Leville etätöihin saapunut Suvi Leino on tehnyt töitä pääasiassa mökiltä käsin muun seurueen ulkoillessa.
Töitä ja tunturielämää – Levillä uskotaan etätyön suosion kasvuun
Koronapandemian myötä yleistynyt etätyö on säilyttänyt jalansijansa suomalaisessa työkulttuurissa poikkeusaikojen jälkeenkin.
Viime vuosien aikana työn ja loman yhdistäminen on nostanut päätään etätyöläisten keskuudessa. Työskentely erilaisissa maisemissa arkisen elinympäristön ulkopuolella virkistää mieltä ja tuo vaihtelua myös vapaa-aikaan.
Muiden Lapin kohteiden tavoin myös Levi markkinoi itseään ahkerasti tunturielämää ja työntekoa yhdistävänä etätyökohteena. Tällä hetkellä alueella tarjolla olevat etätyöpisteet keskittyvät pääasiassa lomahuoneistoihin. Viime vuosien aikana yhä useampi mökin ja lomahuoneiston omistaja onkin panostanut asunnon varustelutasoon etätyöskentelyä silmällä pitäen.
Kysyntää pidemmille viipymille
Visit Levin välityksessä on tällä hetkellä noin kaksikymmentä etätyömökkiä, joista löytyy erillinen työskentelypiste. Käytännössä tämä tarkoittaa kohteesta riippuen joko erillistä, makuuhuoneeseen sijoitettua työpistettä tai esimerkiksi yläkerran aulatilaan rakennettua työpistettä.
Visit Levin myyntipäällikkö Katja Rauhala uskoo, että etätyötiloille riittäisi käyttäjiä.
Visit Levin myyntipäällikkö Katja Rauhalan mukaan kysyntää etätyömökeille on ollut jonkin verran. Tulevaisuudessa hän näkee nimenomaan pidempien, vähintään kuukauden mittaisten viipymien kasvattavan Levin alueella suosiotaan. Tällöin oleskeluun olisi mahdollista yhdistää niin lomailua kuin työntekoakin.
”Levi on kuitenkin ennen kaikkea lomakeskus, jonne tullaan viettämään vapaa-aikaa”, hän toteaa.
Huoneistojen ja mökkien ohella myös Hotel Levi Panorama markkinoi hotellihuoneidensa soveltuvan erinomaisesti etätyötiloiksi. Hotellihuoneita myydään etätyöskentelykäyttöön saatavuuden mukaan.
”Huippusesongin aikaan saatavuutta ei ymmärrettävästi useinkaan ole. Hiljaisempina aikoina tilanne on kuitenkin toinen”, kertoo Hotel Levi Panoraman vastaanoton vuoropäällikkö Outi Kunnari.
Korona-aikana suureen suosioon noussut etätyö näkyi myös hotellille saapuvissa kyselyissä ja varauksissa. Viime aikoina erillisten etätyötilojen kysyntä on kuitenkin vähentynyt.
”Aina silloin tällöin joku saattaa tulla kysymään, löytyisikö hotellilta rauhallisempaa nurkkausta, missä voisi tehdä hetken aikaa töitä. Koko päivän työtilavarauksia ei ole kyselty yksittäisten ihmisten toimesta juuri lainkaan”, Kunnari kertoo.
Myös mökillä tehdään etätöitä
Todellisen tunturissa olevien etätyöläisten määrän arvioiminen on vaikeaa, sillä suurin osa ihmisistä varaa mökin omatoimisesti mainitsematta sen käyttötarkoitusta erikseen. Töitä tehdään paljon myös mökeiltä, joissa ei ole erillistä työpistettä.
Näin tekee myös Helsingistä etätöihin saapunut Suvi Leino, joka majoittuu keskustan tuntumassa olevassa lomahuoneistossa yhdessä miehensä ja tämän perheen kanssa. Reilun viikon mittaisen viipymänsä aikana Leino kertoo tehneensä töitä mökillä muun seurueen hiihtäessä ja ulkoillessa.
Työnteko on onnistunut hyvin erillisen huoneen ja työpöydän ansiosta, vaikka huoneistoa ei olekaan varustettu erityisesti etätyöläisiä silmällä pitäen.
”Tilanne olisi kuitenkin eri, mikäli mökki olisi ollut pienempi tai varustelutasoltaan erilainen. Silloin työtiloja pitäisi etsiä muualta”, hän myöntää.
Levi on Leinolle tuttu ja hyväksi todettu etätyökohde aiemmiltakin kerroilta. Työpäivät tuntuvat erilaiselta, kun ympäristö poikkeaa totutusta ja päivän jälkeen voi lähteä vaikka suoraan hiihtämään.
”Töistä huolimatta sydämeen hiipii aina pieni lomafiilis”, hän hymyilee.