut valmiiksi.
Retkietiketti: luontoon.fi