"Jooga antaa luvan laittaa ankkurit veteen, pysähtyä kuuntelemaan omaa hengitystä ja nauttia auringosta", Nita Lahnalampi kuvailee joogaa laineilla.
SUP-jooga haastaa lempeällä tavalla kokeneenkin joogaharrastajan
Joogasta tuttuja asanoita eli jooga-asentoja voi tehdä yhtä hyvin maalla kuin veden päälläkin. Vedessä kelluvana apuvälineenä toimii mahdollisimman leveä ja vakaa SUP-lauta.
Suppailu eli SUP-lautailu on noussut Suomessakin suosituksi kesäajan vesiliikuntalajiksi. SUP tulee englannin kielen sanoista Stand Up Paddling, joka tarkoittaa melontaa laudan päällä joko seisoma-asennossa tai polvillaan seisten.
SUP-jooga puolestaan yhdistää perinteisen joogan ja suppailun ja haastaa tasapainoa sekä kehonhallintaa täysin uudella tavalla.
Levillä SUP-joogaa pääsee kesän ajan ohjatusti kokeilemaan Lapin Saagan SUP-joogatunneilla. Jooga- ja melontaohjaaja Nita Lahnalammen mukaan SUP-jooga sopii kaikille peruskuntoisille ja uimataitoisille, eikä kummastakaan lajista tarvitse olla aikaisempaa kokemusta.
– Aluksi käydään läpi kaikki tarvittavat turvallisuusasiat ja tunti räätälöidään osallistujien osaamistason mukaan. Eikä haittaa, vaikka veteen sattuisi molskahtamaan, sillä se on pehmeä pudotus, Lahnalampi sanoo.
Hidasta ja rentoa tekemistä
Monelle suppailu tarkoittaa aktiivista liikkumista, jossa siirrytään meloen paikasta toiseen. Lahnalammen mukaan SUP-joogassa tavoite on juuri päinvastainen.
– Jooga antaa luvan laittaa ankkurit veteen, pysähtyä kuuntelemaan omaa hengitystä ja nauttia auringosta. Silloin myös oikeasti ehtii huomata ympärillä olevan luonnon, hän kuvailee.
Veden, luonnon ja raikkaan ulkoilman virkistävä yhdistelmä yhdistettynä laudan päällä tasapainoiluun tuovat harjoitteluun aivan uudenlaisen vireen.
– Jos on suppaillut paljon ja se on käynyt vähän tylsäksi, joogaaminen voi tuoda siihen uutta ja jännää vaihtelua.
Myös kokeneet joogaharrastajat saattavat yllättyä, kuinka joogasalilta tutut asennot poikkeavat totutusta laudan päällä tehtynä.
– Esimerkiksi soturi-liikkeessä kantapäät ovat normaalisti samalla viivalla, mutta SUP-laudan päällä jalkoja on pakko levittää, jotta tasapaino säilyisi, Lahnalampi kuvailee.
Hänen mukaansa veden päällä tapahtuvassa joogassa on rento meininki ja lupa pitää hauskaa. Jos jokin asana ei onnistu, vaihtoehtoisia liikkeitä on aina tarjolla. Sillä välin voi vain istua laudalla, odottaa seuraavaa liikettä ja rauhassa nauttia olostaan ja ympäröivästä luonnosta.
SUP-jooga antaa luvan laittaa ankkurit veteen, pysähtyä kuuntelemaan omaa hengitystä ja nauttia auringosta. Silloin myös oikeasti ehtii huomata ympärillä olevan luonnon.
Nitan vinkit ensikertalaiselle
Jotta koko harjoitus ei menisi tasapainon hakemiseen, kannattaa valita tarpeeksi leveä (90 cm) ja jämäkkä lauta.
Vaatetus valitaan sään mukaan, mutta lämpimällä ilmalla mukavimmat ovat shortsit ja t-paita. Muista myös, että vaatteet voivat kastua.
Turvallisuus ennen kaikkea! Ankkurin laskemisen jälkeen ja harjoituksen ajaksi pelastusliivit voi riisua pois, mutta muuten ne kannattaa vesillä ollessa pitää aina päällä.
Tutuksi laudan kanssa: pysyttele ensimmäiset 15 minuuttia rannan läheisyydessä ja tutustu rauhassa SUP-laudan ohjautuvuuteen ja muihin ominaisuuksiin.
Vesillä ollessasi ota huomioon tuulen suunta ja voimakkuus, jotta jaksat meloa harjoituksen jälkeen takaisin rantaan. Kannattaa myös pistää tarkasti merkille lähtöpaikka, sillä ranta näyttää hyvin erilaiselta vesiltä päin katsottuna.
Onko mukana mitään, mikä ei saa kastua, kuten puhelin tai aurinkolasit? Jätä ne rannalle tai pakkaa vedenpitävään suojapussiin, jonka saa kiinnitettyä SUP-lautaan.