Lähdimme sunnuntaiajaleulle Levin lähireiteille 4. helmikuuta. Emme saaneet reissulle aurinkopäivää, mutta sepä ei haitannut – reiteillä oli mukavan pehmeä lumikerros ajella.
Sunnuntaiajelulla
Levin Sanomat kävi helmikuun alussa testaamassa Levin lähikelkkareittejä. Reittien kunto ja opasteet saivat kelkkailijoilta kiitosta.
– Levi on kelkkamiesten paratiisi. Niin paljon reittejä ja hyvässä kunnossa, Arto Väänänen summaa.
– Vai oliko se liian positiivisesti sanottu? Tulee pelkkää kehua nyt, Arto nauraa.
Mies istuu kelkkansa päällä latukahvila Hanhipirtin pihassa. Eikä Arton kelkka ole ainoa, joka koristaa pihapiiriä. Pikaisella silmäyksellä kelkkoja on ainakin parisenkymmentä.
– Minulla on oma kelkka. Tuon sen aina mukanani Ristiinasta, kun käyn pari kertaa talvessa Levillä. On paljon mukavampi ajaa, kun on omat säädöt.
Minä ja ystäväni hurautimme Hanhipirtille lyhintä reittiä, mutta Arto saapui pidemmän kautta.
– Teen yleensä päivän reissuja, 200–300 kilometriä. Nyt lähdin Leviltä ja kävin Raattamassa mutkan.
Suuntasimme ensin Hanipirtille, sitten Luvattumaahan.
Arto Väänänen käy pari kertaa talvessa Levillä. Oma kelkka on aina matkassa.
Itse olen keltanokka kelkkailussa, teen reissun tai pari per talvi, joten kysytäänpä kelkkamieheltä tarkempaa analyysiä Levin reiteistä.
– Tähän aikaan vuodesta on vielä aika vähän kelkkailijoita ja reitit pysyvät paremmassa kunnossa. Nyt oli hyvä ajaa, kun reittiä ei ollut lanattu ja päällä oli uutta lunta. Keväämmällä esimerkiksi Levin ja Ylläksen väli menee yleensä tosi huonoon kuntoon, kun siellä on satoja ellei tuhansia kelkkailijoita päivässä. Eikä se voikaan kestää, jos on vain aamulla lanattu.
Kun teimme matkaa Hanhipirtille, tutkailimme muutamaan otteeseen Infogis-kartasta, minne missäkin risteyksessä pitää kääntyä. Arto ei karttaa tarvinnut.
– On minulla tässä kelkassa navigaattori, Arto taputtaa mustaa laitetta.
– Mutta ei sitä tässä tarvitse, kun reiteillä on niin hyvät opasteet. Jos suunnittelee jotain uutta reittiä, jonka haluaa käydä ajamassa, silloin on hyvä ensin tutkia karttaa.
Suosikkireittiä Arto ei osaa nimetä.
– Nämä ovat kaikki suosikkejani! hän naurahtaa.
Pojat ensimmäistä kertaa isoilla kelkoilla
Sisällä Hanhipirtissä käy vilske. Kun yksi seurue lähtee, toinen tulee tilalle. Ulko-oven vieressä on vasittu hylly kelkkakypärille. Toisella seinustalla isossa avotakassa hiillos vetelee viimeisiään.
– Voi ei, ei tässä päässytkään lämmittelemään takamusta tulen edessä, nauraa sisään astuva vaalea nainen.
Perässä pirttiin astelevat kaksi poikaa ja mies. Keitäs te olette, kysyn.
– Heidi, Minos, Oliver ja Tapsa, nainen heläyttää.
– Me kolme olemme Ojalaisia, ja Minoksen sukunimi on Kartelias, hän jatkaa.
Heidi ja Tapsa (vasemmalla) lähtivät käyttämään Minosta (oikealla edessä) ja Oliveria kelkkailemassa. Pojat saivat juuri ennen Levin reissua T-kortit.
Seurue on vasta edellisenä päivänä ajanut Leville Lahdesta. Kelkkailu on aina kuulunut Ojalaisten Levin lomiin, ja nyt Oliverin kaverikin pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan.
– Pojat saivat juuri torstaina ja perjantaina T-kortit. Tämä on Oliverillekin ensimmäinen kerta isolla kelkalla, Heidi jatkaa.
– Minos ajoi todella hyvin, ei uskoisi, että oli eka kerta, Tapsa lisää.
No Minos, kerrohan sinä, miltä kelkkailu maistui?
