Tänä talvena säätilan vaihtelu on tehnyt lumeen pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat aiheuttaa riskin vaarallisen laattalumivyöryn laukeamiseen jyrkillä, yli 25-asteisilla rinteillä.
Turvallisesti takamaastoihin – sekä lumikengillä että suksilla
Koskemattomat, puuterilumen peittämät rinteet hohtavat valkoisina ja houkuttelevat sekä vapaalaskijoita että luontoharrastajia – oli jalassa sukset tai lumikengät. Hyvällä valmistautumisella takaat retken turvallisuuden.
Kaikki alkaa reitin suunnittelemisesta.
”Koska tunturissa liikutaan vaihtelevissa maastoissa, on viisasta suunnitella reitti etukäteen oman kunnon mukaan ja tehdä myös varasuunnitelma, jos alkuperäinen reitti osoittautuu liian rankaksi tai vaaralliseksi, FINLAV-lumiturvallisuuskouluttaja Pertti Vanninen sanoo.
”Kannattaa myös ilmoittaa jollekin alueella olevalle, mihin on lähdössä ja kauanko aikoo matkalla viipyä sekä pakata reppuun riittävästi lämmintä vaatetta, lämpöpeite, eväitä, juotavaa, tulentekovälineet ja ensiapulaukku. Vapaalaskijan varusteisiin kuuluvat aina myös piippari, sondi ja lapio”, hän jatkaa.
Kännykkä taitaa tänä päivänä olla kaikilla mukana kaikkialla. Puhelinta kannattaa käyttää säästeliäästi tai varautua lisävirralla, jolla ladata akkua. On myös muistettava, että kaikkialla maastossa ei ole matkapuhelinverkkoa – pelkkä puhelin ei riitä suunnistuksen apuvälineeksi.
Karttaa, kompassia ja suunnistustaitoja tarvitaan etenkin silloin, kun sankka lumipyry tai sumu vie näkyvyyden. Sää voi muuttua tunturissa nopeasti.
Osaatko käyttää karttaa ja kompassia? Näille taidoille voi tulla tunturissa tarve.
Kaverin kanssa parempi
Suomen Lappia ei ensituntumalta miellä kohteeksi, jossa lumivyöry voisi olla uhka, mutta Tunturi-Lapin alueella on useita kohteita, joissa tapahtuu vyöryjä miltei vuosittain. Liikkuupa lumivyöryherkillä alueilla ja niiden läheisyydessä millä välineillä tahansa, on tärkeää tiedostaa riskit.
Tänä talvena säätilan vaihtelu on tehnyt lumeen pitkään säilyviä heikkoja kerroksia, jotka voivat aiheuttaa riskin vaarallisen laattalumivyöryn laukeamiseen jyrkillä, yli 25-asteisilla rinteillä.
”Jos alueella on riski lumivyöryille, kannattaa suosiolla välttää jyrkkiä rinteitä ja niiden lähialueita. Lumen humahdukset sekä halkeamat lumen pinnassa kertovat kohonneesta lumivyöryriskistä. Vyöry ei aiheuta vaaraa vain sen laukaisijalle, vaan kaikille alueella liikkuville”, Vanninen muistuttaa.
Vapaalaskijan ylhäällä tunturissa laukaisema lumivyöry voi yllättää alempana vaeltavan lumikenkäilijän.
”Yksin luonnonrinteille ei pidä lähteä, koska silloin vyöryn sattuessa ei ole ketään, joka pelastaa tai hälyttää apua.”
Turvallisin tapa ottaa vapaalaskun ensiaskeleet, on lähteä ohjatulle retkelle ammattitaitoisen oppaan kanssa. Omatoimisilla retkillä toimiva riskinhallintamenetelmä lumivyöryjen varalle on pysyä poissa mahdollisesta vyörymaastosta. Jos olet epävarma, onko edessä oleva maasto turvallinen, on aina parempi jättää menemättä kuin mennä. Vaikka alueella näkyisi muiden kulkijoiden jälkiä, se ei tarkoita, että alue on turvallinen.
Levillä mahdolliset lumivyöryalueet sijaitsevat hissin 5 läheisyydessä hoitamattomilla jyrkänteillä. Hoidetuilla rinteillä ja reiteillä liikkuminen on aina turvallista.
Tarkista ennusteet ja lataa puhelimeesi 112-sovellus
Aina ennen luonnontilaisille tuntureille suuntaamista on hyvä tutustua alueen ajankohtaisiin sää- ja lumivyöryennusteisiin. Ajankohtaiset lumivyöryennusteet löydät Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta ja osoitteesta ski.yllas.fi > Rinteet ja hissit > Lumiturvallisuus. Lisätietoa lumiturvallisuudesta löydät myös osoitteesta ski.fi/lumivyory/vyorytietous/. Muista ladata puhelimeesi 112 Suomi -sovellus, jolla hätäkeskus saa automaattisesti koordinaatit soittajan sijainnista. Jos havaitset vyöryn, ilmoita siitä hätäkeskukseen, vaikka vahinkoa ei sattuisikaan. Näin voidaan välttyä turhilta etsinnöiltä.