– Ihan hyvältä. Alussa se vuokraaja selitti kelkan toimintoja ja olo oli vähän sekava, Minos kuvailee.
Mitä ohjeista jäi päälimmäiseksi mieleen?
– No se, missä on kaasu, Minos sanoo ja saa porukan nauramaan.
– Jarruahan tarvitsee aika vähän, kun riittää, että ottaa käden kaasulta, Minos jatkaa.
Kun kysyn, ovatko nopeusrajoitukset tuttuja pojille, molemmat vakuuttavat, että rajoitukset ovat tiedossa ja niitä noudatetaan säntillisesti.
Heidi, Tapsa ja pojat ajoivat Hanhipirtille kolmella vuokrakelkalla. Oliverilla ja Minoksella on omat, Heidi istui Tapsan kyydissä.
– Kyllä me siinä välillä vaihdettiin kuskia, Heidi kertoo.
Arto Väänäsen tavoin myös Heidi ja Tapsa kehuvat reittien kuntoa.
– Hyvä reitti, parempi kuin viimeksi, Heidi arvioi.
– Yleensä olemme täällä maalis–huhtikuussa. Kun kevätaurinko paistaa, reitit menevät sohjoksi ja sitten taas kovettuvat pakkasella. Silloin ajo on paljon ryskyttävämpää. Nyt oli kivan pehmeää, Tapsa sanoo.
Allekirjoitan itsekin arvion reiteistä: oli helppo ajaa pehmeällä lumella. Vastaantulijoitakaan ei tainnut olla kuin yksi Levin keskustan ja Hanhipirtin välillä. Hanhipirtiltä jatkoimme paluumatkaa Luvattumaan kautta. Siellä liikennettä olikin jo huomattavasti enemmän.
Meillä oli onnistunut reissu. Uusi retki tehdään keväämmällä!
-----------------------------------
MOOTTORIKELKKAILIJA, MUISTHAN PELISÄÄNNÖT
Kittilän ja Levin ympäristöstä löytyy lähes 900 kilometriä kelkkareittejä. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän reiteillä on myös kelkkailijoita. Liikenneturvan vastikään julkaiseman kyselyn perusteella kelkkailun pelisäännöt ovat vielä hakusessa osalla kelkkailijoita. Kysely oli suunnattu Lapissa asuville, ei matkailijoille. ”Vaikka moottorikelkalla kuljetaan maantien sijasta maastossa, se on silti ajoneuvo. Sen kuljettajan on tiedettävä muun muassa missä kelkalla saa ajaa, mitkä ovat nopeusrajoitukset ja ikä- ja ajokorttivaatimukset”, tiedotteessa luetellaan.
Kuten tiedetään, kertaus on opintojen äiti. Tässäpä siis muutama tärkeä pointti, jotka on hyvä pitää mielessä, kun suuntaa reiteille.
Muista ikäraja.
Maastossa moottorikelkkaa saa ajaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Virallisella moottorikelkkareitillä ajettaessa tulee olla vähintään T-luokan ajokortti.
Pysy reitillä.
Levillä ei ole umpihankikelkkailuun tarkoitettuja freeride-alueita.
Noudata nopeusrajoituksia.
Vesistöreiteillä suurin sallittu ajonopeus on 80 km/h (reitillä 60 km/h), maastoreiteillä 60 km/h ja taajamissa, kyläkeskuksissa sekä vaarapaikoissa 30 km/h. Nopeusrajoitukset löytyvät liikennemerkeistä kelkkareittien varrella.
Noudata promillerajoja.
Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea.
Käytä kypärää.
Kypärän käyttö on pakollista sekä kelkan päällä että reessä matkustaville.
Suunnittele retki oman taitotasosi mukaiseksi.
Jos epäilet osaamistasi, lähde opastetulle retkelle. Leviltä löytyy iso valikoima safaripalveluiden tarjoajia.
Osta kartta.
Paperisen kartan voit ostaa Visit Levin matkailuneuvonnasta. Kartasta löytyvät Levin ja Kittilän moottorikelkkareitit, palvelu- ja tankkauspisteet sekä safariyritykset. Kelkkakartan hankkimalla tuet samalla myös kelkkareittien huoltoa. Kartta on saatavaissa myös sähköisenä. Infogis-kartasta näet kelkkareittien varsille sijoittuvien kahviloiden, kotien, laavujen ja taukotupien sijainnit. Lisäksi voit mitata eri kelkkareittien pituuksia ja tallentaa omia karttanäkymiä taukopaikkoineen.
Opasteet olivat hyvät, mutta silti vilkaisimme välillä Infogissiä.